Lázin Miklós András

Vélemény és vita

Nyolc centiméter

Aki nem a Holdon él, bizonnyal látott már életében konyhakést, hiszen minden lakásban fellelhető.

Akad halfiléző, kenyérszeletelő, húsvágó, recés vagy sima élű éppúgy, mint kicsi, közepes, nagy és óriási. A sütés-főzés kellékei ezek a kések, és a kriminalisztikában legfeljebb akkor fordulnak elő, ha nem rendeltetésszerűen használják őket, hanem egymás vérét veszik velük. Édesanyám is tart a konyhakredenc fiókjában vagy másfél tucat szép darabot, hosszú pengéjű példányt. (De van ott bárd is – igaz, tőke már kevesebb.)

Egy pillanatra felejtsük most el a konyhát (hamarosan visszatérünk oda), és képzeljük el, hogy fiúgyerekünk hazahoz a lakásba egy darab első világháborús szuronyt. Tokkal, csatlékkal, ahogy kell. Amikor vásárolta, más is licitált rá, és a hoppon maradt érdeklődő kedvesen feljelenti a kezdő gyűjtőt a zsaruknál. A vádaskodás egyszerű, a szurony a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, tehát nem lehet nála. A rendőrök kiszállnak, kicsit körülnéznek, majd elviszik a szuronyt, és elkezdődik az „ügy”. Akták keletkeznek, a gyereket-családot meghurcolják, még az is előfordulhat, hogy bíróság előtt kell védekezniük azért, mert a pengehosszúság meghaladja a bűvös nyolc centimétert, vagyis a törvény szerint különösen veszélyes a közbiztonságra.

S itt jön képbe ismét a konyha, ahol felhalmozva állnak a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök. Például a filéző- vagy a kenyérszeletelő kések – de ez már nem izgatja a rendőröket, mert a bajonett a fő, az a látványos.

Aki azt hiszi, hogy mindez nem eshet meg, téved. Egy barátomnak adtam ajándékba egy AK–47-es szuronyt, amit aztán elloptak tőle. A tolvaj orvvadászat miatt lebukott, kimentek hozzá az egyenruhások, és vittek mindent, ami szerintük veszélyes a közbiztonságra. A lőszer, a hangtompító és a puska mellett azt az emléket is, amit én adtam ajándékba, és amelyet megsemmisítésre ítéltek.

Van egy honvéd alezredes ismerősöm. Hobbista, gyűjtő, vagy kétszáz bajonett is lehet a falán kiakasztva. Jobb talán bele sem gondolni, mi lesz, ha egyszer összeveszik a szomszéddal.