Kruppa Géza

Vélemény és vita

Lökdösők és lököttek

Az MTVA-székház előcsarnoka világot jelentő deszkáin fellépő ellenzéki képviselők mernek nagyot álmodni

Vágyaikban megjelenik, amint az új esztendőben mártírrá provokálják magukat. E magasztos cél elérése érdekében a következő tüntetéseken ismét nekirugaszkodnak a rend fenntartóinak, hátha végre-valahára elcsattan az a bizonyos várva várt, lencsevégre kívánkozó, az elnyomó rendszert leleplező nyakleves. Mert ide jutottunk, ütlegelik a jogaikért, az európai értékekért kiálló békés embereket. Egy viszkető tenyerű rendőrtől kikényszerített pofon csattanása Bangóné Borbély Ildikó és a világ megannyi elnyomott proletárjának a fülében az Auróra ágyúinak dörejeként a Dicsőséges Nagy Januári Ballib Forradalom kezdetét jelzi majd. Rohamra fel, ostromoljuk meg a Sándor-palotát!

Mert káoszt teremteni jó. A bizsergető sikerért megérte a sok önfeláldozó fáradság, a felfázás kockáztatása, az elterülés tarkóra tett kézzel a hideg járólapon, az aláhanyatlás alélt faltörő kosként, a könnycseppé nemesített verejték kamerákra görgetése. Csakhogy az álmodozások kora az elhúzódó kamaszkorban is véget ér egyszer. Vízágyúnak feszülés helyett marad az otthoni tusoló magányában a forradalmi hevületet kókasztó hideg zuhany. A zubogó víz szembesít a rideg valósággal, amely szerint hiányoznak az elégedetlenkedő tömegek. A jó nép nem akar kockakövekből barikádot emelni, nem akar kukákat borogatni. Inkább örül a biztonságnak, amely egy felmérés szerint a minőségi élet feltételeit osztályozó sorrendben az első helyen áll, megelőzve az egészséget, a tömött bukszát, a viszonzott pozitív érzelmeket és a kényelmet.

A biztonságérzet számokkal nem kifejezhető, igazi kincs. Általa sikerülhet a nagy játszma megnyerése, ahol a pénzhatalom próbálja begyűrni, megvenni az érdekeit keresztező nemzeti önállóságot. Hiába. A honpolgárok kétharmados többséggel a belső harmó­niát megteremtő kollektív biztonságérzetre, a nemzeti keretek között megélhető összetartozásra szavaztak. Az állandó elégedetlenkedők többségéből azonban valahogy hiányzik az erre törekvés. Az ellenzéki képviselők is ezért görcsölnek, égetik magukat. Frusztráltságukat az irigység táplálja. Mert a sokféle melléfogás, jogos kritika ellenére a gyarapodás idejét éljük.

Az irigység mérgező, a lelket szétrágó kisebbségi érzés, amely a kudarc gyötrelmét mások sikerének elragadásával próbálná enyhíteni. De ez a kisebbségnek nem sikerül, ezért gyűlöletet szít. Például a miniszterelnöki székre ácsingózó, nagyravágyó, saját pártja éléről is „kilökdösött” Szél Bernadett-tet is ezért feszíti a (rossz)indulat, amelyet a demokrácia jegyében próbál másokra is szétteríteni. Úgy tűnik, hogy a szebb napokat látott politikus és balhézó társai sem jutottak még el a felismerésre, miszerint az határozza meg a sikereidet, ahogy a bukásaidat kezeled. Ezért kerülhetett a minap Szél Bernadett olyan méltatlan helyzetbe, hogy képviselői igazolványa lobogtatása közben egy közintézményből kitessékeljék, vagy ha úgy tetszik, „kilökdössék”.

A fontos döntések meghozatalára képes, érett, felnőtt személyiség egyik ismérve a kellő önismeret. Nélküle a nagy lökdösődések közepette könnyen lököttnek, netán zakkantnak nézhetik az embert.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom