Lovas István

Vélemény és vita

Óvakodj Bannontól!

Egy szalafista-vahabista ideológiájú Szaúd-Arábia-drukker kezébe adni a jobboldali sajtót?

Szerencsére látványosan erősödik az európai jobboldal, helyzete mégis kényes, mert a most formálódó, határokon átnyúló párt- és politikai kapcsolatok annyira képlékenyek, hogy e jobboldal részéről több mint indokolt az óvatosság azokkal szemben, akik az ajtaján a vezeté­séért kopogtatnak.

Donald Trump amerikai elnök tavaly menesztett egyik főtanácsadója, Steve Bannon, a fősodratú sajtóban „szélsőjobboldalinak” nevezett Breitbart News hírportál korábbi alapítója és irányítója most hatalmas lendülettel akarja kezébe venni az európai jobboldal összefogását és mediatikus irányítását. Amit, ha ezt a feljövőben lévő, magát összessé­gében joggal vezető nélkül érző euró­pai jobboldal hagy, akkor könnyen nemcsak csöbörből vödörbe eshet, de nagyot koppanhat, még a fejét is betörheti.

Bannon hihetetlen mértékben aktivizálta magát kontinensünkön. A jobboldalinál jobboldalibb retorikával, minden radikális és ismert jobboldali politikusról hízelgőn beszél, így akarja megragadni azt a lehetőséget, amelyet maga előtt lát. Bannon szombaton a franciaországi Lille városában udvarolt Marine Le Pennek és a francia radikális jobboldalnak úgy, hogy a Nemzeti Front pártkonferenciáján elmondott előadását azzal kezdte, „a történelem a mi oldalunkon van”, és ez egymás után fogja hozni a győzelmeket. Hozzátette, napról napra „erősebbek leszünk, ők meg gyengébbek”, utalva a mai establishmentre, amellyel szemben legutóbb Olaszországban diadalmaskodtak a jobboldali, „populista” pártok. Ezután még vakmerőbb üzemmódra kapcsolva azt kia­bálta: „Csak hadd nevezzék önöket rasszistáknak, idegengyűlölőknek, és akkor ők gyengülnek.” Hozzátette, e jelzőkre csak büszkéknek lehet lenni. Majd ezt a diadalutat vázolta fel: „Önök részei egy világméretű mozgalomnak, amely nagyobb Franciaországnál, nagyobb Olaszországnál, nagyobb Magyarországnál és nagyobb mindezeknél.”

E mozgalom, magyarázta, az establishment, a jelenlegi, mohó nagyvállalatok és bankok „perverz rendszere” és azon sajtó ellen van, amelyet a kormányok „kutyaként pórázon vezetnek”. Mely diagnózissal nyilván milliók értenek egyet, s az európai népek tömegeiben mára megszilárdult felismerés nyomán e tábor még nagyobbra duzzad.

Bannon félórás beszédével harcot hirdetett meg az uralkodó rend olyan pártjai ellen, mint elsősorban a német nagykoalíció tagjai. Merthogy, magyarázta, ezen pártoknak semmiféle válaszuk nincs az illegális tömeges bevándorlás és a munkanélküliség problémájára. Bannon elmondta, az egész lázadó jobboldalt összefogva akar létrehozni egy médiabirodalmat.

A német AfD-t és más radikális jobboldali pártokat ez nagyon is érdekli. Az AfD létre akarja hozni saját hírirodáját, hogy a fősodratú média által terjesztett „fake news”-ömleny ellen szálljon harcba. Ami nagyon jó hír, és méltán idegesíti a fősodratú sajtót és ulfkottei irányítóit.

Bannon nem csak az imázs és a píár mestere akarna lenni egy európai jobboldali-patrióta mozgalomnak és pártjainak, hanem egy „jobboldali internacionálé” szellemi atyja, harci riadót fújni a néppártoknak, és helyükbe radikális pártokat ültetni kormányzati pozíciókba.

Bannonnak sok jobboldali párt vezetőjéhez van és volt kedves szava. A The New York Timesban Orbán Viktort „hősnek” nevezte. A saj­tóban olyan hírek terjedtek el, hogy kettejük találkozója is létrejöhet a napokban. A múlt kedden hasonlóan beszélt Zürichben, szintén telt ház előtt és hatalmas tapsok közepette.

A német nyelvű svájci városban azonban egy kicsit elszólta magát. Azt mondta, azért fontos, hogy populista-nacionalista kormányok lépjenek a jelenlegiek helyébe, mert a közeljövőben nagyhatalmak csapnak össze „az ősi török, perzsa és kínai civilizáció tengelyével”. Nos, hogy finomak legyünk, ez nem igazán áll érdekünkben, lévén olyan ország vagyunk, amelynek miniszterelnöke tavaly Pekingben hozott létre stratégiai partneri kapcsolatot Kínával. Azzal a Kínával, amely ellentétben a más országokat bombázó Amerikával, az Új Selyemút gigaprojekt alapján is békés kapcsolatokra törekszik másokkal. Irán dettó.

És akkor most nézzünk bele egy kicsit Steve K. Bannon előéletébe! Kitűnő egyetemek és a katonaság elvégzése után Bannon munkáját befektetési bankárként kezdte. Pontosabban a Goldman Sachsnál befektetési bankárként. Aztán 1987-ben New Yorkból Los Angelesbe tette át a székhelyét, hogy a bank jelenlétét bővítse a hollywoodi szórakoztatóiparban. Amelyet talán nem csak e sorok írója nevezne nem igazán Le Pen- vagy Matteo Salvini-kedvencnek.

Két évig dolgozott ott, majd alelnökként mondott búcsút a Goldman Sachsnek. Ezután alapította meg saját cégét, amely öt tévéshow-ban vásárolt részesedést, beleértve a Sein­feldet, ahonnan még ma is kap juttatást. Anyacégével távozása után is kitűnő kapcsolatokat tartott fenn. És most ugorjuk át életének közismertebb állomásait, mint a Breitbart News alapítását és irányítását, valamint főtanácsadói pozícióját Trump mellett!

Ehelyett nézzük inkább „elvhűségét” hiszen egyik „vonala” köztudottan az iszlámellenesség. Bannon tavaly októberben beszédet tartott a washingtoni Hudson Intézetben. Donald Trump elnök első külföldi útjának első állomásáról, Szaúd-Arábiáról beszélve méltatta főnökét. Idézzük őt szó szerint, mert így hitelesebb: „Fontos volt a muzulmán világnak. Fontos volt az arab világnak. Fontos volt mutatni azt, hogy az Egyesült Államok szívével-lelkével ott áll.”

Majd rátért arra, hogy az amerikai–szaúdi csúcs után pár héttel Rijád és az Egyesült Arab Emírségek eszkalálták vitájukat Katarral. Azt a tényt, hogy Bannonnak egész véletlenül épp az Egyesült Arab Emírségekkel vannak pénzügyi kapcsolatai, hessegessük el a fejünk fölül. A Hudson Intézetben azt is mondta még: „Ma a világon a legfontosabb dolog a katari helyzet.”

Neki. Ami különösen érdekes akkor, ha fellapozzuk a The New York Timest, amely abban az időben idézte Jared Kushnert, Trump elnök ortodox zsidó vejét, aki azt mondta Bannonról, hogy „jó cionista”.

E beszéd után az ott szintén előadást tartó Leon Panetta, Obama volt elnök védelmi minisztere a sajtó előtt azt mondta, Bannon politikája totálisan alkalmas az iszlamista szélsőségesek toborzására. Nagyon riasztó lenne, ha a végre erősödő európai jobboldal olyan ember kezébe tenné sajtóját és helyezné bizalmát, aki lelkes foci­drukkerként fejezte ki csodálatát a dzsihadisták vahabista-szalafista ideológiáját Európában is teljes erővel támogató, Jement és népét már három éve bombázó Szaúd-Arábia iránt. Ami homlokegyenest ellentétes az európai jobboldali pártok ideológiájával és politikusaik minden mondatával.