Vélemény és vita

Nyeregbe, Budapest!

Álláspont. Tarlós István vállalta a Fidesz jelölését, és elnézve a mezőnyt, úgy tűnik, nem lesz nehéz dolga…

„Tarlós István gondolkodása maga a hetvenes évek, amit képvisel, az minden ízében korszerűtlen, régmúlt. Egyetlen programpontom a Sétáló Budapest víziója, amit 2019 őszén Tarlós szmogban fuldokló vasbeton fővárosával szemben indítok el” – ezekkel a markáns üzenetekkel adta a világ tudtára Puzsér Róbert médiaszereplő, hogy versenybe száll jövőre a főpolgármesteri székért. Bár a reklám- és filmkritikáiról ismert aspiráns határozottan kijelentette, egyik párt jelöltje sem lesz, azért számít „minden párt támogatására”. Mielőtt belemennénk abba, hogyan csapott le az ellenzék a lehetőségre, érdemes szót ejteni arról, milyen hihetetlen érzékkel illesztette be magát a valaha volt legszürreálisabb főpolgármester-jelöltek sorába Puzsér.

Beharangozó videója úgy kezdődik, hogy sorra bemutatja Tarlós korábbi kihívóit. Elsőként a 2010-ben induló, az ingyenes BKV ígéretével kecsegtető szocialista Horváth Csabát, majd a négy évvel később rövid pályát befutó baloldali jelöltet, Falus „én egy nem túl okos ló vagyok” Ferencet, végül pedig a 2014-es végső csodafegyvert, Bokros Lajost, aki a mai napig azt hiszi, hogy nyert, tizenhárom százalékos vereségét ugyanis így értékelte: „diktatúrában ez is győzelemnek számít”. Puzsér ennek a sornak a végére állt, és megígérte: az összes autóst kitiltja Budapestről, hogy a belvárosban mindenki gyalog járhasson. Bár a videó alatti kommenteket még nem olvastam végig, az eddigiekből is kiderült, a Budapesten autóval közlekedő több százezer ember körében ezzel az ötlettel nem arat majd osztatlan sikert.

Egészen hasonló a felvetése egyébként a jövő évi indulással ugyancsak kacérkodó Demszky Gábor egykori főpolgármester-helyettesének „víziójához”. Ikvai-Szabó Imre 2009 nyarán mesterséges dugókat idézett volna elő a fővárosban forgalomcsillapítás címén, tervével azonban ő sem volt túl népszerű az autósok körében, a megvalósításig pedig el sem jutott, akkora volt az ellenállás.

De kanyarodjunk vissza a jelenbe, az LMP-s Ungár Péterhez, aki bár nem mondta ki, hogy beállnának Puzsér mögé pártostul, ismerősen csengő programmal állt elő az ATV-ben, amikor egy esetleges városvezetői győzelemről kérdezték. Azt mondta, szeretnék Budapestet a hetvenes évekből a 21. századba átvezetni, és egy zöld, sétáló fővárost csinálni belőle. Ki tudja, lehet, hogy még az éjjel hozzájutottak a politikai pályán rutintalan Puzsér Sétáló Budapest programjához.

Természetesen bejelentkezett a főnöki székért az MSZP-s Horváth Csaba is, aki nélkül már meg sem érdemes hirdetni főpolgármester-választást, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke pedig gyakorlatilag felköpött, és aláállt, amikor azt mondta, a kormány gyámság alá helyezte Budapestet, illetve „olyan fejlesztéseket bonyolított, amik rontották a fővárosiak életminőségét”. Csendben jegyezzük meg, kétezer-egyszázmilliárd forintnyi beruházásról van szó, amibe beletartozik a Nemzeti Lovarda, a Zeneakadémia, a Várkert Bazár és hosszan lehetne még folytatni a már elkészült és a még zajló „közérzetromboló” felújítások sorát.

Végigküzdve magam az eddig körvonalazódó főpolgármester-aspiránsok során, arra jutottam, tulajdonképpen indulhatna a választáson Berci unokaöcsém is, aki nagyon szereti a lovakat, szóval írnék neki egy Nyeregbe, Budapest! programot. Felszórhatná a fővárost hosszában homokkal, és csak gyalogosan vagy lóval lehetne közlekedni, Falus Ferenc legnagyobb örömére. Ki tudja, lehet, hogy kenterbe verné az ellenzéki jelölteket az általuk szorgalmazott előválasztáson. Ami viszont biztos: Tarlós István vállalta a Fidesz jelölését, és elnézve a mezőnyt, úgy tűnik, nem lesz nehéz dolga…

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom