Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Túl a túllövés napján

Álláspont. Az emberiség alig több mint hét hónap alatt elhasználta bolygónk egy évre elegendő erőforrásait

A nyár legnagyobb hőhulláma és a fokozódó migránsválság hírözönében gyakorlatilag az egész honi médiában elsikkadt a WWF Magyarország rövid közleménye, miszerint az idén az eddigi legkorábbi dátumra, augusztus 2-ára esett a túlfogyasztás világnapja, vagyis az emberiség alig több mint hét hónap alatt elhasználta bolygónk egy évre elegendő erőforrásait. Szerdától már a jövőnket éljük fel, az év végéig fedezetlen hitelre fogyasztunk mindent: ivóvizet, élelmiszert, energiát, nyersanyagot, bármilyen árucikket és szolgáltatást. Ha az emberiség nem gyarapodna, akkor is fokozatosan emelkedne a globális összfogyasztás, de a világ népessége öngyilkos ütemben nő. Míg 1800 körül még egymilliárdan voltunk, az utóbbi fél évszázadban kioldódott a demográfiai bomba: tizenkét évenként egy-egymilliárddal szaporodik az emberiség, jelenleg hét és fél milliárdan vagyunk, s ha ez a trend folytatódik, 2050 körül elérjük a tízmilliárdot.

Az ökológiai túlfogyasztás – találóbb elnevezéssel: túllövés – napja szimbólum. A Global Footprint Network nevű nemzetközi szervezet ezzel arra figyelmezteti a politikai és gazdasági döntéshozókat, véleményformálókat, a közösségeket s minden egyes embert, hogy mivel egyre nagyobb az „ökológiai lábnyomunk”, mint a Föld biokapacitása, újra kell gondolni vágyainkat, értékeinket, meg kell változtatnunk szemléletünket, céljainkat, s így egész életünket. Miért? Mert ez a jelképes nap évről évre hamarabb jön el: 1970-ben még december 23-án, 1992-ben már október 21-én, 2002-ben október 3-án, 2012-ben augusztus 22-én, két éve augusztus 13-án, tavaly pedig augusztus 8-án. Ha ilyen ütemben lépdelünk tovább, hat-hét év múlva már a naptári év közepén bekövetkezik, vagyis jelenlegi életmódunk fenntartásához két Földre lenne szükségünk.

Persze ez a világ átlagos fogyasztása esetén igaz, mert ha mindenki azon a módon és szinten szeretne élni, mint az Egyesült Államok 330 milliós lakossága, akkor máris öt, ha pedig úgy, mint a hatszázezer luxemburgi, akkor kilenc Föld kellene. A kontinensek közül Afrikában és Ázsia nagy részén azonban még nem túl-, hanem alulfogyasztás tapasztalható. Éppen ott, ahol a leggyorsabb a népességnövekedés.

A patologikus túlnépesedés, a mértéktelen túlfogyasztás és a klímaváltozás ördögi kört alkot. A túl sok ember egyre gyorsuló ütemben használja ki, éli fel, pusztítja el a bioszférát, gyorsítja a levegő és a tengervíz felmelegedését – ez viszont egyre több ember életterét veszélyezteti, lehetetleníti el Afrikában és Ázsiában. A gátlástalan emberkereskedő bűnszervezetek, a profithajhász globalista érdekkörök, Soros-féle milliárdos üzletemberek s az általuk finanszírozott álhumanista NGO-k által gerjesztett és támogatott tömeges, illegális migráció immár Európa, az itt élő nemzetek kulturális, sőt biológiai létét veszélyezteti.

A hagyományos családmodellt lebontó isztambuli „genderegyezménytől” a Soros-féle militáns lobbiszervezetek közösségromboló, család-, nemzet- és Európa-ellenes projektjein át a brüsszeli kötelező migránselosztási kvótáig és fokozódó nyomásgyakorlásig egyre több bizonyíték van arra, hogy bár hadüzenet nélküli, de nagyon is tervszerű, többfrontos háború folyik az európai kultúra és társadalmak lerombolásáért, kontinensünk megszállásáért és gyökeres átalakításáért. Amíg nem tudatosítjuk és törjük meg európai összefogással az említett ördögi kört, egyre hamarabb jön el a túllövés napja. Ezért is kár, hogy nemigen érte el a társadalmi nyilvánosság és a politikai szféra ingerküszöbét, mi is történt augusztus 2-án.