Nagy Ottó

Vélemény és vita

Paptetű

Halásznemzet biztosan nem leszünk.

Nem. És eddig se voltunk, hiába van még ma is Vizafogó. És háromszázezer csendes őrült nem fog egységesen jobbra, na persze azért annyira nem, csak a kormánypártokig, szavazni bárhol és bármikor, hacsak nem akad fenn a parlament hálóján a halgazdálkodási törvény módosító javaslata. Amely szerint a kereskedelmi célú halászati engedély a 2016-os naptári évre, valamint az azt követő évekre nem adható ki. Ebből azt az elmés következtetést levonni, hogy ezzel a horgászokkal köztudottan szimpatizáló Áder Jánosnak, aki maga is forgatott már spiccbotot, tesznek viszonzó gesztust, ahogy korábban a balatoni halászat betiltásával tették, nettó baromság. Vajon akik ezt állítják – és írják –, azt gondolják, hogy a köztársasági elnök ezáltal tartalmasabban tölti el kevéske szabad idejét, és több küszt fog a Balatonból? Akkor már többre menne egy jó felhős etetéssel.

Az is kevés szürke agysejtet feltételez, hogy „a fogyatkozó táború kormányoldal a horgászok soraiból szeretne új híveket verbuválni”. Mert eddig mit csinált ez a háromszázezer marha, csak az úszóit bámulta a vízparton vagy a rezgőspiccek végét nézegette? Mert nincs köztük jobbos, balos, fradista, emtékás és dózsás, nincs köztük melós és professzor, nincs köztük értelmes és sík hülye, meg kicsi, nagy és közepes? Frászkarikát. Már csak azért is, mert a vízparton ezek az ellentétek elsimulnak, sőt, felszínre sem törnek. Ott nincsenek.

Másrészt tavaly, tehát választási évben – tululú, kinek van kukaca? –, bevezettek egy csomó szigorítást. Így tilalmi időszakok óvják az addig szinte semmibe sem vett halfajokat, méretkorlátozásokat vezettek be az addig csak a szeméthalak közé sorolt keszegnépség nem is egy képviselőjére, három centiméterrel emelték a kősüllő kifogható (pontosabban, elvihető) méretét, és szintén méretkorlátozással védték a híresebb, nevesebb halak közül a gardát és a compót is. Csak a paptetűt, hivatalos nevén a vágó durbincsot nem védi semmi. De újraszabályozták az elvihető halak mennyiségét is. Igaz, ez csak fél siker, mert az eredeti elképzelés elvérzett a horgász-halász lobbi ellenállásán.

Ehhez az ellenálláshoz pedig hozzá kell tenni, hogy a két tábor tényleg nemigen csípi egymást. Hogy a halászokat miért fűti a gyűlölet, nem tudom. A horgászoknak viszont alapvetően azzal van tele a horgászládájuk, hogy a halászok és – ez nagyon fontos – a rapsicok, gyakorlatilag kipucolták a természetes vizeket. A „természetes vízi halállományok túlhasznosítása elleni védelem” tehát nem politikai természetű indíték. Hanem tény. A Dunán, csak hogy hazabeszéljek, ott lehet jól halat fogni, ahol nincs halászat. Például a komáromi szakaszon. Ahol van, így az ercsi szakaszon, ott már bajosabb a helyzet. Mert azt nehéz elképzelni, hogy néhány éve ezen Duna-szakasz halászati hasznosítója körülbelül ezer kiló halban jelölte meg éves fogási mennyiségét. De nyugodtan képzeljék el, nyomtatásban is megjelent. És még el is hitték. Na, ez volt a legnagyobb baj.

A másik nagy baj a hallopás, amiben horgász és halász is érintett. Ezen segíthetne az ellenőrzés, csakhogy ellenőrizni – a kevés halászati őr mellett – a halászati hasznosító, természetes vizeken a halász jogosult. Az önellenőrzés pedig sosem vezet jóra. Aki ennek mégis az ellenkezőjét állítaná és be is tudná bizonyítani, az ne habozzon, kap tőlem egy zsebpecát.

Az tényleg igaz, hogy a halászok biztosítják bizonyos területeken a vendéglátás halszükségletét. Hol fehéren, hol feketén, de inkább mégiscsak feketén. Ettől persze még jó lenne megoldani, hogy a Balatonnál is lehessen sült keszeget kapni, ne csak a hekk ússzon be a papírtányérokra. Az viszont megint csak hülyeség, hogy „a halászok fontos szerepet játszanak a vizek ökológiai egyensúlyának fenntartásában”. Az viszont nem hülyeség, hogy „ők tudják kifogni azokat a nagy testű ragadozókat is, amelyek a legritkább esetben kerülnek horogra, viszont az ivarérett nemes halakat előszeretettel fogyasztják”. A szegény halászok pont ezt teszik, mert ezekért a ragadozókért – süllő, harcsa – kapják a legtöbbet. Ezek a csúnya ragadozók egyébként szintén nemes halak, és ha békén hagynák őket, többet tehetnének a természetes vizek ökológiai egyensúlyának megteremtéséért és fenntartásáért, mint az összes halászbokor együttvéve.
A paptetű egyébként, másokkal ellentétben, alapvetően nagyon kedves kis jószág.