Nagy Ottó

Vélemény és vita

Mr. Jones vacsorája

Egy nagykövetnek, de még egy ideiglenes ügyvivőnek is az a dolga, hogy reprezentáljon és erősítse a két ország közötti a kapcsolatokat.

Örvendetes, hogy a magyar mezőgazdaság fontosságát nemcsak az jelzi, hogy a miniszterelnök ellátogat egy nagy magyar agrárvállalkozáshoz, és meglapogat egy hatalmas John Deere gyártmányú, tehát amerikai traktorkereket, hanem az is, hogy az Egyesült Államok ideiglenes ügyvivője elmegy egy hazai, szakmai, közelebbről pulykakonferenciára. Ez persze csak az utóbbi hetek eseményei miatt kelt feltűnést. Normális esetben természetes lenne, hiszen egy nagykövetnek, de még egy ideiglenes ügyvivőnek is az a dolga, hogy reprezentáljon és erősítse a két ország közötti a kapcsolatokat. Arra valószínűleg senki sem kapja fel a fejét, hogy a tegnapi rendezvényen ott volt a kanadai nagykövet is.
Jó ez így, a pulyka őshonos Észak-Amerikában, még ha ez sok évvel ezelőtt kisebb megrázkódtatást is okozott, mert a sok baromfiudvari emlék és mondóka – Szebb a páva, mint a pulyka! – után furcsa volt a Winnetouban azt olvasni, hogy Old Shatterhand gonosz fickókkal körülvéve, Jones álnéven elment vadpulykára vadászni. Az is rendben van, hogy nem csak úgy rendezték meg a pulykakonferenciát, kapcsolták a hálaadás napjához, amelyet ma ünnepelnek az Egyesült Államokban, szigorúan mindig november negyedik csütörtökén. Az a hagyomány, ami már régen elérte a mi karácsonyunkat, pedig a pulyka eredetileg hiányzott az ünnepi asztalunkról. Bajnak persze ez sem baj, a pulyka finom, az egy főre eső fogyasztásban világviszonylatban is dobogósok vagyunk, és hát a karácsonyi vagy egyéb pulyka mégsem csöpögős Valentin-nap, ami amikor már lehetett, úgy söpört végig Európa boldogabbik felén meg a világon is, hogy azóta sincs ellenszere. És nem is az idétlen halloween, ami szintén globalizációs világjárvány, és nehéz szavakat találni arra, amikor már az út szélén is így kínálják a sütni való és egyébként szintén Amerikából származó tököt. Arra persze most gondolni sem merek, hogy egyszer csak karácsony idején megjelennek majd a fagyöngykoszorúk, amelyek alatt kötelező lesz a csók, és arra sem, hogy előbb-utóbb szeptember első hétfőjére csúszik át a munka ünnepe és begyűrűzik júliusban a függetlenség napja is. Azt mindenesetre talán tekinthetjük valamilyen előjelnek, hogy André Goodfriend az eseményről távozóban megbotlott, sőt, majdnem pofára esett.