Stefka István

Vélemény és vita

Tartós többség

Álláspont. A kétszer kétharmados győzelem nem valaminek a végét jelenti, hanem valaminek a kezdetét.

Új politikai időszámítás kezdődött – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a 13. kötcsei találkozón, ahol a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében a hét végén összegyűlt a Dobozy-birtokon a hazai jobboldal értelmiségi holdudvara, politikusok, szimpatizánsok és támogatók. Egyértelmű, hogy a konzervatív, keresztény, nemzeti és polgári jobboldal magára talált. Erős lett, nem kicsit – nagyon. De ahhoz, hogy erős legyen, erős és határozott vezetés kell, erős felhatalmazással – ehhez kellett a kétharmad –, erős irányítású kormánnyal. Nem véletlen, hogy egyes külföldi elemzők – magyar balliberális ösztönzésre – magyarországi diktatúráról beszélnek, a demokrácia és a sajtószabadság haláláról és Orbánt Putyinhoz hasonlítják. Mindezt azért teszik, mert a magyar miniszterelnök Erdélyben, Tusványoson világossá tette, hogy a liberális demokrácia hazánknak eddig csak rosszat hozott.

Kötcsén ezeket a gondolatokat megismételte, csak másképpen. Elég volt a baloldal cinikus, liberális közbeszédéből, kultúrájából – fejtette ki Orbán Viktor. A liberalizmus rossz, nekünk demokrácia kell és piacgazdaság, liberalizmus nélkül – szögezte le. Azaz a közbeszéd kultúrájának középpontjába hazánk érdekeit, a közjót kell állítani. Hasonlóan ez volt az egyik legfontosabb célkitűzése a kiegyezés (1867) utáni évtizedeknek, amit éppen a szabadelvűek – Deák Ferenc, Eötvös József, Tisza Kálmán, Tisza István stb. – hajtottak végre. Igaz szabadelvűek voltak, nemzetiek, és nem liberálisok.

A kötcsei találkozó beszélgetéseinek legfontosabb tanulsága az volt, hogy nekünk a saját utunkat kell járnunk, nem követhetünk semmilyen ideológiát. De ahhoz, hogy a saját utunkat járhassuk, meg kellett erősödnünk, és ehhez kellett rengeteg munka, bátor kiállás Magyarország érdekeiért, s olykor kemény ütközések is. Erről szólt 2006-tól 2014-ig a Fidesz–KDNP pártszövetség küzdelme az Európai Unióban és itthon. Az európai parlamenti választáson idén ez a jobboldali szövetség ötvenegy és fél százalékot ért el. A második világháború óta Európa történelmében ilyen arányú jobboldali győzelemre még nem volt példa. Országos és önkormányzati képviselői választásokon 2006 után hét győzelmet aratott a Fidesz–KDNP. Mégis miért sikerült, miért nyertünk? – tette fel a kérdést közönsége előtt Orbán Viktor. Mert az előző vereségekből helyesen vontuk le a tanulságokat, és az évtizedes politikai építkezés a jobboldali közösség stratégiai eredményévé vált – tette hozzá. Nyilvánvalóan ehhez párosult a baloldal szétesése nem kis jobboldali segítséggel. A baloldal azért omlott össze, mert az irigység politikájára épült. A baloldal hatalmi struktúrájának része lett az eladósítás, folyamatosan emelte a középosztály adóját, elvette a családosok adókedvezményét, a nyugdíjasok tizenharmadik havi nyugdíját. Horn és Gyurcsány felépített egy teljesítményhiányos országot az ellenőrizetlen segélyek rendszerével, bizonyos rétegek dologtalanságával. A rohamosan romló életszínvonallal azonban saját osztályukat, híveiket is maguk ellen fordították…

Közben a jobboldal felépítette saját politikai rendszerét. A cél egy új, tartós többség létrehozása. A miniszterelnök úgy látta, hogy nem volt elegendő csak a híveket megnyerni, de rendszerbe kellett foglalni a baloldalelleneseket, s egy olyan új társadalmi érdekszövetség megszervezésére volt szükség, amely hosszú időre biztosítja majd a tartós többséget. A nyugdíjasokból, a középosztályból és az alsó rétegekből egy fenntartható rendszer épült fel. Ehhez járult az adócsökkentés, a gyerekek utáni kedvezmények, a nyugdíjellátás értékének védelme – alacsony infláció –, a rezsicsökkentés, a bankok elszámoltatása, megadóztatása, a devizahitelesek ügyének felkarolása, a közmunka rendszerének bevezetése, és sorolhatnánk tovább. A második kétharmados választási győzelem is bizonyítja, hogy a leszakadó rétegek is rájöttek arra, hogy érdekük a jobboldali kormányzás fennmaradása. A legfontosabb konklúziója a kötcsei párbeszédnek, hogy ez a széles érdekszövetség nemcsak még egy választás, de több választás megnyerésére is alkalmas lehet. Mert ez az összefogás elsősorban nem ideológiai alapokon jött létre, hanem tisztán praktikus alapokon. Jó lenne persze, ha ez mindenki számára gazdagodna nemzeti és szellemi értékek elfogadásával.

Orbán Viktor szerint demokratikus keretek között a keresztény, polgári, nemzeti erőknek sikerült nagy néppárttá válniuk. Ez lényegében lefedi a magyar társadalom legfontosabb rétegeit. Centrális politikai erőtér jött létre, amiből kimaradt a liberális erőtér. Ezt az országot a gazdasági válságból csak egy plebejus, néppárti politika tudja kivezetni. Ehhez viszont szükség van erős nemzeti kormányra – hangsúlyozta a miniszterelnök. Az árvíz elleni védekezést hozta jó példának, amikor is az emberek többsége, az ország vezetőivel együtt – mindenfajta személyes érdek nélkül – a gáton védekezett. Ez is magyarázata a kétszer kétharmadnak. Az emberek érzik, kik állnak mellettük.

Azzal mindenki egyetértett Kötcsén, hogy ez a balliberális oldal nem jöhet többé vissza addig, amíg nemzetellenes, egyházellenes és családellenes. Ezeknek a hatalomba való visszatérését demokratikus eszközökkel meg kell akadályozni. Szó volt a nemzeti elit feladatáról is. Egyértelművé vált mindenki számára, hogy mi vagyunk többen, meg kell védenünk az eddig elért eredményeket, meg kell védenünk az ország érdekeit, az ország népét, mert elég volt a liberális elit cinizmusából, károkozásaiból. De ehhez a nemzeti elitnek is meg kell szólalnia más nyelven, más szellemiséggel, más kulturáltsággal. A mi szavainkkal kell őket legyőznünk.