Kruppa Géza

Vélemény és vita

Őrangyal a Szemlőhegyen

A karácsonyi bevásárlási roham startját jelző fekete pénteki harsonaszó az idén egybecsengett a tűz martalékává vált Teréz körúti DK-iroda feltámadását serkentő adománygyűjtés beindulásával

Ismeretes, a poklot idéző lángok martaléka lett a bútorzat és a párt könyvelése. A tragédiát követően a pártvezér drámai hangú felhívással fordult híveihez: járuljanak hozzá legalább az elüszkösödött bútorok pótlásához. A megpörkölődött pénzügyi bizonylatok rekonstruálása, pótlása emberpróbáló feladat. Itt az adakozás sem segít. Mert az Állami Számvevőszéknél soha sincs ünnepi hangulat. A pártoknak juttatott közpénzeken rajta tartja a szemét. Fidesz, MSZP vagy DK mindegy, kétévente el kell számolniuk. A DK füstté vált adatait talán a Gyurcsány család egyik fő pénzügyi támasza, Czeglédy Csaba kelthetné életre, de ő most foglalt, és a pártelnök a tehetős bolgár üzlettárs, Cvetan Vaszilev tanácsaira sem számíthat, a jó barát ugyanis bujdokol, átszámítva mintegy hatszázmilliárd forint lenyúlása miatt az Interpol keresi.

Egyelőre a DK adatbázisának pótlása körül marad a sűrű homály, ám egy új iroda berendezéséhez kedvezőek a kilátások. Az elpusztult székek, asztalok beszerzésére az adományozók karácsony közeledtével bizonyára szívesen nyúlnak spórolt pénzecskéikhez, hogy kisegítsék a bajba került mil­liárdos Fletót. Habár a DK és a többi ellenzéki haladó erő véleménye szerint az elfuserált országvezetés miatt egyre elviselhetetlenebb a nyomor, az emberek mintha mégsem vernék fogukhoz a garast. A tömegek mostanság inkább a bevásárlóközpontokban tolonganak,a kormány döntögetésére meghirdetett különféle tüntetéseken viszont alig lézeng néhány elégedetlenkedő.

Egy fogyasztói szokásokat elemző felmérés kimutatta, a plázákban vásárolt különféle használati cikkek hozzávetően negyven százalékára nincs is igazán szükségünk, tíz százalékát pedig feleslegesen cipeljük haza, soha nem használjuk. Az ajándékozási láz advent idején mégis mind magasabbra szökken. A nagy tülekedésben pedig nem is gondolunk rá, hogy milyen szerencsés helyzetben vagyunk itt, a Kárpát-medencében. Amíg a migránsinvázió sújtotta nyugat-európai városokban kordon óvja a vásározókat, addig nálunk a pavilonok között félelem nélkül szürcsölgethetjük a forralt bort. Zaklatott lelkű idegenek a tereken álló karácsonyfákat sem döntögetik le.

Valamelyik csillagfényes adventi éjszakán láttak egy suhogó szárnyú őrangyalt a szemlőhegyi villa felett lebegni. A káprázatos égi jelenség alászállt, és az alvó Gyurcsány fülébe súgta: „Ha hatalomra vágysz, uralkodj magadon. Nehogy úgy járj, mint a DK-iroda, és leégj!”