Bayer Zsolt

Vélemény és vita

Szabad sajtó

Lapszemlézni fogunk. Orrunk alá illatos keszkenőt szorítva

A körüljárt téma – mi más is lehetne? – Trump, a beiktatás, Obama öröksége és a többi. Az a néhány „apróság”, amelyet az alábbiakban önök elé tárok, a napi rutin része a „mainstream” médiában, vagy mondjuk inkább magyarul, a fősodratú, meghatározó sajtóban. Amely mostanában azon szeret sokat keseregni, hogy a közösségi médiát elárasztó „álhírek” eltemetik a demokráciát, aláássák a fennálló világrendet. Amúgy a fősodratú média szerint a világot elárasztó álhíreket egy Putyin nevű személy parancsára az oroszok írják, terjesztik, intézik, Trumpot is Putyin és az orosz kémek, hekkerek választották meg.

Nézzünk akkor néhány „apróságot” ebből a „fősodratú”, szabad és liberális médiából, csak az elmúlt negyvennyolc óra terméséből.

A 444 az alábbi „hírrel” örvendeztette meg az álhírekre nem fogékony, azok ellen intelligenciával, nagy tudással, felkészültséggel felvértezett liberális olvasóközönségét:

„Obama telt házas beiktatási parádéjához képest alig voltak Trumpén.

Trump még ki sem nevezett kormányáról szerényen csak annyit állított, ez lesz »minden idők legintelligensebb« kabinetje.”

És ez még csak a cím és a figyelemfelkeltő beharangozó. Majd a kis remekmű végén megismétlődik a legfőbb üzenet, hiába, no, a szerző, bizonyos Tbg fedőnevű szabad és független újságíró tudja, legfontosabb a bevésés, az imprinting, saját példája is bizonyítja ezt, ugyanis amikor meglátta a napvilágot, egy nagy, liberális kacsa mosolygott rá legelőször, ezért azt követi immár élete végéig, hűségesen.

Imigyen vési be tehát az üzenetet hozzá hasonló olvasói két szürke agysejtje közül a bal oldaliba: Trump „emlékezeteset mondott még a parádé előtt egy kongresszusi ebéden a International Hotelban Pennsylvaniá-ban, ahol washingtoni érkezése előtt jelent meg, idézi a Politico: »Soha ilyen intelligens kormánya nem volt az Egyesült Államoknak, amilyen most lesz.«

Jóllehet a kabinet még fel sem állt, a 15 miniszteri posztból csupán két miniszterét hagyta jóvá a törvényhozás, és a 660 fős kormányzati létszámból is csupán 29 van megnevezve.”

Hej, micsoda parádés találat, mennyire el lett kapva Trump grabanca, hahaha, még nincs is kormánya, de már a „legintelligensebb” kormányáról beszél, hej, de itt van Tbg, és lecsap, mint a szabadság, a függetlenség könyörtelen héjája, hej!

Csak az a baj, hogy mindig összezavarják az embert.

Ugyanis ugyanebben a 444-ben, a szabadság és függetlenség zászlóshajójában, éppen egy nappal Tbg éleslátású és hiánypótló leleplező munkája előtt egy Horváth Bence nevű, liberális anyakacsa nyomában totyogó kiskacsa ezzel a „hírrel” örvendeztette meg szerelmetes olvasóit: „Óriási melegbulit rendeztek a homofób leendő alelnök otthona előtt Washingtonban

Mike Pence ugyan még nem alelnök, de már Washingtonba költözött. A hivatalos alelnöki rezidenciát még nem foglalhatta el, így most egy nagyobb házban lakik.

A városban éppen zajlott egy nagyobb tüntetés a Trump-kormány LMBTQ-ellenes intézkedései ellen, és a résztvevők pedig útba is ejtették maguknak Pence házát, ahol aztán egy elég nagy buliba fordult át a tiltakozás. Pence indianai kormányzóként több homofób törvényt is aláírt és támogatott, és nyilatkozatai alapján is egyértelmű, hogy a republikánus párt jobbszéléhez tartozik ilyen kérdésekben.”

Tehát eddig annyit tudtunk meg a 444 két csodálatos tollú kiskacsájától, hogy a hülye Trump az intelligens kormányáról beszél, pedig még nincs is kormánya, viszont a ratyik Washingtonban nagy tüntetést tartottak a Trump-kormány homofób intézkedései ellen/miatt.

Hát nem fantasztikus?

De eszünkbe ne jusson itt befejezni! Hiszen a Horváth Bence nevű példány még ennél is sokkal szabadabb, sokkal liberálisabb hírrel érkezik, ezzel:

„Donald Trumpról neveztek el egy molylepkét – alighanem azért, mert az új fajnak fura sárga a feje és mert nagyon apró a nemi szerve. Itt a Neopalpa donaldtrumpi.”

Ilyenkor szerencsére ismét a helyére kerül minden. Mert van egyfelől ugye a putyini álhírekkel elárasztott szörnyűséges közösségi média, meg a mocskolódó, aljas, jobboldali „lakájmédia”, de hál’ istennek, van még a szabad és független és egyáltalán nem mocskolódó, makulátlan liberális és baloldali és progresszív média, amely például olyannyira szabad és független és tiszta, hogy Trump nagyon apró nemi szervével foglalkozik.

Az természetesen titok, honnan, kitől tudja Horváth Bence, vajon mekkora Trump nemi szerve, nem is kötelezhető arra, hogy kiadja informátorát, és azt sem fogjuk megtudni, vajon saját tapasztalatokra hagyatkozott, amikor megosztotta e nagyon liberális hírt olvasóival. Azt viszont tudjuk, hogy Horváth Bence a méretekkel kapcsolatban nem egészen megbízható forrás. Ugyanis egy szemtanú elmesélte nekünk, hogy Horváth Bence egyszer a 444 szerkesztőségében, a rötyin, hátulról megkörnyékezte a takinénit. A takinéni okos nő volt, és azt gondolta, ez talán kiugrási lehetőség is lesz számára, ezért egy adott pillanatban hátrafordult, és szenvedélyes hangon megkérdezte:

– Bence, bent van már?

És Bence igenlő válasza után még szenvedélyesebb hangon hörögte:

– Úúúúristen… milyen hatal-maaas!

Horváth Bence azóta büszkén önmagához méri ezeket a dolgokat, és talán nem vette még észre, hogy hamis a kiindulópont…

Amúgy egy másik, majdnem olyan gusztusos termék, mint a 444, vagyis az Index hosszú írásban foglalja össze Obama örökségét. Nemigen tud sok pozitívumot összehozni, de azért a saját lényegét felmutatja. Mert igaz ugyan, hogy erőszakosabb, megosztottabb lett Amerika Obama nyolc éve alatt, igaz, hogy tovább süllyedt a középosztály, igaz, hogy semmit sem sikerült megvalósítani a nagy környezetvédelmi tervekből vagy az egészségügyi rendszer reformjából, de legalább „liberálisabb” lett az ország. S hogy ezt honnan lehet tudni? Hát onnan, hogy a legfontosabb „liberális társadalmi ügyek” támogatottsága megnőtt. S hogy melyek a legfontosabb liberális társadalmi ügyek? A droglegalizáció, a melegházasság és az abortusz „támogatása”.

Nos, hát talán ezért van leáldozóban a fennálló világrend. Mert úgy tűnik, a társadalmak mégsem akarnak egylényegűvé válni ezekkel a beteg, ócska, ocsmány halálkultuszokkal.

Az Index ezenkívül hosszú írásban búcsúzik Obama fotósától is, imigyen:

„Nyolc év, egy fotós a színfalak mögött

Az első elnöki tükörbe nézéstől az utolsó integetésig ugyanaz a fotós kísérte végig Obama nyolc évét a Fehér Ház hivatalos fotósaként. Pete Souza közel kétmillió képet csinált Obamáról a hivatali ideje alatt. Ott volt, amikor az elnök a hóban játszik a lányaival, és akkor is, amikor élőben nézték a rajtaütést Oszama bin Laden bunkerén. Mindent lefotózott, a legintimebb családi pillanatoktól a legkomolyabb válságértekezletekig.”

Szép. Kár, hogy ugyanez az Index (meg az összes többi kacsácska) 2010 óta csak ezeket tudta leírni: „Megtartják Orbán Viktor udvari fotósát”. „Idén is tízmillióért fotózzák Orbánt”. „Burger Barna nem bánja, hogy Orbán udvari fotósának tartják”. „Mennyiért fényképezik Orbán Viktort?” Ebből is látszik, hogy Obamának egy csodálatos, érző szívű művésze volt nyolc évig, aki dokumentálta és a történelemnek megmentette az elnök úr mindennapjait, ráadásul mindezt teljesen ingyen, míg Orbánnak udvari fotósa van, aki a semmiért eltett évi tízmilliót.

És ez csak negyvennyolc óra volt. Amúgy isten áldja, Trump elnök úr! Talán nem is sejti, mibe vágta a fejszéjét…