Vélemény és vita

Sarkosan fogalmazva

A miniszterelnök beszéde a bálványosi szabadegyetemen még a szokásosnál is hevesebb reakciókat váltott ki balliberális körökben

Egyelőre csak a vezetők tiltakoztak, de (ha fontosabb ügy nem adódik), egész nyáron ezen fognak rágódni azok, akiknek már csak a csont jutott. Az alaptétel, mely szerint egy demokrácia nem feltétlenül liberális, valósággal sokkolta a született demokratákat, hiszen ezzel „Orbán Viktor kiiratkozott a demokráciából”, hiszen annak szent és sérthetetlen lényege, hogy mindenki azt csinál, amit akar, ha nem sérti más szabadságjogait. A probléma ezzel az, fejtette ki a miniszterelnök, hogy nem tisztázott, kik és milyen alapon bírálják el, mennyire sérülnek e jogok, hozzáteszem: a szabadságjogokkal való visszaélések sora jellemzi a liberális demokráciát politikai, gazdasági, pénzügyi és kulturális téren is, méghozzá a közösség, a többség kárára. A „munkaalapú társadalom” elképzelése is rettentő felháborodást vált ki, pedig az Európai Unió baloldali kormányai is szeretnének visszatérni ahhoz a „maradi” rendszerhez, mely Európát egykor naggyá tette. A DK szerint Orbán a fasiszta államszervezést tartja példának, az MSZP új vezére pedig az elítélő nyilatkozatban közli, hogy olyan országra van szükség, ahol a szabadság átélhető élménnyé válik. Az illiberális állam perspektívája mély sebet ütött mindazok lelkében, akik már az MSZP–SZDSZ-kormányok idején átélték a szabadság élményét, igaz, közben mindent eladtak, amit lehetett, és minden kölcsönt felvettek, amit adtak, a közvagyon őrzését és megtartását pedig felesleges, káros, visszahúzó gondolatként elvetették, mert a privatizálók és a bankárok, befektetők jó emberek.

A liberálisok vad és vak gyűlöletét az elmúlt napokban magam is megtapasztalhattam, nem először és nem is utoljára, hiszen aki nem liberális, az fasiszta, náci, kommunista, antiszemita, továbbá a keleti diktatúrák híve. Lehet (nekik) mindenkit elmebetegnek és hazaárulónak tartani, akinek nem tetszik, ami az elmúlt negyedszázadban Magyarországgal történt, de a pimasz hazudozás és vádaskodás mindig visszahull az agresszív, önző és elvtelen liberálisokra, akik mellesleg tönkretették magát a baloldalt is. Persze, mint Orbán Viktor mondta, a jövőben bármi megtörténhet, mint a szomszédos Ukrajnában, és hatalmas erők állnak az üldözöttségre panaszkodó „üldözöttek” mögött, akik számára a demokrácia annyit jelent, hogy ők mondják meg, mi a szabadság, és kik részesülhetnek a szabadság élményében. Ők. Csak megjegyzem, a felvilágosodás liberális gondolkodói kínosan éreznék magukat az ő társaságukban, nem is szólva a szociáldemokratákról. A jelmezbálnak vége, az álarcokat el lehet dobni. Pénzről van szó. Sok-sok „puha költségről”, amit a nem munkaalapú globális hatalom juttatott és juttat nekik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom