Nagy Dóra

Vélemény és vita

Le a végtelenbe és tovább

Az ellenzék ma rosszabb állapotban van, mint valaha

Írhatnám azt, hogy öt hónappal az országgyűlési választások után az ellenzék talpra állt, összeszedte magát, kitalálta az irányokat, felvette a ritmust, és megtalálta a vezetőit. Igen, írhatnék ilyeneket, csak éppen nem tudok. Az ellenzék ma rosszabb állapotban van, mint valaha.

Pedig lassan itt az idő, hogy a képviselők elfoglalják helyüket a parlamentben, a pártok pedig felkészüljenek a következő megmérettetésre, az európai uniós választásokra. Már látni kellene, kik veszik át a vezető szerepet és kik lesznek a jelöltek. Látni kellene, hogy a vereséget követően hogyan építik fel magukat és a céljaikat. Kellene, de mégsem látjuk. Helyette nagyobb a zavar és a köd, mint eddig bármikor.

Vona Gábor éppen vloggernek képzeli magát. Ennek értelmében porszívózgat, felfedezi magának, hogy jé, a cigányok is tudnak dolgozni, és közben Jézus második eljövetelwéről beszél. Szegény a nyilvánosság függője lett, így nem képes arra, hogy leszereplése és saját pártjának tönkreverése, majd szakadása után végre elvonuljon egy kicsit és valami másba kezdjen. Nem, szemmel láthatólag ő mindenképpen játékban akarja magát tartani, így most videós zarándoklatot tart, hogy aztán megtisztulva visszatérhessen. Mert ne legyünk naivak, Vona pontosan erre készül. Tanult Gyurcsány mestertől, aki ugye főzőcskézni szokott, de azért gyakorló bolondként politizál azután is, hogy szintén sikeresen tönkreverte a szocialista pártot. Majd szektát alapított, és azóta is rángatja ide-oda a baloldalt. Vona Gábor szeme előtt is ez a cél lebeg, és ha már a politikai színtéren nem volt képes rendet tenni, majd otthon megteszi ezt, amíg az asszonyka tévét néz. Ezzel is mutatva, hogy ő mennyire megváltozott, megvilágosodott, és a többi.

Apropó, ha már megvilágosodásnál tartunk, a napokban Ungár Péternek is fény gyúlt a fejében. Felfedezte, hogy az eddigi ellenzéki politika és hozzáállás nem vezet sehova, sőt nem bűn néha egyetérteni a kormánypártok politikájával. Jó reggelt kívánunk neki, már ideje volt, hogy valaki ezt észrevegye. Meg is kapta érte a sajátjaitól a magáét, válogatott, kicsit sem hízelgő jelzők kíséretében. Aggódunk is a testi épségéért, hiszen tudjuk, hogy az LMP-nél az egyet nem értés jeleként gyakran felborulhat a szék az ember alatt. Bár most éppen nem érnek rá, hiszen vagy szakadnak, vagy feloszlanak. A bizalommal pedig továbbra is komoly gondjuk van, nem véletlenül járkálnak folyton hangrögzítőkkel a zsebükben. Szél Bernadett is lebukott a vezetői székből, miután felelősségre vonták, szerinte igaz-ságtalanul. Nyugi, azért mégsem tűnik el a közéletből, olyan szerencsénk nincs. Kétségtelenül mozgalmasabb náluk az élet, mint a Ewing-birtokon, szóval lesznek itt még fordulatok.

Alternatíva nincs, akkor mit lehet tenni? Erre már meg is adta nekünk a választ Barabás Richárd, a roppant nagy támogatottságot magáénak tudó (értsd: családtagok) Párbeszéd szóvivője, aki a Fideszt utasítgatja arra, hogy Orbán Viktort távolítsák el a közéletből. Tehát miután nekik nem ment az összefogósdi, és ez a csúnya nép nem értette meg, hogyan is kellene szavaznia, így marad az, hogy a Fidesz szórja ki a vezetőjét a kedvükért. Hát hogyne, egyéb kérés?! A Párbeszéd egyébként mostanában nagyon fontosnak gondolja magát, éppen ezért lassan megindul a Karácsony–Szanyi-párbaj az uniós parlamenti helyért. Azért az mutatja az állapotokat, hogy lassan Szanyi kapitány lesz az egyik olyan baloldali politikus, aki képes értelmeseket is mondani. Ezt se hittük volna.

Végezetül ha mindez nem lenne elég, akkor Fekete-Győr András is előbújt. Vége a nyárnak, nincsenek már fesztiválok, most már ráér aggódni a demokráciáért. Ennek okán pedig hangulatkeltésbe kezd. Nyilván konkrétumokat, tudást, felkészültséget és értelmet ne várjunk tőle. Andrásunk a felkészülés helyett inkább Harry Pottert nézett, ami meg is ihlette. Egyből varázslónak képzelte magát, mert ez kell a rendszeren kívüliséghez és a kormány döntögetéséhez. Tehát most sereget toboroz, mert ahol nincs ész, ott marad az erő. Fekete-Győr így marad az erőszakoskodásnál meg a vandálkodásnál. Hogy miért? Mert ezek a legmegfelelőbb eszközök az általuk kijelölt út, vagyis az ország 21. századba való átvezetésére. Legalábbis Fekete-Győr így látja, bár vele csak óvatosan, hiszen már odáig ment, hogy a miniszterelnöki székbe vizionálja magát, ahonnan Putyinnak ad ultimátumot. Csak vigyázzon, nehogy a rezsimdöntögetés közben bilibe lógjon a keze. Mindenesetre jó ütközést kívánunk neki a jövőben is. Mindig öröm nézni, ahogy visszapattan a falról.

Egyszóval, a helyzet nemhogy javult volna az ellenzéknél, inkább látványos összeomlásnak indult, olyannyira, hogy Fekete-Győr már a varázslóvilágot is segítségül hívta. Ebből az állapotból már csak felfelé vezethet az út, bár én eddig is ezt hittem, és most tessék… Így engem csak egy dolog foglalkoztat velük kapcsolatban. Ha nem sikerül megint a jó szereplés a jövő évi uniós választásokon, akkor mire fogják majd? A választási rendszerre, mint eddig? Mert ha igen, jelezném, nem itthon kell majd reklamálniuk.