Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Meghívó Berlinből

Álláspont. Joggal bízhatunk abban, hogy az új magyar kormány a korábbinál is nagyobb belső és külső támogatással készül az ország megvédésére.

Hiába vetették vigyázó szemüket tegnap Berlinre mindazok, akik konkrét, világos választ vártak az EU két legnagyobb és legerősebb országának vezetőitől arra, hogy mit kívánnak tenni az uniót sújtó, egyre mélyülő – elsősorban migrációs és biztonsági – válság felszámolásáért. Egyáltalán, képesek-e felfogni, hogyha nem tesznek semmit, illetve az eddigi téves és veszélyes politikát folytatják, akkor néhány évtized múlva Európa nem lesz az európaiaké? És belátják-e azt, hogy Európa népei – magyarok, lengyelek, csehek, osztrákok, olaszok – egymás után döntenek úgy szabad, demokratikus (!) választásokon, hogy – Christian Vanneste gaulle-ista politikus szavaival – nem akarnak meghalni, és visszautasítják a halálba segítőket, a franciákat kivéve, akik „mindig hajlamosak arra, hogy a történelemmel szembe haladó vonatra szálljanak azon kivételekkel, amikor a vasutasok sztrájkolnak”.

A harmadik hete tartó francia vasutassztrájk és az Air France dolgozóinak részleges munkabeszüntetése sem akadályozta meg Emmanuel Macront, hogy Berlinbe utazzon legfőbb barátjához és szövetségeséhez. A német kancellár pedig nem leplezett szeretettel fogadta a nála huszonhárom évvel fiatalabb francia elnököt, elárulva, hogy egy évvel első találkozásuk után is „megmaradt a varázs”. Ezzel arra utalt, hogy amikor tavaly májusban a megválasztott elnök elsőként hozzá repült, Angela Merkel Hermann Hesse Lépcsők című versének soraival köszöntötte: „És olyan varázs él mind a kezdetekben, / Amely megvéd s élni segít szavával”.

Nem tudom, Merkelen kívül még hány ember tart varázsa alatt a napóleoni dicsőségről álmodozó Macron, mindenesetre egy friss felmérés szerint a franciák 58 százaléka elégedetlen az államfő tevékenységével. Mi, magyarok a napokban megtapasztalhattuk kiábrándító kétszínűségét is, hiszen április 12-i levelében arról biztosította a nagy választási győzelmet arató magyar miniszterelnököt, hogy „folytatni kívánja a konstruktív munkakapcsolatot annak érdekében, hogy minden területen szorosabbá tegyék a Franciaország és Magyarország közötti kötelékeket”. Ám néhány nap múlva, egy francia televíziónak adott interjúban kijelentette: „Egyetlen értéket sem vallok magaménak, amelyet Orbán Viktor képvisel”. Két nap múlva pedig az Európai Parlamentben azt ecsetelte, hogy Európában polgárháborús helyzet alakult ki – de nem az iszlám invázióval együtt elharapózó bűnözés, mindennapossá vált kulturális és fizikai agresszió miatt, hanem a szerinte Európa-szerte erősödő „nemzeti egoizmus” és „illiberális hatás” következtében.

Macron és Merkel tegnap bejelentette, hogy a jú­nius végére tervezett uniós csúcsig közös javaslatokat készít az EU „újjáalakításáról”. Bár a két vezető látványos puszipajtássága mögött komoly érdek- és nézetkülönbségek is húzódnak, abban egyetértettek, hogy a legfontosabb a közös uniós menekültügyi rendszer megújítása. Amit úgy képzelnek el, hogy a külső határok közös védelme mellett szükség van – a „belső szolidaritás” je­gyében – a menekültek tagállamok közötti elosztását szabályozó kvótákra. Ebből is látható, hogy a két legerősebb uniós tagállam vezetője – a brüsszeli birodalmi bürokráciával egyetemben – sem a valóság érzékelésére, sem innovációra nem képes. Kompromisszumra is csak akkor kényszerül, ha a nemzete identitását, kultúráját, szuverenitását védő demokratikus kormány elég erős ellenállást fejt ki.

A júniusi, sorsdöntő csatára tegnap Berlinből elküldték a meghívót, de joggal bízhatunk abban, hogy az új magyar kormány a korábbinál is nagyobb belső és külső támogatással készül az ország megvédésére.