Őry Mariann

Vélemény és vita

Soros úr hasznos idiótái

Álláspont. Nemcsak egy pártcsalád, hanem az európai emberek százmillióinak a jövője a tét

Hogy jöttök ahhoz a három EP-képviselőtökkel, hogy felülírjátok a magyarok döntését? Orbán a saját népével törődik, szerintetek pedig ez veszélyes. Foglalkozzatok inkább Svédországgal… – ilyen reakciók érkeztek svédektől a Twitter közösségi oldalon, amikor a Mérsékeltek pártja bejelentette, hogy hivatalosan is kezdeményezi a Fidesz kizárását az Európai Néppártból. Volt, aki azt is felvetette, hogy mivel a Néppárt egy konzervatív család, mégis mit keres ez a svéd alakulat ott, sőt, miért nem nevezik át magukat mindjárt Szociáldemokratáknak. Megtehetnék egyébként, a portugál Szociáldemokrata Pártot se rekesztik ki a neve miatt a kereszténydemokrata pártcsaládból.

Már csak azért is szórakoztató az átnevezésről szóló svéd felvetés, mert vasárnap jelent meg a Welt am Sonntagban Orbán Viktorral egy interjú, amelyben a magyar kormányfő pártcsaládon belüli kritikusait hasznos idiótáknak nevezi, akiket a baloldal arra használ, hogy felszalámizza a Néppártot. Összhangban van ezzel az is – ami szintén a nemzetközi médiában is nagy utat bejárt interjúból derül ki –, hogy március 15-én „nyugdíjazzák” Jean-Claude Junckert, és helyét Frans Timmermans veszi át a plakátokon. A holland baloldali politikus bizonyára nem fogja magát rosszul érezni Soros társaságában, hiszen egyébként is rendszeresen megbeszélik barátilag a világ folyását Brüsszelben. Általában persze napokkal azelőtt, hogy valamely uniós testület bekeményít Magyarországgal szemben, de hát ezek egészen biztosan véletlen egybeesések, nincs itt semmi látnivaló.

Az új plakát pontosan azonosítja majd, honnan is ered valójában a Néppártot érő nyomásgyakorlás. A Soros által támogatott úgynevezett jogvédő szervezetek és mindenféle lobbista NGO-k évek óta folytatnak kampányokat, hogy a konzervatív pártcsalád szabaduljon meg a Fidesztől. Mélyen álságos persze, hogy a nyílt társadalomért, liberális értékekért sok pénzből lobbizó szervezetek tesznek úgy, mintha féltenék a Néppárt konzervatív, kereszténydemokrata értékrendjét. A fenét féltik ők, a céljuk az, hogy Európa jobbközép pártjait sikeresen alávessék a liberális hegemónia véleményterrorjának. Nem egy esetben sikerrel jártak, s az olyan pártokra, mint a svéd Mérsékeltek, különösebb nyomást se kell gyakorolni, örömmel és dalolva csatlakoznak Európa pusztításához. Persze nem csak Sorosékról van itt szó, hiszen a szociáldemokrata politikusok, köztük a magyar szocialista EP-képviselők is régóta hangosan követelik a Fidesz kizárását. Őket is egészen biztosan a Néppárt iránti önzetlen aggodalom vezeti, nem pedig az, hogy nemzeti és uniós szinten is balliberális győzelem szülessen. Ebben, mondjuk, azért kár reménykedni.

Az Orbán Viktor által emlegetett hasznos idiótákban sok a közös vonás. A Fidesz ellen forduló kilenc néppárti tagszervezet EP-képviselői például kivétel nélkül megszavazták a Sargentini-jelentést, valamint egy mechanizmus létrehozását is, amellyel jogállamisági feltételekhez is kötnék az uniós források kifizetését. Nem túl meglepő módon, egy-két kivételtől eltekintve, támogatták a „demokráciavédő” álcivil szervezetek uniós támogatásának megháromszorozását, és nagy többségük a migránsvízummal is egyetértett. Ezek után, gondolom, nem éri az Olvasót meglepetésként, hogy többségük rajta van a Soros-szövetségesek kiszivárgott listáján is.

A Néppártnak ellen kell állnia a felszalámizásnak, és nemcsak azért, mert a kizárásról szóló indítvány egyébként is nagy valószínűséggel elbukna. Nemcsak egy pártcsalád, hanem az európai emberek százmillióinak a jövője a tét.