Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Nemtelenség

Amikor az emberiségnek nagyon jó dolga van, ráér, és ilyenkor bizony furcsa dolgokra vetemedik

Persze olyan nincs, hogy mindenki hátradőlhet, mindig vannak nehezebb sorsú, meggyötörtebb régiók, olykor egész kontinensek, de jelen állás szerint Euró­pa nyugati fele a történelemben korábban nem látott jólétben „tengődik”. Hitehagyott, de gazdag. És van ideje bőven agyalni, új dolgokat kitalálni. Az egyik ilyen egyértelműen a gendersemlegesség mint új szerelem, és hát nyilván ebben a kórusban is a híresen modern gondolkodású jogvédőké a leghangosabb szólam.

Az úgynevezett társadalmi nemek harca a biológiai nemek ellen amúgy nem újdonság. Onnan indult – leegyszerűsítve – hogy a nők ne szenvedjenek hátrányt a különböző munkakörökben, a férfiak pedig pelenkázzanak, és vigyázzanak a gyerekre. A klasszikus nemi szerepek ilyen jellegű „felrúgása” mellett még konzervatív gondolkodásúak is érvelhettek akár, de aztán jött a folytatás: a nemi identitás teljes felszámolása, helyébe pedig újak kitalálása. Hogy az elmúlt években ebben a vesződséges munkában mire jutottak az érintettek, arra itt egy könnyed lista, a teljesség igénye nélkül: bigender, trigender, pángender, agender, genderflux, nomaszexuális, omniszexuális, demiszexuális. Nem éppen bürokráciacsökkentés, na!

Hogy mit művelnek magukkal a felnőttek vagy például a híresen őrült amerikai egyetemisták, akik sorra nyittatják a campusok vezetőivel a semleges nemű mosdókat, az lehet visszataszító vagy felháborító, de ami igazán necces, az a következő generációk ügye. Márpedig a túlfejlett meleglobbi már őket is célba vette.

Még 2012 környékén lehetett hallani arról, hogy egy svéd játékgyártó cégre „nyomást gyakoroltak”, mondván, a katalógusában legyenek barkácskészlettel ügyködő lányok és Barbie-val játszó fiúk is. A vállalat kénytelen volt behódolni. Aztán egy Egalia nevű, államilag támogatott stockholmi óvoda is szerepelt a hírekben, ahol nincsenek fiúk és lányok, csak barátok és pajtások. Átírják, illetve lecserélik a meséket, hogy a kicsik ne halljanak hősies szerelmi történeteket, meg aztán Hamupipőke és Hófehérke is valódi nő, nem szerencsés velük ijesztgetni a férfi létre vágyó kislányokat. Valahogy így. Hogy ne kerüljön homokszem az ultraliberális társadalmi kísérlet fogaskerekei közé, a Svéd Zöldpárt úgynevezett gender-megfigyelőket is szétküldött volna az óvodákba.

Ez a szemlélet a 2010-es kormányváltás előtt majdnem „besurrant” a hazai köznevelésbe is, született ugyanis egy rendelet, mely szerint az óvodákban tudatosan kerülni kéne a nemi sztereotípiák erősítését. Jött azonban az európai nagyok szemében tőről metszett fasiszta Orbán-kabinet, amely retrográd módon a gyermekvállalást és a házasságkötést támogatja – miközben egyébként semmilyen együttélési formát nem diszkriminál. Mégis, jórészt ennek a politikának is köszönhető, hogy hazánkat afféle avítt, múltba révedő területként bélyegezték meg a haladó világ lelkes mozgalmárai.

Akik most kissé megnyugodhatnak. Az ELTE ugyanis bejelentette: a Soros-féle CEU után gender studies néven ők is új kutatóközpontot hoznak létre. A konkrét célról és tartalomról még nem sokat hallottunk, talán annyit, hogy a „mesterképzéshez kapcsolódó kutatások segíthetnek a diszkrimináció felszámolásában”, de a fentiek ismeretében, ahogy azt az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség a minap jelezte is, jogos lehet az aggodalom.

Azt mindenesetre kár lenne megvárni, hogy a berlini közvécék mintájára Budapesten is bevezessék a gender illemhelyeket.