Kruppa Géza

Vélemény és vita

Mézet a medvéknek!

Az altató lövés döreje messzire elhallatszott, felriasztotta a nemzetközi közvéleményt.

Vonattal szándékoztam megközelíteni a határt, de tartottam tőle, hogy az utasok kalauznak néznek és megvernek, ezért választottam a biztonságosabbnak ígérkező gyorsított cammogást – számolt be kalandos magyarországi bolyongásáról a nagyvad, miután a kábító lövedék hatásának oldásával magához tért a Szegedi Vadaspark elkülönítőjében.

Amint elbrummogta, sajnos eltévedt, eredetileg a nyugati határnak vette volna az irányt. Mert megneszelte, hogy az osztrák málnatermesztők napszámost keresnek a leszedetlen termés megmentésére. Nincs ugyanis elég dolgos kéz, a kelet-európai idénymunkások nem jönnek, a náluk megindult gazdasági fellendülés miatt többségük otthon marad, a migránsok százezreinek energiáját pedig felemészti, hogy szociális segélyért állnak sorba. Maci Micinek viszont erős a munkamorálja, a sok nyalánkság között szívesen hajladozna napestig a földeken. A buta altató lövedék azonban leterítette, így a külföldi gazdák idei termésének is lőttek.

Az altató lövés döreje messzire elhallatszott, felriasztotta a nemzetközi közvéleményt. Az amerikai Ó York Times Kelet-Európa-szakértője például A kábítás trükkje címmel elemző írásban számolt be a brutális támadás hátteréről, amely újabb bizonyítéka a Magyarországon tomboló diktatúrának. Elfogadhatatlan, hogy a fizetésemelésekkel, új kórházak építésével – kilőtt medveként – elkábított társadalom közönyösen tűri, hogy alig néhány évtizeddel a vasfüggöny lebontását követően a 21. század Európájában a határok mentén újra dörögnek a fegyverek – emelte ki a független szakértő. Egy országban, ahol már az ártalmatlan medvéket is tizedelik nincs jogbiztonság! Ilyen fékevesztett politikai vezetés alatt akkor mire számíthatnak például a mókusok? Őket ki védi meg? – kiáltotta világgá a válasz nélkül maradt kérdést az érdes hangú publicista.

Az amerikai lap által beindított sajtóhadjáratba a hazai ballib média is belevetette magát. Az egyik internetes újság arra hívta fel a figyelmet, hogy a célzott kábító lövés éppen a medve bal lapockájába fúródott be. Ezzel üzentek Orbán csicskásai: eljött a demokratákkal, a haladó gondolkodókkal szembeni leszámolás ideje. Aki fel meri emelni a szavát a tekintélyelvű rezsim ellen, azt az elnyomó gépezet könyörtelenül eltapossa... A rettegés bekúszott a szerkesztőségekbe.

Mégis egyik vakmerő újság interjút közölt Hujhelyi István szocialista EP-képviselővel. A politikus bejelentette: az altató lövedékek betiltásáért eljárást kezdeményez Brüsszelben Magyarország ellen. Indoklásában kifejtette: a lövedék használata alkalmas a félelemkeltésre, a közvélemény manipulálására, hozzájárul a választási csalással megszerzett hatalom bebetonozásához, ez ellen pedig fel kell lépni!

A külföldről támogatott civil szervezetek sem maradtak tétlenek, hogy leleplezzék a velejéig romlott, álságos rendszert és kiálljanak a meghurcolt medve mellett. Megdöbbentőnek nevezték, hogy a hatóság a medvére jelfogót helyez, amivel kriminalizálja a büntetlen előéletű állatot. Ezáltal összemossák az ártatlan mackót például egy gyilkosságra felbujtó közéleti személyiséggel, az ilyenfajta megbélyegzés pedig rossz fényt vet valamennyi nagyvadra és destabilizálja az amúgy is ingatag közmorált – hívták fel a figyelmet az aktivisták. Egy másik civil szervezet azért emelt szót, mert szerintük rosszul bántak a hét végére fogságba vetett ragadozóval. Ugyanis a vadaspark elkülönítőjében éjjelre eloltották a lámpát, amivel a mackót sötétben és félelemben tartották. Ez közönséges állatkínzás! – szögezték le az önkéntes aktivisták és Több mézet a mackóknak! jelszóval őszre nagyszabású rendszerváltó demonstráció előkészítésébe kezdtek. Már sokszorosítják az általános mozgósításra felhívó transzparenseket amelyen ez áll: „Aki kicsit is fél, velünk tart!”