Nagy Ottó

Vélemény és vita

Szűrőst vagy szűrőtlen?

Ha most rögtön egy jó kis összeesküvés-elmélettel szeretnék nyitni, akkor azt mondanám, hogy tekintsék meg az október elsejei Nemzet címlapján Móra Veronika fényképét.

Egészen pontosan a fülbevalóját, ami nem más, mint egy katicabogarat imitáló wobbler, amelynek boldogabb darabjaival ragadozó halakat igyekeznek fogni boldogabb emberek, majd ezt a megdöbbentő tényt kössék össze azzal, hogy a National Policy Institute (NPI) – tudják, ez az az intézet, amely a napokban fajvédő konferenciát akar szervezni Budapestre – székhelye Whitefishben van, az meg az Egyesült Államokban található, közelebbről Montana államban. Hal itt, hal ott, ez már magában elég rémes lehet, ráadásul a korai keresztény szimbolikában is felbukkan a hal, Soros György viszont amerikai üzletember, halak meg Amerikában is vannak, jaj, mi lesz itt, istenem – de szerencsére nem akarunk összeesküvés-elméleteket gyártani, gyártanak mások eleget.
Ebből a katyvaszból a hetek óta csócsált fajvédő konferenciát emelném ki, mert hiába ágálnak ellene minden ellenzéki oldalról, hiába határolódott el tőle a kormány, még a betiltásával kapcsolatban sem tud jót és mindenkinek tetszőt cselekedni.

Azt a kérdést nagyvonalúan hagyjuk függőben, hogy egy ilyen összeröffenést miért éppen Budapesten akar megejteni egy legálisan bejegyzett és valaki által bizony pénzelt amerikai szervezet, és a jelzőket most már hagyjuk is, miért éppen itt akar eszmét cserélni a Ku-Klux-Klan meg az orosz szélsőjobb, miért tartják fontosnak, hogy éppen itt, a Duna mellett tereljék egy mederbe gondolataikat. De hát ugye biztos a halak, mert egyelőre Szabó Albertnek és Bácsfi Diánának se híre, se hamva.
Valamikor augusztus közepén kezdődött a dolog, de hát akkor a kétharmad már régen kirekesztő, megosztó, antidemokratikus, unióellenes, oroszbarát, náci, valamint „nihilista, nacionalista, alkoholista, feketelista, futballista, exhibicionista, cionista, specialista, fasiszta, statiszta, masiniszta, soviniszta, orgonista, alpinista, kálvinista” és pár hónapja immár illiberális is volt. És ekkor egy csapat helyett már egy konferencia kellett. A kormány ugyan kezdettől fogva ellenezte ezt az egész nagy rakást, de valahogy az egész demokratikus baloldal és a Jobbik – mert Gyöngyösi Márton ment volna előadást tartani – előbb szerzett tudomást róla, és mielőtt az első hivatalos elhatárolódás megjelent, már tiltakozott is. Utána persze már semmi sem volt elég, jöttek is a felszólítások, hogy rögtön és azonnal, meg milyen dolog ez. A miniszterelnök végül utasította a belügyminisztert, hogy minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg ezt az amerikai cécót. Amit be is tiltottak – teljes összhangban a kormány és a magyarországi parlamenti pártok közzétett állásfoglalásaival – azzal az indoklással, hogy az ellentétes az alaptörvénnyel – pont azonban nem kerülhetett a történet végére. Pedig még az MSZP Baloldali Tömörülés Platformja is a saját sikereként értékelte, hogy Orbán Viktor utasítást adott a konferencia betiltására, igaz, megjegyezték, hogy nem értik, ha a szervezők már szerződést bontottak a konferencia rendezőivel, akkor „mi végre ez a színjáték”. Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke meg úgy foglalt állást a kérdésben, hogy „nem tartom egy helyes dolognak, ha tudtommal bejegyzett, működő szervezeteket épp akár az Amerikai Egyesült Államokból vagy más országokból ki akar tiltani adott esetben a magyar kormány”. (Ja, igen, mert a konferencia résztvevőinek beutazását is megtiltották.) Majd Sneider így folytatta: „Szólásszabadság van jelen pillanatban, és abba azért nagyon sok mindennek bele kell férnie, biztos vagyok benne, hogy nem egy fajvédő konferenciáról van szó.”

Ezek után megszólalt a Társaság a Szabadságjogokért is, hangsúlyozva, hogy bár elítélik a rendezvényt, de nem értenek egyet annak betiltásával, mert az nem jogszerű, sőt nem jogszerű a résztvevők beutazási és tartózkodási tilalmának az elrendelése sem, mert az eljárás sérti a véleménynyilvánítás szabadságát és a résztvevők szabad mozgáshoz való jogát, és mindez ellentétes a magyar törvényekkel, de még az uniós joggal is. Hegyi Szabolcs, a TASZ egyik programfelelőse a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy hiába a tiltás, a kormány adós marad az érdemi intézkedésekkel, és szerinte „sokkal szerencsésebb lett volna, ha hagyják, hogy beszéljen pár hülye zárt körben összevissza amit akar, ezzel szemben a rendezvénynek jó nagy nyilvánosságot biztosítottak”. A Hír Tv az egyik szponzort, az angliai székhelyű Arktos Media Ltd. elnökét is megszólította, mert a cég megvonta a támogatását az NPI-től. A svéd származású Daniel Friberg azon értetlenkedett, hogy vajon miért izgatja Orbán Viktort annyira egy „békés szándékú írók és gondolkodók részvételével zajló, kis létszámú gyűlés”, hogy még beutazási tilalmat is képes volt elrendelni. Szintén a csatornának nyilatkozva André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője kijelentette, üdvözli, hogy a kormány nem támogatja azokat, akik faji vagy etnikai intoleranciát hirdetnek, de – tette hozzá – az ilyen csoportok az Egyesült Államokban kifejthetik a nézeteiket, az ehhez való jogukat ugyanis biztosítja az amerikai alkotmány első kiegészítése. Tüntetés persze így is lesz ma délután a Szabadság téren, ezt megüzente Zoltai Andrea és Magyar Fruzsina, mert Richard Spencer, az NPI elnöke Whitefishből meg azt üzente, hogy megtartják a konferenciát.

Ilyen dolgok közepette tanács-talankodik hát az ember, és közben azon morfondírozik, hogy ilyen lehet az, amikor már megint nincs rajta sapka? Vagy éppen van? Vagy az is lehet, hogy Móra Veronika fülét, még ártatlan skinhead korában, nem biztosítótűvel, hanem egy tűcsereprogramból leesett, használt fecskendővel szúrták ki?

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom