Vélemény és vita

Szakállas agáma

Álláspont. Horváth Csaba nem ellenfeleit, hanem az utolsó baloldali választókat ijeszti el

Sem értelme, sem jelentősége nincs annak, hogy szembesítsem az Ön által állított képtelenségekkel. Magával nem lehet és nem is szabad vitatkozni – így kommentálta tegnap Tarlós István főpolgármester Horváth Csaba felszólalását a Fővárosi Közgyűlésben. Megkockáztatom, Karácsony Gergely fejében is ezek a gondolatok cikázhattak kedden este, miután másfél órán keresztül próbálta hol elhatárolni magát Horváth Csaba kijelentéseitől, hol kínos mosollyal nyugtázni az elhangzott képtelenségeket a főpolgármester-jelölti vitának csúfolt kabarén.

Az a pár tíz kispesti ugyanis, aki képes volt az aspiránsok értelmetlen okfejtéseit végighallgatni, betekintést nyerhetett a magát ellenzéknek hívó, mára színtelen, szagtalan párszázalékos pártocskák torz univerzumába. Kezdődött minden az alapok lefektetésével: demokráciahiány van, mivel a regnáló kormány „utálja a demokráciát”, sőt Orbán Viktor totális háborút indított Budapest ellen, és kirabolta a fővárosiakat. Ezt követően Karácsony kijelentette, hogy elég volt a gyűlölködésből, békét szeretnének hozni Budapestnek, de „békét teremteni csak győztes pozícióból lehet”. Ennek kapásból ellentmondott az MSZP-s jelölt kirohanása (is), aki hosszan, néhol önuralmát elveszítve fejtette ki, hogy városvezetőként nem fog szóba állni fideszes polgármesterekkel, sőt a kétharmados többséggel kormányzó Fidesz–KDNP képviselőivel sem, noha azokat a fővárosiakat, akik „a NER küldötteire” szavaztak, sajnos kénytelen lesz főpolgármesterként kiszolgálni. Magyarul, bár azt érdemelnék, mégsem fogja a budapesti Fidesz-szavazókat egy sötét pincébe zárni, hogy kenyéren és vízen tengődjenek. A kérdésre, hogyan szereznek majd forrásokat Budapestnek a demarkációs vonalaik mögül, azt válaszolták, hogy – a béke jegyében – népszavazással és tüntetésekkel.

Horváth Csabának volt még egy alaposan kidolgozott ötlete a pénzügyi tartalékok megteremtésére: minden tíz budapesti adóforintból félretesz egyet, amit majd arra költhetnek a fővárosiak, amire szeretnének. Ez az ötlet egyébként nem rossz, leszámítva azt az apró körülményt, hogy a budapestiek adóját nem a mindenkori főpolgármester gyűjti össze, és nem ő diszponál felette egy személyben, tehát Horváth Csaba még ha akarná, sem tudná – győzelme esetén sem – az egyforintosokat külön borítékban gyűjtögetni. A „vita” java azonban még csak ekkor következett. Karácsony Gergely két dologhoz ragaszkodik majd megválasztása esetén: eltörli és sóval hinti be az egyébként több nemzetközi elismerést bezsebelő Liget-projektet – feltehetően azért, hogy újra lehessen törökmézet és főtt kukoricát árulni a lerohadt Petőfi Csarnokban –, és többet fogja locsolni a fákat. Horváth Csaba pedig még erre is rá tudott licitálni: azt ígérte, hogy minden újszülöttnek ültet egy fát, minden évben százezer négyzetméterrel növeli a fővárosi parkok területét, autómentesíti a fővárost, és minden buszt elektromosra cserél.

Ezen a ponton érdemes visszakanyarodni Tarlós Istvánhoz, aki az évek során hasonlította már a szocialista képviselő „intelligenciakvóciensét” (IQ) egy rinocéroszéhoz, nevezte már szakmai antitalentumnak és meggyanúsította azzal is, hogy faiskolában tanulta a logikát. A legtalálóbb mégis a városvezető tegnapi kijelentése volt, amikor Horváth Csabát egy szakállas agámához hasonlította. A Hüllő Magazin szerint a szakállas agáma közepes termetű gyík, amely kis pikkelyekkel fedett háromszög alakú fejét izgalmi állapotban felfújja, elűzve potenciális ellenfelét. Nos, a hasonlat tűpontos, csak egy különbség van: Horváth Csaba nem ellenfeleit, hanem az utolsó baloldali választókat ijeszti el.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom