Nagy Ottó

Vélemény és vita

Retesz

Régen a kertekbe kiskapukon keresztül vitt az út.

A fene tudja, miért volt ez így, de valahogy dédapáink, szerencsésebb esetben nagyapáink is úgy gondolták, az úgy a helyes, ha a házat az udvarral együtt elszeparálják a kerttől. Talán azért, mert védeni akarták mindkettőt, bár hogy miért, azt nem tudnám megmondani, hiszen mindkettő az életük szerves része volt. Ezért inkább arra hajlok, hogy mindkettőnek meg akarták adni a tiszteletet. Hiszen a kertben a gabonán kívül megtermett minden, ami az élethez kellett. Bázis volt az, alap, amelyre építeni lehetett. Védte és gondozta is mindenki a magáét.

Ugyanígy ragaszkodtak az emberek a gabonát adó földekhez is, példákat lehetne sorolni, hogy igyekeztek egyben tartani a parcellákat, s ha elég szerencsések voltak, akkor hogyan igyekeztek gyarapítani azokat. Szerencsétlenségünkre ezt más, tehetősebb nációk is így gondolták, és évekkel ezelőtt megjelentek nálunk. Hol csak innen a szomszédból, mert a határon már könnyen át lehetett jönni, hol kicsit messzebbről, ahol a szélmalmok tövében sertéstrágyában úsztak a sárga és piros tulipánföldek is. Jöttek máshonnan is, és dolgozni akartak azokon a földeken, amelyeket sokan olyan könnyen és olyan olcsón eleresztettek a hirtelen rájuk szakadt nagy szabadságban. A bökkenő az volt, hogy a messziről vagy közelről jött emberek nem vásárolhattak termőföldet, hát bérbe vették, amit tudtak. Aztán később, lesz, ami lesz alapon, gonosz kis szerződéseket kötöttek, és fizettek is utánuk, mint a katonatiszt, hogy ha eljön az ideje, akkor a kicsi, belső zsebben is elférő papírok alapján hivatalosan is birtokba kerülhessenek.

Nem örültek, amikor ezeket a sunyi szerződéseket megtámadta és felszámolta a polgári kormány, megtámadták a rendelkezéseket az Alkotmánybíróságon, de nem jártak sikerrel. Gyanítható, jaj, nagyon is gyanítható, hogy még nem adták fel, és még próbálkozni fognak. De ha a porta az ország, akkor a kiskert a termőföld. A portán általában szívesen látunk mindenkit – persze, amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten –, de aki a kertre kacsingat, azt nem szeretjük. És most a kiskapura ismét rátolták az alkotmányos reteszt.