Őry Mariann

Vélemény és vita

Röszke, végállomás

Álláspont. Most már egészen biztos, hogy az úgynevezett európai elit elvesztette a maradék józan eszét

Egészen padlót fogtak attól, hogy Lá­zár János bejelentette, Magyarországon újra be akarják vezetni a menekültügyi őrizetet. A nyugati médiában – sőt nem csak a szigorú értelemben vett nyugat-európaiban, hanem az osztrákban is – ez már úgy csapódott le, hogy az egyébként is szigorú migrá­ciós politikát folytató magyar kormány most már őrizetbe is akarja venni a menedékkérőket. Ez pedig igazi botrány, történelmünk legsötétebb korszakait idéző rettenet, és különben is ellentétes a számunkra elérhetetlen erkölcsi magaslatokban lévő uniós szabályozással.

Mielőtt belehergelnénk magunkat mi is, hogy a keménykezű magyar kormány tömlöcbe veti a háború borzalmai elől menekülőket, egy pillanatra álljunk meg. A menekültügyi őrizet – ahogyan azt tegnap reggel Orbán Viktor is megfogalmazta – lényege az, hogy megvédjük magunkat a mostani terrorveszélyes helyzetben. S ha sikítófrászt is kapnak tőle Soros úr jogvédői, a menekültügyi őrizet lehetővé teszi, hogy a menedékkérelemért folyamodó migráns vagy menekült ne járkálhasson szabadon az országban, amíg kérelme nem bíráltatik el. Tekintve, hogy a sokszor hamis papírokkal érkező migránsokról fogalmunk sincs, hogy kicsodák, menekültek, terroristák vagy dzsihadisták, eléggé józan lépésnek tűnik, hogy ne engedjük őket útjukra. Ez nemcsak Magyarország, hanem értelemszerűen egész Európa érdekét is szolgálja, hiszen a jelenlegi procedúra szerint a migránsok beadják menekültkérelmüket, aztán mire kettőt pislogunk, már el is tűntek. Úgy, hogy továbbra sem tudjuk kicsodák, s amikor kiderül, hogy mondjuk bangladesi, és semmi joga nincsen csak úgy az Európai Unióban kószálni, akkor hiába kiabálunk utána, ugyanis kék ENSZ-es hátizsákjával már az embercsempészt várja Ausztriában.

S hogy milyen vicces az élet, pont amikor kitör a hiszti, hogy mit erőszakoskodunk mi itt a végeken, a rendőrök elkapnak két terroristát a határon. Egy francia és egy belga állampolgár tinilányt, mindkettőt terrorizmus miatt körözték Európában. Szép teljesítmény ez 17 és 18 évesen, egy kósza percig még akár azt is hihetnénk, hogy Justine és Jacqueline fegyvert ragadott a vallon és az elzászi függetlenségért. Vagy nem, mivel a végcél Damaszkusz volt és az Iszlám Állam. Bécsből Szófiába buszoztak éppen, amikor közbejött Röszke, és vége szakadt a Schengen-túrának.

Mi van akkor, ha nem állítják meg őket Röszkénél? Ha nem halnak meg Szíriában, akkor a már az európai hatóságok számára is gyanús Szíria-Törökország-Európa útvonalon vélhetően visszatérnek, menekültek közé vegyülve, mint Salah Abdeslam, aki a Keletinél is lébecolt egy ideig. A párizsi merényleteket végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélőjét bár némi végzetes szerencsétlenkedés után sikerült végre börtönbe küldeni, de továbbra sem nyelte el a feledés, hiszen aktívan levelezik. A Libération leközölte egy levelét, amit egy egyelőre azonosítatlan burgundiai nőnek írt, aki odavan érte. A lap szerint egy csomó levelet kap, amikben vallásról kérdezik, nők vallanak neki szerelmet, és írják, hogy gyereket akarnak tőle. Igen, még mindig Salah Abdeslamról, a százharminc áldozatot követelő párizsi merényletek fő gyanúsítottjáról beszélünk.

Nyugat-Európa láthatóan nem tud mit kezdeni azon állampolgáraival, akik terroristának akarnak állni a Közel-Keleten, és akkor a tetejébe ott vannak azok is, akiknek valami nagy baj van a fejükben. Ez önmagában is elég szerencsétlen helyzet, a maradék józan ész tehát azt diktálná, hogy ne tetézzük a nyomorunkat. Túl sokáig sikerült letagadni, hogy az Európába ellenőrizetlenül beáramló milliós tömeg terrorveszélyt jelentene, de ha már végre felismertük, akkor megálljt kell parancsolni neki. Magyarországnak határvédőként nem az a feladata és felelőssége, hogy részt vegyen a felelőtlenül beengedett migránsok szétosztásában. A mi dolgunk a határvédelem, és aki ezt képtelen még most is felfogni, az írjon szerelmes levelet Salah Abdeslamnak.