Gottwald Péter

Vélemény és vita

Nyílt levél Nagy Blankához

Kedves Blanka! Azért írom hozzád ezt a nyílt levelet, mert eltévedtél

Olyan útra lép­tél, amely csalfa sikerekkel kecsegtet. Egy kiábrándult, hataloméhes szeretetet nem ismerő pár ezres tömeg ígéri ezt neked.

Ők azt hiszik, fiatalságod és kamaszos indulataid hitelesíthetik azt, aminek a hitele az ő szájukból már elveszett. Veled kimondathatják a legdurvább ocsmány szavakat, amik alantas lényükből fakadnak. Kihasználnak. Vigyázz Blanka, ha ezt hagyod, másképpen is megismétlődhet.

Még nem tudod, hogy az ocsmány és obszcén szavak, a durva indulatok semmit sem hitelesítenek. Még ha magadról megfeledkezve belsődet kifordítva, könnyedén érsz a trágárság csúcsára, akkor sem.

Vigyázz Blanka! Hatásuk olyan, mint a mágnes. Köréd vonzzák az indulatoktól fűtött, magukról megfeledkező, erkölcsöt nem ismerő, könnyű dicsőségre vágyó, belőled hasznot húzó, sorsodat megrontó, irántad közömbös, szolidaritást hazudó, felelősséget nem ismerő embereket. Ha teljesítettél majd cserbenhagynak. Akár el is dobnak. Mi lesz akkor veled?

Milyen ajánlólevél lesz a te életedben, hogy úgy tudtál káromkodni, mocskolódni és fiatal lelkedet bemocskoló indulatokat produkálni, hogy a Google a neved beírásával majdnem nyolcmillió találatot hoz? Jóllehet van még másféle Nagy Blanka is közöttük. (Lehet, hogy ők most szívesen levetnék ezt a nevet.)

Ne hidd, hogy akiket nem látsz magad körül, azok is veled értenek egyet. Ők vannak többen. Ők, akik a nőket tisztelik, akik a fia­talokat féltő szeretettel nevelik, akik megdöbbennek az ilyen eltévelyedésen, akik féltve őrzik az anyanyelvünket – és mindezért: aggódnak érted.

Elképzelted már a jövődet? Megmaradsz ezen a szinten? Hosszú még az életed, ha a Teremtőd úgy akarja. (Vagy talán benne sem hiszel: és egy egyszerű képződménynek tartod magad?) De bárhogyan is állsz ezzel, bízol benne, hogy a káromkodás és az ocsmányság – ami most belőled könnyedén kifakad – mindig jó árucikk lesz? Káromkodó, mocskos szájú politikus akarsz lenni?

Tudod-e, mi az amit gyalázol? Tudod-e mi az amit gyalázol azokban, akiket ezzel bemocskolsz? Meggyőződtél az igazadról?

Ne gondold, hogy a milliós bejegyzés, a Google részéről mind a te teljesítményedet dicséri. Velem együtt sokan aggódnak érted. Azt se gondold, hogy igaz lehet, amit az ATV kamerái előtt mondtál. Most nem bántál meg semmit. De biztos, hogy ez mindig így lesz? Egy magyar lány nézzen dicséretesebb jövő elé. Keresd meg magadban azt a másik Blankát. Mert biztosan ott van ő is benned. A kamaszkor márcsak ilyen… Nagyon sokféleképpen arathatsz sikereket: tartósat, másokon segítőt, sportban diadalmaskodót, a színpadon élményt okozót, embereket meg­gyógyítót, tudást megosztót, zenével örömöt szerzőt!

Azt a másik Blankát nem vonzza mindez? De biztosan! Őt ébresztgetem benned. Egy magyar lány nem veszhet el. Nézz messzire, és akik majd utadba kerülnek, tiszteljenek téged és örüljenek neked.

De előbb nagy lesz a próbatétel. Nagyon sok az örvény abban a világban, amibe most belekóstoltál. Nem lesz könnyű szabadulni: behálóztak. Feladatokat kapsz majd. Plakátokon látod majd magad. Jobbról is, balról is vitatkoznak majd a magatartásodon. Aztán ezt a Blankát sorsára hagyják. De ott az a másik Blanka, akinek sok igazi sikert kívánok. Remélem, idejében ébred majd!