Varga Bence

Vélemény és vita

Sziszüphosz király Zuglóban

Aki megfelelő időben jár Zugló vasútállomásnál, szemtanúja lehet, amint egy filozófiai elképzelés tökéletesen megvalósul a gyakorlatban

Egy ideje ugyanis feltűnt ott egy kedves kis bohóc. Vékony, izgága fiatalember, bajusszal és kecskeszakállal, maga alatt hosszú, vagy kétméteres egykerekűvel, kezében három, rikító színű zsonglőrbuzogánnyal. S valahányszor a Thököly úton robogó autók a lámpánál kénytelenek vesztegelni, emberünk Miskin hercegi mosollyal kigördül eléjük, és a piroslámpás szünet ideje alatt olcsó varietékat idéző mutatvánnyal kápráztatja el az autósokat. Közben egykerekűjével előre-hátra gurulászik, mesebeli nevetést hallat, és olyasmiket kiabál – mintha az őrületes forgalom mellett a sofőrök bármit is hallhatnának belőle –, mint „lesz ez még jobb is” vagy „dupla dinamit”. Előbbit még értem is, mivel valahányszor végignéztem ezt a tiszavirág-életű produkciót, egyetlen alkalommal sem sikerült még hibátlanul befejeznie a bonyolult zsonglőrmutatványt. Utóbbi már több fejtörést okoz.

Persze Zugló magányos szürkeségében, amelyhez foghatót csak Erzsébetvárosban tapasztalhatunk egy esős napon, magányos szürkeség fogadja a kis mutatványost is. Bevallom, első találkozásunkkor gyanakodva néztem rá magam is. Kancsal lelkem a sofőrökkel azonosult: nem elég a szörnyű közlekedés, a piros lámpák véget nem érő megállj szava, még egy bohóc is begördül eléjük, és kihasználva ezt a két percet megpróbál némi pénzt kicsikarni belőlük egy olyan szolgáltatásért, amelyre, meglehet, nem is tartottak volna igényt. Csakhogy az emberek hozzászoktak már az ilyesmihez. Rezzenéstelen tekintettel fordulnak el koldustól, rokkanttól, mutatványostól.

Zsonglőrünk – akinek időérzéke mesteri pontossággal jelzi számára, mikor kell abbahagyni az előadást – a mutatvány végeztével a két sáv között rendszerint rövid túrára indul, ahol jellemzően alig-alig nyúl ki egy kéz a résnyire lehúzott ablakon, hogy markába legalább egy kopott százforintost pottyantson. A legtöbben morcosan kapaszkodnak kormánykerekükbe, és alig várják, hogy elhúzzanak. A zsonglőr azonban rendíthetetlen mosolyával vonul végig az autók között, és magasról tesz rá, hogy megjutalmazzák-e. Hahotázva köszöni meg a figyelmet, mintha csak egy nívós gálaest fődíját venné át több száz rajongó jelenlétében. Majd mielőtt az autók zöldet kapnának, illedelmesen a gyalogútra lép, kezében szorongatva a három buzogányt és az egykerekűt, és ugyanezzel a jókedvvel visszafordul a zebra felé, ahol majd a villanyoszlop rejteke mint színpadi függöny mögül a következő vendégsereg elé vetheti magát.

Én pedig bámulom a nagy művészt. Van valami kísérteties, végtelenül bárgyú, mégis vonzó abban, ahogy ez az ember látszólag egyre boldogabban és boldogabban teszi meg ezt a pár lépést. Hiába a járókelők rosszallása, az autósok mogorva közönye, a semmire nem elegendő aprópénzek. Ő akkor is felpattan egykerekűjére, és újrakezdi a műsort, abban a reményben, hogy ezúttal egyetlen buzogányt sem ejt el.
Valahányszor meglátom őt, nem tudok nem Sziszüphosz királyra gondolni, akit az istenek folyamatos cselszövései, a halál kijátszása és egyéb dolgok miatt a legkegyetlenebb bűntettre ítéltek: örökkön örökké egy sziklát kell felgörgetnie egy hegyre, ahonnan a szikla végül mindig visszagurul. És nem tudok nem Albert Camus filozófiájára gondolni, aki az élet feloldhatatlannak tűnő abszurditását éppen abban a mozdulatban tudta feloldani, amikor Sziszüphosz visszafelé ballag a földre visszagördülő kő után. Mert „a csúcsokért vívott harc is – mondja Camus – betöltheti az ember szívét.” Az értelmes és boldog életnek egyetlen megoldóképletét így adja meg: „Boldognak kell elképzelnünk Sziszüphoszt.”

Aki nem hisz Camus-nek, hát higgyen a szemének. Szálljon buszra és nézze meg Sziszüphosz királyt Zugló vasútállomáson. És ha már arra jár, esetleg dobjon neki egy százast is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom