Nagy Ervin

Vélemény és vita

Osztódás

Mintha mindez megtörtént volna már. Az ellenzék össze is akar fogni, meg nem is. Megy megint a szereplőválogatás

A kisebb és nagyobb balliberális és szocialista pártok (és most már a Jobbik is) egymásnak üzengetnek, hogy ki kivel, s milyen formában fogná meg egymás kezét. Ha nem is az európai parlamenti választásokon, az önkormányzati voksoláson mindenképpen. Mert szerintük így győzhető le a Fidesz–KDNP pártszövetség. Arról nem is beszélve, hogy pártonkívüli megmondó embereknek is van egy-egy „zseniális ötletük”, mert évtizedek óta azt gondolják, hogy birtokukban van a bölcsek köve. És ez sem segíti az ellenzék helyzetét.

Mégsem történik semmi. A versenyben lévő pártok jobban utálják egymást, mint a kormányt. Mindez mintha tényleg megtörtént volna már – bizonyítani, magyarázni nem is kell, legfeljebb emlékezni rá.

A töredezett ellenzéki pártokat azonkívül, hogy Orbán-fóbiások, semmi, de tényleg semmi nem tereli egymás ölébe. Néha akad egy-egy téma, mint például az európai ügyészség megteremtésének támogatása, vagy a CEU-ügye, de amikor tiltakozásra, esetleg tüntetésre kerül a sor, akkor is egymást lökdösik le a színpadról, és önnönmagukat szeretnék vezető szerepbe lavírozni.

Talán – egy bekezdést ez is megér – a Jobbik egy kissé kakukktojás ebben az adok-kapokban. Ugyanis a legutóbbi választások előtt voltak önálló ötletei, de ha kellett – mindenféle pironkodás nélkül – beállt a veszekedők sorába. Mára ott tartunk, hogy szép lassan átcsúszott a Jobbik is a szuverenitásunkat veszélytető politikai ügyek támogatásába – mint például a már említett európai ügyészség felállításának ügyében. Ami már azért is abszurd, mert néhány évvel ezelőtt még nemzeti pártként határozták meg magukat; sőt, még az unióból való kilépést is pedzegették. (Nem mellékes az sem, hogy az európai ügyészség felállításával nem csupán a magyar kormánynak van kivetnivalója.)

A minap a Jobbik is nagyot lépett a teljes (fel)osztódás útján. Nem csupán a Mi Hazánk Mozgalom megalakulásával, hanem a Megoldások, Egyensúly, Rend és Tettrekészség (MERT) néven új, jobboldali párt alakulásával Orosházán – egykori jobbikos vezetővel, Rubi Gergellyel. És még nincs ennek a folyamatnak vége. De ha a baloldalt nézzük, akkor is találhatunk olyan kis mozgalmakat, amelyek egy-egy nagyobbacska pártból alakultak. Felsorolni is nehéz lenne ezeket a „rónin-pártokat”. De elég csak az eddigi legnagyobb szakadásra, a Gyurcsány-féle szekta kiválására; vagy a Párbeszéd létrejöttére gondolunk. Úgy tűnik tehát, hogy az Orbán-fóbiás egység összejött ugyan, de semmiféle szövetség nem áll egyelőre a küszöbön. (Az utódpárt és a Párbeszéd sem fog sokáig együttműködni – ha Karácsony Gergely és Horváth Csaba főpolgármester-jelöltségét nézzük.)

Vörösmarty versének rövid része pontosan ideillik, leginkább akkor, ha az osztódással szaporodó ellenzéki figurák felmenőire, kommunista múltjukra gondolunk: „A gyülöletnél jobb a tett, / Kezdjünk egy újabb életet. / Legyen minden magyar utód / Különb ember, mint apja volt.”

A kormánnyal most szemben álló pártok mintha osztódással szaporodnának évről-évre. A probléma nem is ez valójában, hanem inkább az a tény, hogy a szereplők nem változnak, csak ide-oda táncolnak – ahogy az anyagi érdekeik megkívánják. Illetve az is problémát jelent, hogy egyetlen egy olyan kihívót sem látunk jelenleg az atom­jaira hullott ellenzék köreiben, amely konstruktív politikára (pl. a családtámogatási rendszer elismerésére vagy a bevándorlás megállítására) lenne képes. Mert elvakítja őket a kormány és az egymás elleni gyűlölet. Így bárki bármit is mond – ez így az országnak sem jó. Maximum a kormánynak, amely viszont – ha néha hibákat is elkövetve, de – az úgynevezett rendszerváltás óta végre a szó szoros értelemében, komoly és sikeres vízió szerint kormányoz, nem pedig sodródik, mint annak előtte mindenki.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom