Nagy Ottó

Vélemény és vita

Spájz és puskapor

Álláspont. Tíz éve dőlt be a Lehman Brothers, az Egyesült Államok egyik patinás befektetési bankja, és a gazdasági válság végigsöpört a világon

Itthon persze az akkori, azóta bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc kijelentette, nem kell semmitől sem tartani, bennünket elkerül a krach. December elején úgy fényezte magát, hogy „ha nem tesszük jól a dolgunkat”, államcsőd és szociális válság is kialakulhatott volna a pénzügyi válságból.

Mert ekkor már túlvoltunk a húszmilliárd eurós valutaalapos, világbankos, uniós hitelfelvételen. Amit Orbán Viktor úgy kommentált, hogy a valutaalaphoz fordulni „szégyenszámba megy”. Ez azonban Brüsszelig nem ért el, nem kezdtek el aggódni a magyar gazdaság állapota miatt, pedig akkor már évek óta és még évekig nem tudtuk három százalék alatt tartani a költségvetési hiányt. Nem érzékeltek demokráciadeficitet a 2006-os őszödi hazugságbeszéd és az őszi véres megtorlás dacára sem, s bár sorozatgyilkosok vadásztak rájuk, a romák helyzetével is minden rendben volt. Akárcsak a sajtószabadsággal, mert az nem zavart egyetlen zöldpárti EP-képviselőt sem, hogy akkoriban a Magyar Hírlap ellen maga a regnáló kormányfő hirdetett bojkottot.

Gyurcsány szerint több, speciálisan magyar előzménye volt a válságnak, az egyik például a Fidesz otthontámogatási politikája. Hogy igazat beszélt-e vagy sem, mindenki döntse el maga, de hozzátenném, a legfrissebb KSH-adatok szerint idén júliusban az egy évvel korábbi szinthez képest harmincnnyolc százalékkal nőtt az építőipar, jórészt a 2010 után ismét beindított családi otthonteremtési kedvezmény révén. A 2009-es hatszázalékos GDP-csökkenés megmutatta, Gyurcsányék mennyire jól végezték a dolgukat. Az azóta megbukott kormányfő védte a hiteleket, de nem féltette a nyugdíjakat, a fizetéseket és a munkásemberek jövedelmét. És el is vették a tizenharmadik nyugdíjat, elvettek minden tizenharmadik havi fizetést az állami szektorban, elvettek mindent, amit csak tudtak – visszaadni viszont mindent a Fidesz–KDNP adott vissza.

Erről egy lapunknak nyilatkozó közgazdász azt mondta, 2010-ig nem is volt olyan átgondolt gazdaságpolitika, amely a válság hatásait bármennyire is ellensúlyozta volna. És milyen a világ, most, hogy rendben van a gazdaság – az uniós átlagnál kétszer jobban teljesít –, minden kölcsönt visszafizettük, egyesek szerint nincs itthon demokrácia, sérül a jogállamiság, az állampolgári szabadságjogok. A tegnapi gazdasági hírekből mégis az derül ki, hogy a Ford, amely új regionális szolgáltatóközpontot hoz létre Magyarországon, nem tart demokráciadeficittől, nem zavarja a romákkal szembeni itthoni bánásmód és az igazságszolgáltatással szemben sincsenek kifogásai. És a BMW is rendben talált itthon mindent. Ugyanakkor a még mindig nagy gazdasági slamasztikában lévő görögökkel semmi baja Brüsszelnek.

Ezért furcsa olyanokat olvasni, hogy a DK-s Molnár Csaba szerint azok a hazafiak, akik megszavazták a Sargentini-jelentést, és az a hazaárulás, hogy Orbán ide juttatta Magyarországot. Persze Molnár lelkében Niedermüller Péter lakik, Niedermüllerében pedig Molnár kísértete bolyong, mert ő maga ott él, ahonnét előbújt, Gyurcsány hátsójában, és időnként kikiabál valamit.

Hagyjuk is ott a kuckójában, és beszéljünk arról, sok tény utal arra, újabb gazdasági krízis várható. Amiről már beszélt a miniszterelnök és beszélt a pénzügyminiszter is, nem véletlenül különített el a kormány a 2019-es költségvetésben 4000 milliárd forintot gazdaságfejlesztésre. Ez azt jelenti, hogy a spájz tele van, előre gondolkodunk, a kormányfő Sargentini-jelentéssel kapcsolatos beszédeiből pedig kitűnik, a puskaport is szárazon tartjuk.