Vélemény és vita

Sarkosan fogalmazva

A munkaalapú társadalomról szóló liberális felhördülés lényege, hogy ez fasiszta alapvetés, Mussolini találmánya, kényszermunka és diktatúra, a demokrácia elutasítása.

Mármost a jelenlegi olasz alkotmány első mondata így hangzik: „Olaszország demokratikus köztársaság, amelynek alapja a munka.” Ezek szerint nagy baj van Itáliában is, de más államok alkotmánya sem tagadja a tényt, hogy a társadalmi létezés alapja a munka. Egyes, főleg pénzügyi központként működő államok alaptörvénye ugyan leszögezhetné, hogy ezen államok alapja a tőke, de ez azért kínos lenne. Más kérdés, hogy a piacgazdaságban a munkához való jogot csak elméletileg lehet garantálni, kötelességként pedig nem lehet előírni, mert a kapitalista gazdaság ezt nem teszi lehetővé, a szocialista gazdaság pedig (többek között) ezért ment tönkre. Értékteremtő, versenyképes munkáról szokás beszélni, ennek jelentése azonban földrészenként, régiónként, országonként más, ahogyan a munkaerő ára is. Azt a munkaalapú társadalom ellenzői sem állítják, hogy külföldi kölcsönökből folyósított segélyek biztosítják a fejlődést, inkább azt ismételgetik, hogy az állam legyen „kisebb”, de teremtsen új munkahelyeket. A logikai képtelenség cseppet sem zavarja őket, s az egyik vészmadár máris idézte a náci mondást, amely szerint „a munka szabaddá tesz”, szerinte most ez a jelszó válik érvényessé, a diktatúrában kényszermunka lesz. Talán felesleges emlékeztetnem a liberálisokat Marxra, aki azt állította, hogy a munka tette emberré az embert, és a keresztény-szociális tanítás is a munka elsőbbségét vallja a tőkével szemben. A normális érvelés helyett jön a demagógia a szabadságról, egyenlőségről és az emberi méltóságról, amely mind elvész egy munkaalapú társadalomban. Az axióma: szabadság, egyenlőség, demokrácia kizárólag akkor van, amikor balliberális kormány vezeti a népet, Európa és a művelt világ legnagyobb megelégedésére. A Magyar Népköztársaság Alkotmányának második cikkelye így hangzik: „A Magyar Népköztársaság a munkások és dolgozó parasztok állama. A Magyar Népköztársaságban minden hatalom a dolgozó népé…” – és így tovább. Tudjuk, hogy nem egészen így volt, de mindegy, csak azt nem értem, miért sírnak a liberálisok, hiszen megvalósult nagy, európai álmuk: a tőke és a munkaerő szabadon áramlik – kifelé Magyarországról.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom