Kruppa Géza

Vélemény és vita

Luca napja elé

A kalendárium december 13-át, Luca napját a boszorkányok elleni gonoszjáró napként tartja számon

E kivételes alkalommal az Országgyűlés házszabálya szerint a DK-s Vadai Ágnesnek, a szoci Kunhalmi Ágnesnek és a valódi érvek hiányát egyre vehemensebb hangú felszólalásokkal pótolni igyekvő más ellenzéki kollegináknak le kell adniuk a seprűiket a ruhatárban. Számtalan hiedelem kötődik Lucához, akit évszázadokon át a sötétség elleni küzdelem megtestesítőjeként emlegettek. E napon elődeink fehér ruhát öltöttek, gyertyát gyújtottak, lefekvés előtt pedig fokhagymás kenyeret majszoltak, hogy távol tartsák a sötét erőket. A szellemi sötétségben tenyésző, csupa rosszindulatú acsarkodás ellen manapság még inkább indokolt lenne varázslatokkal küzdeni, de a demokrácia szabályai szerint a parlamentben is mindenkinek joga van tyúkeszűnek lenni. Védekezésként így marad a türelem erényének gyakorlása és a fohászkodás a fényhozó Szent Lucához. A megvilágosodás azonban még várat magára.

Egyelőre ott tartunk, hogy a mindinkább homályba vesző ellenzéki pártok az ország gyarapodását látva tehetetlen dühükben még veszettebben ócsárolják a kormány intézkedéseit. Például a szárnyaló gazdaság nekik nem a közös sikert, hanem éppen a kudarcot jelenti, mert szembesíti őket a saját bénaságukkal, ám a magukat progresszívnek képzelő dacos ballib erőknek sehogy sem akaródzik szembesülni alkalmatlanságukkal. Fogyatkozó híveik számának elfedésére idegen tömegekkel ékeskedve, közéjük kéretlenül elvegyülve ezért lengetik zászlóikat olyan demonstrációkon, mint például a túlóratörvény ellen lezajlott szakszervezeti tüntetés. A bámész külföldi turistáknak nehéz volt elmagyarázni: miért zömében nyugdíjas korúak tiltakoztak az egyébként sem kötelező többletmunkaidő ellen. És miként értelmezhető, hogy amíg Párizsban az üzemanyagárak drágulása robbantotta ki a Macron székét is megingató zavargásokat, addig nálunk a benzinár csökkenését, a fizetések emelkedését követően miért vonul az utcára akár csak néhány ezer ember. A tüntetés céljának összegzésként meg is jegyezte egy szemlélődő hollandus: „Az önöké nagyon egzotikus, csupa talány, meseszerű ország.” És valóban, ma már Európában egzotikum, hogy nálunk tényleg jó a közbiztonság, sötétedés után is veszély nélkül lehet andalogni gyéren világított mellékutcákban is. Történelmi távlatból tekintve e honban már Könyves Kálmán király is leszögezte: „Boszorkányok márpedig nincsenek.” E kijelentés tudatában megnyugtató, hogy hiába emelkedik bárki is szólásra a parlamentben, Luca-nap elmúltával sem hozhatja ránk a rontást.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom