Bán Károly

Vélemény és vita

Paraziták

Álláspont. A végén még az EP-választáson az önálló megmérettetést férfiasan, politikai paraziták nélkül vállaló bukott kormányfő pártja, a DK lesz az ellenzék példaképe

A városháza annalesei szerint Karácsony Gergely, a történelmi főpolgármester-jelölti előválasztás első fordulójának győztese 2014 végétől, a ciklus kezdetétől napjainkig nyolc másodperc erejéig szólalt meg a Fővárosi Közgyűlésben, mégis Tarlós István kihívója szeretne lenni idén ősszel az önkormányzati választáson. Politikai alakulatára, a Párbeszédre pártként tekinteni erős túlzás lenne, hiszen párttagokból egy kisebb méretű falusi tornatermet sem tudnának megtölteni, ugyanakkor politikai parazitaként kétségkívül fényes karriert értek el.

Karácsony volt már miniszterelnök-jelölt is a gazda (MSZP) testén, most meg az előválasztáson lemosta azt a Horváth Csabát, a szocialisták fővárosi főtótumfaktumát, aki nem nyolc másodpercet szentelt a fővárosi polgárokra – mégis mindössze ötezer budapesti embernek jutott eszébe, hogy elzarándokoljon a történelmi előválasztásra, s behúzza az egykor ingyenbékávét ígérő Horváth neve mellé az ikszet.

Egy olyan párt kapott az MSZP képében ötezer voksot, amely 1994-ben még több mint kétszáz képviselőt küldött a parlamentbe, sőt 1998-ban a vesztes választáson is száznegyven honatyát és honanyát delegált. Ma viszont ott tart, hogy tucatnyinál is több időközi választáson még jelöltet sem tudott önállóan állítani. A párt egykori irányzataiból és tagozataiból mára csak a színészdrámai és a nyelvészeti maradt, amely szerint nem illendő képviselőkbe „folytani” a szót – rajtuk röhög a fél világ. Karácsony pedig csak mosolyog, s nem tudni, a szocialista képviselő hölgyeken gúnyolódik-e vagy maga sem különb helyesírásból, amikor közösségi oldalán „dolgozószobályáról” értekezik.

Egy másik párbeszédes politikai parazita tulajdonságaiban leginkább a kónya vicsorgó élősdi növényre emlékeztet, ami a szurdokerdőkre, ligeterdőkre különösen veszélyes. Nos, Jávor Benedek az elmúlt éveket Brüsszelben töltötte, európai parlamenti képviselőként, s a múlt hét végén azért tért haza, hogy ismételten előkészítse magának a májusi európai parlamenti választáson a terepet a gazdatest (MSZP) listáján, hogy visszatérhessen az unió fővárosába újabb öt évre. Jávor azzal érdemelte ki a kónya vicsorgó címet, hogy saját országa kapcsán tett feljelentések tekintetében megdöntötte az Európai Unió e kategóriában nyilvántartott Guinness-rekordját – egyébként lepipálva a szocialista Ujhelyi Istvánt. Ez utóbbi, lássuk be, nem volt kis teljesítmény.

A Párbeszéd az önbizalmukat vesztett szocialistákat most azzal zsarolja, hogy Jávor minimum harmadik legyen azon az EP-listán, amelyen Tóth Bertalan listavezető-pártelnök majd szépen visszalép, s akkor ő is befutó lehet. Az itthon rekedt ellenzéki frontemberek által meghirdetett ellenállásról Ungvári Tamás irodalomtörténész a Népszava tegnapi számában azt mondta: „Az ellenzék meg értelmetlen jelszavakat kiabál: álljunk ellent! Hát nem vagyok én Ohm. A politika eszmékből is áll, nem csak mondatokból.”

A decemberi parlamenti bohóckodás és a köztévés fetrengő műsor közepette milliós fizetés mellett például elfelejtették megszavazni az ápolási díj emeléséről szóló törvényjavaslatot. Holott azt korábban éppen ők szorgalmazták, még tüntettek is érte. A mostani parlamenti szezonkezdetkor előadott némaleventés kivonulósdi sem hathatta meg a kormányváltásban reménykedő választópolgárokat, akik nem éppen ebben látják az ellenzéki alternatívát. A végén még az EP-választáson az önálló megmérettetést férfiasan, politikai paraziták nélkül vállaló bukott kormányfő pártja, a DK lesz az ellenzék példaképe. A lista élén, Ceausescu nyomán, Dobrev Elena Klárával.