Őry Mariann

Vélemény és vita

Netanjahu jön, Soros megy

Álláspont. Bármilyen magyar kormány óriási sikerként könyvelné el, hogy a rendszerváltás óta először jön Benjamin Netanjahu személyében izraeli kormányfő Budapestre

Magyar vezetők többször is jártak Jeruzsálemben, Tel-Avivban, és elnökök is jöttek ide, de a Fideszhez közel álló Likud vezetőjének látogatása valóban történelmi.

Az ember azt hinné, hogy ennek még az úgynevezett demokratikus, „baloldali” ellenzék is örül, de aztán eszünkbe jut, hogy az Orbán-kormány hetedik éve tartó rémuralma alatt nincs olyan magyar siker, amit ne rossz szájízzel vennének tudomásul, vagy találnák meg a módját, hogy sorscsapásnak állítsák be. Netanjahu két nappal a George Soros kacajával ékesített kormányzati plakátkampány vége után érkezett Budapestre, és e kampány okán lett is az elmúlt két hétben „ügy” az izraeli és a magyar vezetés között. Vagyis csak majdnem lett.

A Mazsihisz után az izraeli nagykövet is „felemelte a szavát”, mondván a kampány gerjeszti az antiszemitizmust. Jószéf Amrani egyébként konkrétan felszólította a magyar hatóságokat, hogy „vessenek véget az ördögi körnek”, azaz szedjék le a plakátokat. Csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy a felszólítás már önmagában is elég érdekes egy nagykövettől, ezt a stílust jellemzően az amerikai és izraeli nagykövetek engedik meg maguknak errefelé. Netanjahu már másnap ki is adatott a külügyminisztériummal egy közleményt arról, hogy „Soros folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan választott kormányát, amikor olyan szervezeteket pénzel, amelyek rágalmazzák a zsidó államot és elvitatják önvédelmi jogát”.

A helyesbítés lényege egyértelmű: Izrael felemeli a szavát az antiszemitizmus ellen a világban, csak hogy Soros kritizálása – kapaszkodjanak meg! – önmagában még nem az. Szerintem ez egyébként egyértelmű, de abból ítélve, hogy hányan és milyen széles körben játszották ki az antiszemita-kártyát, hogy ezzel próbálják ellehetetleníteni Soros bírálatát, láthatóan nem mindenkinek az. A magyar kormány egyébként elképesztő erőfeszítéseket és számolatlan gesztusokat tesz az antiszemitizmus elleni küzdelem és a holokausztról való méltó megemlékezés érdekében, de hát úgy látszik, sose elég.

Sorossal a magyar kormánynak nem az a baja, hogy zsidó származású, és erős a gyanúm, hogy az izraeli kormánynak sem. Jeruzsálemben a nem kormányzati szervezetek átláthatóságáról szóló törvény semmivel se lazább a magyarnál, sőt, és vannak törekvések konkrétan a Soros által pénzelt csoportok megfékezésére is. Amint a fenti idézetből kiderült, értelemszerűen Palesztina miatt. Ami a magyar kormányt illeti, világos a helyzet. Soros 2015-ös cikkében leírta, hogy a belátható jövőben az Európai Uniónak évente egymillió menedékkérőt kell befogadnia, igazságosan elosztva. Ez szöges ellentéte a magyar kormány és a visegrádi négyek politikájának, ráadásul Soros nem sajnálja a pénzt az érvényesítésére. Ezen dolgozik kiterjedt hálózata Olaszországban, s miközben Soros is álságosan aggódik a vízre szállók életéért, a bevándorlók pont azért nyomorognak az embercsempészek lélekvesztőin, mert számítanak rá, hogy valami NGO félútról Európába taxizza őket. Azt pedig szintén ne feledjük, hogy a Soros által nagylelkűen támogatott bevándorlás áldásos hatásait élvező Nyugat-Európában drasztikusan nő az erőszakos antiszemita támadások száma, szóval a kormány kritikusainak érdemes lenne érzékeny szenzoraikat egy kicsit arra is irányítani a plakátok helyett.

Sorost bírálni tehát szabad, sőt, Sorost kritizálni jóérzésű embernek kötelező.