Nagy Ervin

Vélemény és vita

Médiahazugságok

Közhely, de igaz: a sajtó nemcsak közvetítője, alakítója is a politikának.

Akárcsak az ógörög közvetlen demokráciában a retorika, úgy a modern, képviseleti rendszerben a média az, amely egy értékrendszer szerint „becsomagolja a politikai árut”. Tehát a szó eredeti értelme mellett a média nemcsak közvetít, hanem értékel is. (Megjegyzem, egyre kevesebben, de még mindig vannak olyan orgánumok és olyan szereplők, amelyek-akik álszent módon hirdetik a színtiszta objektivitás hazug mítoszát!)

A probléma nem is itt kezdődik, hisz minden oldal, ideológia vagy pártcsalád rendelkezik ezzel a „csomagolási technológiával” és a munkát professzionálisan elvégző szakemberekkel, mint ahogy az ókorban is voltak vezető szószólók az egyes athéni családok közösségeiben. (Az állampolgár pedig saját világképe szerint dönt közöttük is; ha már felnőtt, autonóm embernek tekintjük!) És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a közvetítő személy is rendelkezik önálló, szubjektív véleménnyel, mert nem gép, hanem ember. Tehát nem akkor kezdődik egy sajtómunkás erkölcsi válsága, ha van véleménye, ami hol egyezik, hol nem azzal az értékközösséggel, amely helyt ad írásainak; hanem sokkal inkább akkor, amikor hazugsággal „csomagolja be a politikai terméket”, pusztán mert nem szível egy politikai személyt vagy egy közösséget, míg a másiknak feltétlen híve és szavazója.

Úgy gondolom, hogy ez a demarkációs vonal, ha nehezen is, de meghúzható. Nézzünk is egy példát a nettó hazugságra!

„Miközben a Fidesz tarthatatlannak nevezi a menekültügyi helyzetet, Orbán Viktor pedig azzal riogat, hogy egy multikulturális Európából nincs visszaút a nemzeti kultúrák világához, a keresztény Európához, a Klubrádió értesülése szerint az Európai Néppárt frakcióelnökségének holnapi ülésén akár a magyar kormánypárt kizárása is napirendre kerülhet” – írta Fazekas Ágnes a Népszavában június 3-án. Megnézve a Klubrádió értesüléseit, amelyek természetesen „nevük elhallgatását kérő” néppárti politikusoktól származnak, a következő rövid hírt találjuk még június 2-áról, a brüsszeli tudósítótól, Nemes Gábortól: „Választás elé állítják Orbán Viktort az Európai Néppárt frakcióelnökségének csütörtöki, budapesti ülésén. Információink szerint akár a Fidesz kizárása is napirendre kerülhet, amennyiben nem a megfelelő választ kapják majd a magyar kormányfőtől.”

Nos, az Európai Néppárt frakcióelnökségi ülése rendben lezajlott Budapesten. S a Fideszt természetesen nem zárták ki.

Sőt! Az esti programon, amelyet a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Konrad Adenauer Alapítvány és a Hanns Seidel Alapítvány szervezett, a jelenlévők a bevándorlás kérdésével is foglalkoztak. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője (amely a Népszava és a Klubrádió szerint még néhány napja ki akarta zárni a Fideszt) pedig úgy nyilatkozott, hogy a saját életük védelme érdekében a polgárháború elől menekülőket be kell engedni Európába, de a gazdaságiakat viszont nem.

Ki emlékszik még a párizsi Charlie Hebdo szatirikus lap elleni támadás áldozatainak emlékére szervezettt januári szimpátiatüntetésre? Amikor Orbán Viktor különbséget tett a „gazdasági bevándorló” és az „életét mentő menekült” között. Ott és akkor a magyar miniszterelnök így fogalmazott: „Magyarország befogad mindenkit, aki jó szándékkal, menekültként érkezik, és csak azok előtt zárja be a kapuit, akik csupán gazdasági érdekből választják országunkat.”

Az Index pedig címlapon hozta, hogy „Az új középkort hirdette meg Orbán Párizsban”, és felsorolni is lehetetlen, hogy mennyi sajtóorgánum, mennyi véleményvezér írta le, hogy ezekért a szavakért ki fogják zárni a Fideszt a néppártból. És persze akkor is a „nevüket nem vállaló informátorokra” hivatkoztak…
A kérdés az, hogy miután itt járt a néppárti frakcióvezető, és ugyanazt mondta a bevándorlásról, mint Orbán Viktor, és a Fideszt sem zárták ki – hogy fogják ezek után a hazugságokkal manipuláló rétorok, újságírók, véleményvezérek ezt a szappanoperát továbbírni?

 

Nagy Ervin: MédiahazugságokKözhely, de igaz: a sajtó nemcsak közvetítője, alakítója is a politikának - Akárcsak az ógö...

Posted by Magyar Hírlap on 2015. június 11.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom