Nagy Ervin

Vélemény és vita

Töprengés a Jobbikról

Vona Gábor úgy becsapta az ajtót a távozásakor, hogy a plafonról azóta is potyog a vakolat

Még mindig nem heverte ki az áprilisi kudarcot az egykor szebb napokat (szebb jövőt!) látott, nemzeti szubkultúrától induló, valahol a baloldalon megállapodó, bolondul kilengő ingapárt. Sőt! Úgy tűnik, a morális válság egyre csak mélyebbre húzza az egykori mozgalmat.

Hogy mennyien léptek ki azóta – azt senki sem tudja pontosan. Habár eleinte tagadták a lemorzsolódást, a Mi Hazánkba való átlépések mennyiségét, mára odáig jutottunk, hogy a hangos kiabálásoktól visszhangzó frakcióülés után a szóvivő, Jakab Péter már azt találta mondani: igen, vannak kilépések, de az, hogy mennyien dolgoznak egy pártban, nos, nem igazán számít. Pont elegen vagyunk – hallhattuk a sajtótájékoztatón pironkodó, kissé kínlódó politikus magyarázkodását.

Amúgy legutóbb Czeglédy János, a párt budapesti alelnöke lépett ki, magával rántva szinte az egész zuglói alapszervezetet. Most pedig a XV. kerületben a párt helyi önkormányzati képviselője, Bodó Miklós is függetlenként folytatja tovább. Mindezt azzal indokolta, hogy a párt új vezetésének ígéreteiből semmi sem valósult meg (jé, tényleg!), és azzal, hogy az elnökség nem engedte meg neki, hogy polgármester-jelöltet állítson az alapszervezete, így maradtak megint jelölt nélkül egy fontos időközi választáson.

De ha tovább töprengünk, akkor arra jutunk, hogy olyan szintű személyek is megégetik most magukat, mint Balczó Zoltán, aki a Sargentini-jelentés szavazásakor tartózkodott, ami egy állítólagos nemzeti párt esetében olyan, mint amikor egy házaspár már csupán a gyerekek miatt van együtt, közben pedig gyűlölik és marják egymást. Ahogy ezt a nemzetével teszi most a Jobbik. De azért megpróbálta megmagyarázni a helyzetet a párt egykori ikonja: Balczó Zoltán szerint ugyanis ez nem csupán politikai, hanem lelkiismereti kérdés is. De milyen lelkiismeretről is beszél Balczó? Kinek a lelkiismeretéről? Az a politikus beszél moralitásról, aki tartózkodik egy a nemzetét lejárató, hazugságoktól hemzsegő, a parlamenti választásra hangolódó jelentés esetében. Aki mellett még mindig ott ül Kovács Béla? Aki ugyan ideiglenesen kilépett, míg a vizsgálat folyik, de máig nem hallottam azt, hogy bárki a Jobbik vezetéséből ellene szólt volna. Mi lenne ez? Az ártatlanság vélelme? Ugyan! Jobb lenne őszintébbnek lenni! Az lenne a jobbik út!

De mi van Vona Gáborral? Eltűnt, mint szürke szamár a ködben, majd személyes videóval jelentkezett, ahol próbált okosat mondani, de a tény az, hogy a süllyedő hajót ő hagyta először ott. Akár a patkányok. Habár a hírek szerint a Jobbik évadindító frakcióülésén ott volt, és szólott is, de többen tényleg lepatkányozták… Még a saját alelnökei is.

És Sneider Tamás? Az elnök? Hetek óta nem szólalt meg. Hónapok óta semmiféle politikai tartalmat nem tett az asztalra, mert a hétvégi „ellenállási” kongresszus sem tekinthető semmi ilyesminek. Persze a fizut felvette és a háttérben elnökségi ülést is tartott, de egy szervezetileg szétesőben lévő párt esetében a hangtalan elnök nem jó ómen. És azon is el lehet töprengeni, hogy vajon miért egyeztetett Márki-Zay Péterrel, az ellenzéki sajtó egykori üdvöskéjével a napokban?

Megjósolható – a Jobbik helyzetén töprengve –, hogy májusig, az európai parlamenti választásokig tovább forgácsolódik a párt. Lesznek, akik Toroczkaiékhoz (a Mi Hazánk Mozgalom máris egy százalékon áll a közvélemény-kutatások szerint, pedig csak most indult), s lesznek, akik új mozgalmakhoz pártolnak majd. Jönnek még létre kis szerveződések a Jobbik szemétdombján, hisz nem mindenki látja Toroczkaiban a szebb jövőt – mégpedig jogosan.

Szóval Vona úgy becsapta az ajtót a távozásakor, hogy a plafonról azóta is potyog a vakolat.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom