Bán Károly

Vélemény és vita

Szívlapát és múzsacsók

Álláspont. A főpróba Hódmezővásárhelyen sikerült. Jöhet az előadás, immár országosan. Április 8-ig persze akad még némi teendő

A ceremóniamester, a politika Osztap Bendere, Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök és méregkeverő kezébe vette a dolgok irányítását. Ennek jegyében elérkezettnek látta az időt, hogy vasárnap délután irodájába hívja/rendelje/citálja (tetszés szerint választható változat a megrendelő igényei szerint) a parlamentbe jutásra esélyes ellenzéki pártok vezetőit a végső egyeztetésre. Az akadályok elhárultak, Botka a taccsvonalon kívül, az MSZP bedarálva (Kunhalmi a színpadon csókot lehelt Gyurcsány orcájára március idusán). Az éppen a gyurcsányi politikával szemben létrejött LMP elsőként szavazta meg és üdvözölte az ellenzéki pártok közti teljes összeborulást. Szél Bernadett társelnök, aki néhány hete még „leárulózta” egykori párttársát, Karácsony Gergelyt, amiért beállt a szocialisták közé, most lelkesen közvetít az LMP szerint álbaloldali pártok és a rasszista, antiszemita gyökereitől megszabadulni képtelen cukis Jobbik között.
Ultraliberálistól őskommunistáig, néppártos neonácitól zöldmozgalmárig, mindenki egyaránt helyet foglalhat immár a demokrácia asztalánál. Vona Gábor volt csak elutasító. De neki el sem kellett mennie, hétfőn úgyis találkozik Szél Bernadett-tel, ráér ma neki igent mondani. Vagy taktikai okokból fél igent. Ami persze átmenetileg „nem” formájában is elhangozhat.

A párt szóvivője maga ismerte el, taktikai okai is vannak, hogy Vona nem megy el a Gyurcsány által összehívott „egy mindenkiért, mindenki egyért” légyottra. Ez még megbontaná a párt szavazótáborát. A Hanuka-üdvözletet már sokan elfelejtették a táborban. Azt is, hogy a Jobbik nem szavazta meg a betelepítési kvóta elutasításáról szóló népszavazást követően az alaptörvény módosítását. És azt is, hogy a Jobbik lényegében 2006-os párt, a szemkilövető Gyurcsány politikájával szembeni tiltakozásból bontott zászlót. Mindez már nem számít. Vona még azt is „megbocsátotta” a rendőrséget instruáló őszödi böszmének, hogy 2009 júliusában, amikor a gárdisták a földön ülve tüntettek, őt is bilincsbe verte a „demokratikus jogállam” rendőrsége.

A magát a kormányváltás letéteményeseként hirdető Vona fórumait kínosan kevesen látogatják. A hét végén például gyöngyösi választókerületéből, Pétervásáráról kellett idő előtt távoznia, amikor egykori képviselőtársa azon hangzatos kijelentésével szembesítette, amely úgy szól a pártelnök szerint, hogy a jobbikos politikusok „makulátlanok”. Erre Rubi Gergely előhúzott egy dokumentumot arról, hogy Szabó Ervin, a Jobbik képviselőjelöltje ügyvédi tevékenysége során bűntettet követett el, miközben „magyarokat csicskáztató cigány bűnözőket” védett. Orosházán pedig, az iszlámot dicsőítő pártelnök egy másik fórumán, muzulmán kendőbe öltözött egykori párttársai „Imaszőnyeg kapható” feliratú táblákkal jelentek meg. A párt veszprémi önkormányzati képviselője Facebook-bejegyzésében arról ír, ha lejár a képviselői mandátuma, szívlapáttal sújt majd le a jobboldali firkászokra. A Vadhajtások nevű radikális jobbikos Facebook-oldalon egy visszaszámlálót is üzemeltetnek. Eszerint már csak huszonegy nap van hátra, hogy politikai süllyesztőbe kerüljön a pártelnök.

A most már Gyurcsány felügyelte „demokratikus ellenzéket” mindez cseppet sem zavarja. Emlékeztetőül: lapunkban már tavaly október 7-én Alakul a szivárványkoalíció című cikkünkben arról írtunk, hogy országosan is megállapodott a baloldal a korábban általa fasisztának bélyegzett, „megnéppártosodott” Jobbikkal. A dolgok forgatókönyv szerint történnek.