Vélemény és vita

Mókás rendőrök

Biztos láttak már sniccert. Tudják, ez az a változtatható élhosszúságú vágószerszám, amelyben az acél egy hosszú műanyag vagy spiáterházikóban „lakik”.

Ugyancsak efféle helyeken kínálják a kenőkést, amely a sniccerrel együtt elmaradhatatlan kelléke bármilyen, magára valamit is adó mesterember ládájának. Sőt, messzebb megyek, a nyakamat  teszem rá, hogy ez a két penge a hazai háztartások döntő többségében megtalálható a kamra polcán, a többi javítóeszköz társaságában. S mivel az ember nemcsak otthon reparálgat, hanem hébe-korba a szülők, ismerősök is fölkérik a hibák elhárítására, óhatatlanul előfordul, hogy a szerszámokkal útra kell kelni. Ha vékony a kassza, tömegközlekedéssel, gyalogosan, ha tehetjük, kocsival. A lényeg azonban egy: az oldaltáskában vagy a csomagtartóba helyezett dobozban ott egy halom csipesz, csavarhúzó, fogó, furdancs, valamint az elmaradhatatlan sniccer, kenőkés.

Nos, az a helyzet, hogy mindahányan, akik efféle kalandra adjuk a fejünket, potenciális veszélyt jelentünk a társadalomra. Ha ugyanis a sniccer vagy a kenőkés élhossza meghaladja a nyolc centimétert, szabálysértést követünk el, amelynek borsos díja van. Ez pedig viszonylag könnyedén előfordulhat, ha egy újonnan beszerzett darab van a tasakban, amelyből még egy szelet sem csorbult ki.

Joggal kérdezhetik, mikor kerülhet bajba egy tisztességes, segítőkész polgár. Például egy igazoltatásnál. S hogy lássák, nem a vakvilágba beszélek, ideiktatom egy a minap befutott levél tartalmát, amelyben egy édesanya írta le a fiával megesett történetet.

A gyereket Tiszakécskén éjjel igazoltatták. Minden rendben is volt az autóval és vele, egészen addig a pillanatig, amíg a közegek a zárt (!) csomagtartót fel nem nyittatták, és a csukott (!) szerszámosládában meg nem látták az odavetett kenőkést tizenegy centiméteres élhosszal. A tulajdonos elmondta, hangfal szerelésénél használták egy nappal előtte. A zsaruk a „fegyvert” ott helyben elkobozták, a szabálysértésről készült jegyzőkönyvet pedig hamarosan postázták. A család már majdnem el is feledte az ügyet, amikor befutott egy csekk harmincezer forintról. A történtekhez tartozik, hogy a megbírságolt férfi albérletben él, három kiskorú gyermeke van, és nagyjából annyi a havi bevétele, amennyit egy lila ködben élő fiatal egy éjjel eldorbézol a szülei pénzéből két világmegváltás közben valami menő szórakozóhelyen.

Az ember beleborzong, micsoda lehetőségek nyílhatnak meg az élelmes hazai rendőrök előtt! Megállnak például egy Baumax előtt, oldalukon pisztoly helyett mérőszalag fityeg, és minden kijövőt megmotoznak.
A sniccertulajdonosoknak elég egy plusz milliméter, s máris repülhet a feljelentés és a vaskos összegről szóló felszólítás. De remek mókát kínál a Széll Kálmán téren gyülekező turisták vegzálása, vagy egy szimpla szalonnázó társaság megrohanása is a Pilisben. Csodaszép perspektívák. Másnak meg szétcsapják a fejét baltával.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom