Máté T. Gyula

Vélemény és vita

Láthatatlan légiók

Álláspont. Moszkvában a hétvégén harckocsibiatlont rendeztek.

Új keletű kedélyes katonasport ez, lényege ugyanaz, mint a hagyományosé. A „világbajnokságot” az oroszok nyerték az örmények és a kínaiak előtt, a NATO-tagországok csak megfigyelőket küldtek. Rajtuk kívül még vagy harminc-negyvenezer néző látta a harckocsikat.

A péntek hajnalban Ukrajnába áttört, majd állítólag megsemmisített százötven orosz páncélosról ellenben csak Petro Porosenko ukrán elnök és környezete tud. Nem látta őket sem az ENSZ, sem az EU, sem a NATO, nem látták a helyszínen lévő EBESZ-megfigyelők, sőt az amerikai műholdak sem. Pedig utóbbiak azt is észrevennék, ha Magyarországon valaki felpörgetné a kerti sütő kapacitását, s közben megjegyzéseket tenne az amerikai grillezési szokásokra. Meg aztán valljuk meg, ha valahol, Washingtonban nagyon szívesen dokumentálnának bármilyen orosz beavatkozást.

De érdekes módon hetek óta nincs semmilyen bizonyíték arra sem, hogy orosz katonák vagy oroszbarát felkelők lőtték volna le a maláj gépet. Pedig már átvizsgálták a fekete és még ki tudja milyen színű dobozokat, a tragédia helyszínét is átkutathatták a nemzetközi megfigyelők. Az ukrán hatóságok emellett hónapok óta nem tudnak vagy nem akarnak előállni az „odesszai Hatiny”, a helyi szakszervezeti székházban elégetett több tucat ember halálának felelőseivel.

Persze tudjuk, hogy a modern háború az propaganda és hírháború is, nem csak a harctéren, hanem a tévéképernyőkön is zajlik. Meg aztán Moszkva is gyakran lát „láthatatlan légiókat”, legutóbb például nálunk véltek felfedezni Ukrajna felé száguldó, harckocsikkal teli vonatszerelvényeket. A forrás egy sosem hallott szélsőjobboldali portál volt – még a Jobbik sem tudott róla –, hitelessége hasonló, mint az orosz harckocsikat látni akaró brit újságíróké. De ez is a médiaharc része – mellesleg idehaza is, a permanens párton belüli háborút folytató MSZP azonnal belpolitikai botrányt akart kreálni a semmiből. Addig sem kell foglalkozni a valósággal…

Ám vissza az eredeti témához.
Az ukrajnai helyzet éppen az alaptalan kölcsönös rágalmak, a médiaprojektek és külföldi „szurkolók” miatt jutott el a mostani polgárháborúig, a belőle fakadó humanitárius katasztrófáig. Ha tavaly év végén Oroszország és a Nyugat nem azzal foglalkozik, hogy saját embereit tartsa vagy segítse hatalomba Kijevben, hanem kikényszerít egy népszavazást Ukrajna uniós csatlakozásáról – nos, akkor ma nincs szétszakad Ukrajna, elválasztott Krím, több százezer menekült, ezernyi halott. De nincs hidegháború és nincsenek az egymást sújtó egyre értelmetlenebb gazdasági szankció sem.

Tudjuk persze, a történelemben nincsenek „ha-val” kezdődő mondatok – főleg, hogy a „ha-kból” és a hibákból a történelem folyamán sohasem tanult senki, Ukrajnában pedig ugyanabba a folyóba évtizedenként négyszer-ötször is bele lehet újra lépni. Egy utolsót most azonban mégiscsak engedjen meg a Kedves Olvasó.

Amennyiben az Egyesült Államok nem kezdi el támogatni a szíriai felkelőket, amennyiben nem hagyja, hogy a vele szövetséges arab monarchiák válogatás nélkül pénzeljék és felfegyverezzék az iszlám szabadcsapatokat – akkor ma nem kellene az iraki rémdráma képeit néznünk a televíziókban. Mert akkor nem jön létre az „Iszlám Állam”, az Al-Kaidánál arányaiban rettenetesebb, a keresztények és muzulmán „elhajlók” ezreit gyilkoló, hihetetlenül szervezett, felfegyverzett és felpénzelt terrorszervezet. Amiért most az amerikaiaknak újra bombázniuk kell Irakban, ám szárazföldön már nem avatkozhatnak be. Mert ott van az elmúlt években levezényelt fél tucat értelmetlen, kizárólag a fegyver- és olajlobbi érdekeit szolgáló háború. Emiatt ma Barack Obama nem küldhet katonákat, s emiatt a nemzetközi közösség sem akar már egyetlen katonai akciót sem. Pedig ha valamikor, kivételesen most lenne értelme és szüksége egy nemzetközi beavatkozásnak. Így viszont marad a médiakesergés, a hollywoodi filmekben az oroszok mellett lesz újabb ellenségkép, és meghal még néhány tízezer ember. Amelyekről még eleinte beszámol a média, de aztán lesz érdekesebb kiskutyabaleset, és ezek az emberek belépnek a… nos nem a láthatatlan, hanem az aljasul elfelejtett és nem láttatott légió tagjai közé.