Vélemény és vita

Nyugdíjasklub helyett

Álláspont. Sok év eltelt azóta, hogy az 1962-es Ki mit tud?-on a Hóvirág duó előadta a Drága nagymami című számot

Azt nem tudni, hogy a dal milyen megfontolások alapján született, de azt igen, hogy akkoriban alacsonyabb volt a várható élettartam. Azóta szerencsére más idők járnak, nőtt a várható élettartam is, a nagymamák mellett a nagypapák is tovább élnek – és ha akarnak, ma már tovább is dolgoznak.

Ezt segítik a nyugdíjas-szövetkezetek, de még jobban segítik a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatását támogató kormányzati intézkedések. A kabinet tervei szerint ugyanis a nyugdíjasoknak november elsejétől a munkabérük után csak tizenöt százalékos személyi jövedelemadót kell fizetniük (egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot viszont nem). Minderről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt tegnap az Idősek Tanácsa ülésén. Ehhez hozzá kell tenni, hogy eddig egy minimálbérre bejelentett nyugdíjas után ötvenhatezer forintnyi járulékot kellett fizetnie a munkáltatónak. Az új intézkedések életbe lépése után a munkáltatók ez alól mentesülnek, ami újabb könnyítést ad nekik, és újabb lökést a gazdaságnak, a nyugdíjasok pedig több pénzt vihetnek haza. Ami azt jelenti, hogy többet költhetnek, élénkebb lesz a belső fogyasztás, amely a gazdaságot pörgeti. És ez nem ördögi kör, már csak azért sem, mert ha a két-két és fél millió magyar nyugdíjas legalább néhány százaléka visszatér dolgozni, már az is felér egy hatalmas gazdasági „energiainjekcióval” – ahogy azt a kormányfő is megjegyezte –, amelynek hatása szintén érezhető lesz majd a gazdaságban.

A miniszterelnök megerősítette azt is, hogy a tavalyi évhez hasonlóan az idén is lesz nyugdíjprémium. Ami azért figyelemre méltó, mert nyugdíjprémiumot akkor lehet fizetni, ha a GDP bővülése meghaladja a 3,5 százalékot és a költségvetési hiány mértéke is a tervek szerint alakul. Három hónappal az év vége előtt ki lehet jelenteni, hogy minden valószínűség szerint a gazdaság növekedése meghaladja ezt az elvárt szintet, az év egészére 4,3 százalékos bővüléssel számol a kormány, amit elég jól alátámaszt a 4,5 százalékos féléves adat is. Nem véletlen, hogy ebben az évben 32 milliárd forintot különített el a kabinet a nyugdíjprémium kifizetésére.

A számoknál maradva, mert ez a nyugdíjasok iránt tanúsított tiszteleten túl a nők megbecsülését is jelzi, ebben az évben eléri a kétszázharmincezret azoknak a száma, akik igénybe vették a negyvenévnyi munka utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét. Mi ezt nagymamanyugdíjnak szoktuk nevezni, mert ezt családpolitikai intézkedésnek is szántuk – mondta még a miniszterelnök –, hiszen így a fiatal szülők komoly segítséget kapnak az unokák pesztrálásában. Ez az „állami gondoskodás” is évtizedekre előre gondolkodást mutat, de amíg az évtizedek leperegnek, emlékezzünk arra, hogy a nyugdíjak reálértékét törvény rögzíti, és amíg nemzeti kormányunk lesz, addig ez így is marad. Nem érdemes megvárni, amíg ezt a szocialisták, a Demokratikus Koalíció és egyáltalán a maradék liberális ellenzék felfogja, ők csak arra voltak képesek, hogy elvegyék a tizenharmadik havi nyugdíjat, majd ellenzékből, hiszen onnan semmi sem drága, visszaköveteljék azt. Arra viszont érdemes kitérni, hogy a kormány 42 milliárd forinttal támogatja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, mert ők is fontosak, és mert az ő munkájuk is fontos.

A Hóvirág duó tagjai egyébként a közönség kedvenceként csupán egy-egy asztali lámpát vihettek haza a Corvin áruház kínálatából. Ma, nem véletlenül, ennél sokkal jobban megbecsüljük a nyugdíjasainkat.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom