Őry Mariann

Vélemény és vita

Pukkadjatok meg!

Álláspont. A Magyarországról szóló vitákat eddig is unta a képviselők többsége, most pedig az előzőekkel ellentétben végképp semmi tétje nem volt az egész szeánsznak, hiszen se határozat, se újabb eljárás, se semmi

Orbán Viktornak szobrot kell állítani! – mondta tegnap a holland szabadságpárti Olaf Stuger az Európai Parlament százezredik „magyar vitájában”, a szocialista Szanyi Tibor „új siralomháznak” nevezte Magyarországot, baloldali képviselők egymásra licitálva követelték a magyar miniszterelnök fejét. A fentiek alapján azt hihetnénk, hogy szétfeszítették az indulatok az EP brüsszeli épületének plenáris termét, izgatott politikusok lógtak a csillárról is. Valójában azonban nagyjából egy tucat EP-képviselő lézengett a teremben, hogy a – Deutsch Tamás szavaival élve – meglehetősen enervált vitában elmondják ugyanazt hatvanadszor is. A helyzetben szokás szerint a magyar ellenzéki képviselők lubickoltak: a szocialista Szanyi Tibor, a gyurcsányista Niedermüller Péter és a szabad szemmel alig látható Párbeszédet képviselő Jávor Benedek indulatosabbnál indulatosabb, változatos szidalmakat záporozó felszólalásokkal adta elő magát. Ők úgy beszéltek egy asztaltársaságnyi emberhez, mintha legalábbis egy százezres nagygyűlésen agitálnának, pedig most nem szavazóik megálmodott tömegéhez, hanem csak az uniós komisszárokhoz beszéltek. Épeszű magyarázat tehát nem nagyon van tehát az egész performance-ra, mint hogy Brüsszel öklét, Frans Timmermanst győzködték olyan hevesen, hogy buktassa már meg a kormányt, mert nekik nem sikerül.

A Magyarországról szóló vitákat eddig is unta a képviselők többsége, most pedig az előzőekkel ellentétben végképp semmi tétje nem volt az egész szeánsznak, hiszen se határozat, se újabb eljárás, se semmi. Nem meglepő, ha ilyenkor hirtelen mindenkinek fontosabb dolga akad. A Sargentini és társai által előráncigált érvek alapján havonta vitázhatnának az uniós országok zöméről. Például Franciaországról, ahol hónapok óta tüntetnek, szemen lövik a tüntetőket, vízágyúznak, és még sorolhatnám. Na, de hát hol van ez a magyarországi állapotoktól! Hallhattuk Jávor Benedek dörgedelmeit: „fénysebességgel” romlik a helyzet hazánkban. Olyan iramban távolodunk a fejlett Nyugattól, köztük a francia mintademokráciától, hogy az már csak kis pont a távolban. Mondanám, hogy a magyar balliberális képviselők még vannak annyira közel Párizshoz, hogy tanuljanak Macron demokratikus módszereiből, de felesleges volna, hiszen ők több mint egy évtizeddel megelőzték a francia elnököt.

A tegnapi vitát egyvalami indokolja, ez pedig a májusi európai parlamenti választás. A brüsszeli képviselők persze imádnak mindenféle obskúrus témában, valós tét nélkül elrabolni órákat egymás életéből, ezt eddig is tudtuk. Ezúttal azonban nem mondjuk a burundi helyzetről szónokoltak úgy, hogy az legkevésbé a burundiakat érdekli, hanem egy uniós tagország ellenzékének ácsoltak színpadot, és ezt még csak nem is leplezik különösebben. Nem is kell, hiszen bőven vannak olyanok az EP-ben, akik akármilyen ostobaságot készek támogatni, ha azt hiszik, azzal Orbán Viktoron ütnek, és persze hazai bevándorlásellenes politikusaiknak is üzennek, hogy csak ne olyan hevesen.

Az Európai Unió bevándorláspárti politikusai pontosan tudják, hogy már rég nem képviselik az emberek többségét, ezért erőltetik a mélyebb integrációt, ezért akarnak még több hatalmat és pénzt adni a Soros-hálózat „civil” szervezeteinek. Orbán Viktor nyomást gyakorol rájuk, vitáztak róla a német kancellárjelöltek is, az ő politikáját kérik számon vezetőiktől egyre nagyobb számban a nyugati választók.

A magyar kormány helyesen maradt távol ettől a „vitától”. Sargentini, Jávor és a többiek megpukkadnak mérgükben, hogy nem kapnak elég figyelmet. Mert nem is jár nekik.