Ulicza Tamás

Vélemény és vita

Merkel rossz meccset néz

Álláspont. Azt mondják, utólag okosnak lenni nem mindig segítség. De mi van azokkal, akik nem tanulnak a hibájukból?

Angela Merkel kijelentette az RTL televízióban, hogy továbbra is úgy gondolja, jó döntés volt 2015-ben beengedni Németországba a menekülteket. Ahogy a sport világában a játékvezetőre is szokták mondani: Merkel asszony valószínűleg nem ugyanazt a „meccset nézi”, mint mi.

A német kancellár bizonyára arra gondolt, hogy a német munkaerőpiacot alapjaiban változtatta meg a menekültek befogadása, hiszen augusztus elején Andrea Nahles német szövetségi munkaügyi miniszter arról számolt be, hogy a munkavállalás feltételeinek könnyítése miatt egy év alatt hétezer menekült talált munkát. Egy év alatt Németország, a világ vezető gazdasági hatalma, hétezer menekültnek tudott munkát adni, vagy ami még rosszabb: csak ennyi migránst tudtak rávenni arra, hogy dolgozzon a segélyek felvétele, a vásárolgatás és a jobb körülmények követelése helyett. Amikor dolgozó, integrálódott menekültekről beszélnek, mindig ezreket említenek, csakhogy nem ezrek, hanem százezrek, milliók érkeznek évről évre és várakoznak még Európa határainál. És ugyancsak százezrek, milliók vannak már a kontinensen is.

A migrációt támogatók ígéretei ellenére a „munka hőse” érdemrendet nem adhattuk át a rengeteg Ali Sztahanovnak, de az iszlám indíttatású terrortámadások száma nagy mértékben megnőtt. Összehasonlításul: amíg Németország egy év alatt hétezer menekültet tudott munkára fogni, ugyanebben az évben az Európai Unió területén hatvankilencen estek áldozatul az iszlamista terrornak, és négyszázhatvanhárman sérültek meg a támadásokban.

Természetesen ezek a számok is eltörpülnek a milliós nagyságrendű migráció mellett, de miért kell akár egyetlen embernek is meghalnia olyanok keze által, akiket Európa befogadott? Sokszor veszik elő példaként, hogy „bezzeg, amikor az ’56-os magyarok menekültek, mindenki befogadta őket”, de például Timmermans úr elárulhatná, hogy hány halálos áldozatuk volt a magyar terroristáknak.

Finnországban és Spanyolországban is marokkói fiatalok követték el a terrortámadásokat, akik bizonyára a „jól ismert” marokkói háború elől menekültek el, ezért kellett őket befogadni. Integrációjuk pedig az európai menekültpolitika újabb „sikere”: a Barcelona környéki terroristasejt tagjai mind itt, Európában nőttek fel, és radikalizálódásuk Spanyolországban, egy helyi muszlim közösségben történt. Azaz az Európai Unióban, az emberi jogok és a szabad gondolkodás „Mekkájában” jutottak arra a következtetésre, hogy embereket kell ölniük, mert máshogy gondolkodnak, mint ők.

Természetesen nem állítom, hogy az érkező bevándorlók mind ölni akarnának, ez nem is igaz. De sokan nem hálát éreznek a befogadásért, hanem úgy gondolják, hogy ez nekik jár. Felsőbbrendűen lenézik az őket kiszolgáló „hitetleneket”, és sokuk viselkedése azt tükrözi: ez nem jótett, hanem a világ természetes rendje. Többen közülük fennen hirdetik, hogy elveszik majd a fehér asszonyokat, és hamarosan itt is muszlim világ lesz.

Könnyen igazuk lehet, hiszen elég csak a népesedési és bevándorlási adatokra nézni, és beláthatjuk, hogy nemsokára Németország kancellárját is Ahmednek hívják majd, és Angela vagy Theresa nevű politikusokról nem lesz lehetőségünk olvasni, hiszen ők nők, és az „új európai társadalom” a magával hozott értékek alapján kezeli majd őket.

Szóval, Frau Merkel, kampány ide vagy oda, át kellene gondolni ezt még egyszer, és talán nem hangoztatni, hogy nem bánta meg azt a döntését, amellyel nagy lépést tett Európa értékeinek lerombolása felé.