Szajlai Csaba

Vélemény és vita

Málnásba!

Már tudjuk, hogy milyen tervei vannak a kormánynak – akkorák, hogy két ciklusra is elegendők.

Az országgyűlési választást megelő­zőn  sokan – tegyük hozzá, joggal – kifogásolták, hogy a második Orbán-kormány nem teszi közzé gazdaságpolitikai terveit arra az esetre, amennyiben megőrizheti a kormányrudat.

Magyarán, választási program nélkül indult neki az áprilisi voksolásnak a Fidesz–KDNP. Bár Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tavaszi fórumán tett néhány fontos bejelentést, a „szakma”- főként a közgazdászok és a politikusok – hónapok óta felhánytorgatja, máig nem ismeri, hogy mik is a kabinet célkitűzései. Ezt a feszültségforrást iktatta ki Varga Mihály a közgazdász vándorgyűlésen. A nemzetgazdasági miniszter ugyanis részletezte, mit is akar a harmadik Orbán-kormány.
Lássuk a medvét!

A többi között azt mondta a miniszter, hogy a fenntartható növekedéshez elengedhetetlen az újraiparosítás, eközben a három százalék alatti költségvetési hiány és az államháztartás kiadási oldalának a GDP 45 százalékára csökkentése is kiemelt feladat. Csakúgy, mint a csökkenő adósságpálya, vagy az is, hogy már jövőre a kormány nem tervez devizaalapú államkötvényt kibocsátani. Úgy tűnik, stratégia lesz a hitelezés felfuttatása – anélkül tudniillik nincs tartós gazdasági bővülés –, amelynek oltárán a pénzügyi szektort terhelő adókat is újra fogják értékelni.

A növekedéshez persze a folyamatos fejlesztések is kellenek, éppen ezért a beruházási ráta húsz százalék fölé emelésének a célja is része a terveknek, csakúgy, mint a külföldi működő tőke ösztönzése, az abból fakadó nyereség minél nagyobb részének itt tartása is. Helyes, hogy Varga Mihály megemlítette hitelminősítői besorolásunk javítását, amely ugyancsak célkitűzés. Amennyiben ugyanis hosszabb távon a befektetésre nem ajánlott kategóriában maradunk, előbb-utóbb a befektetők is elpártolnak tőlünk, a szomszédban dúló háború miatt különösen!


Minden jel szerint a harmadik Orbán-kormány a támogatott iparágak között tudja a járműgyártást, az energiaipart, az elektronikát, az élelmiszeripart és a gyógyszergyártást is. Új innovációs központok kialakítása érdekében dönt majd támogatásokról, és nyújt forrást. A logisztika területén Közép-Európa első számú befektetési célpontja akarunk lenni.


Cél, hogy a szintén majd tízmilliós Csehország ötmilliós foglalkoztatotti szintjét a következő években elérjük, és visszaszoruljon a feketegazdaság.

Szét kell azonban néznünk a világban is, hiszen hazánk külgazdasági kitettsége rendkívül magas: az éves gazdasági teljesítmény jelentős részét az export biztosítja, az államadósságunk és költségvetési hiányunk ugyancsak jelentős részét pedig külföldiek finanszírozzák, arról nem is beszélve, hogy a hazai, központi (állami és önkormányzati) fejlesztések kilencven százalékát az Európai Unió állja, a céges beruházások zömét pedig a multik produkálják.

Vagyis a lendületes amerikai gazdasági növekedés mellett figyelnünk kell a kínai lassulás jeleire, uniós ügyeink kapcsán pedig azt, hogy alacsony inflációs környezet és romló gazdasági kilátások látszanak. Miközben nálunk likividitáspumpa van készülőben – hitelezés felpörgetése, uniós pénzek lehívása, jegybanki hitelprogram –, addig a világban kezd véget érni a pénzbőség korszaka.

Már tudjuk, hogy milyen tervei vannak a kormánynak – akkorák, hogy két ciklusra is elegendők.
A medvét tehát már látjuk. A hitelesség azonban fokozandó: lássuk a programokhoz rendelt számokat is! Hogy eljussunk a málnásba!

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom