Kruppa Géza

Vélemény és vita

Szoborcsere

A Kossuth tér megújítása során eddig is felhördülést váltott ki egy-egy szobor elmozdítása

A notórius elégedetlenkedőknek kitűnő új tiltakoznivaló a Vértanúk tere újrarendezése okán a Nagy Imre-szobor tervezett eltávolítása és helyére a kommunisták által 1945-ben ledöntött, a Nemzeti Vértanúk Emlékművének visszaállítása.

A Kossuth tér megújítása során eddig is felhördülést váltott ki egy-egy szobor elmozdítása. Például Károlyi Mihály Siófokra ebrudalását elszánt rajongói élőlánccal próbálták meggátolni. József Attila bronz alakjának néhány méterrel a rakparthoz közelebb helyezését, „elhurcolását” pedig a hőzöngők a költő emlékének meggyalázásaként élték meg. Kínjukban még versmaratonnal is demonstráltak a kultúraellenes kormány ellen, amely e tyúklépéssel a Horthy-vészkorszak vizuális képe visszaállításán mesterkedett.

Azóta József Attila közmegelégedésre immár tényleg a Dunánál tűnődhet, hogy miként is fecseg a felszín. A fecsegést azonban mostanság a fel-felkerekedő szellő inkább fogcsikorgatássá erősíti. Ez a frusztrált, örök méltatlankodók hőbörgése. Mert nem akarnak szembesülni vele, hogy mindannyiunkat a gondolataink formálnak. A negatív felfogás újabb negatív érzetet szül, és egy idő múlva az ilyen átokkal sújtott ember csak a rossz dolgok észlelésére képes. Eszi a méreg. Állandó acsarkodásával szennyezi a környezetét, aki csak teheti, gyorsan elköszön tőle.

Az ilyen emberek hasonló mentalitású beszélgetőpartnerbe botolva érzik igazán elemében magukat. Egymást túllicitálva szidják a rendszert. És egyáltalán, a látókörükben rajtuk kívül mindenki hülye bunkó.

Mindeközben a Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint az első félévben csaknem 1300 milliárd forintot takarítottak meg a háztartások. A külföldi bankbetétek mennyisége is folyamatosan növekszik, jú­nius végén elérte a történelmi rekordnak számító 700 milliárd forintot. Ennek az összegnek a döntő hányadát nyilván a külföldön dolgozó magyarok rakták félre, vagyis, többségük, dacolva a tomboló diktatúrával, idővel haza akar jönni, itthon képzeli el a jövőjét.

Azt a sötét jövőt, amelyben Nagy Imre szobra valószínűleg új helyén, a Jászai Mari téren áll majd. Ott, ahol néhány éve még Marx és Engels kubista stílusú márványszobra testesítette meg a szocializmus eszméjét. A mártír miniszterelnök új helye, úgy is mint szimbolikus tér, kitűnő választás. A kompozíció középpontjában a hídon álló Nagy Imre vádló arccal a fehér ház felé fordulva tekint majd arra az egykor az ÁVH-nak, a Belügyminisztériumnak otthont adó épületre, ahol évtizedeken át gyilkosának, Kádár Jánosnak volt a hivatala.

Persze a műbalhék aktivistáit az új helyszín aligha higgasztja le. Őket valójában most sem Nagy Imre érdekli, nekik az acsarkodás a lételemük. Őróluk is fel lehetne állítani a közelben egy kortárs szobrot. Megmintázva egy aranyozott jakuzziban nyomorgó sörhasú, újgazdag magánzó tetoválásokkal díszített, bronzba öntött alakját. Ahogy öklét a Parlament felé rázva protestál…