Nagy Ervin

Vélemény és vita

Kvótacsapda

Mi a problémája számos kisebb tagországnak, köztük Magyarországnak is, a kötelező „kvótákkal”?

Sokaknak érthetetlen lehet, hogy a magyar kormány és számos uniós „kisország” vezetése – köztük a visegrádi négyek is – elutasítják a német–francia vezetés, az Európai Parlament elnöke, továbbá a bizottság által támogatott közös, a bevándorlás okozta problémák kvótarendszeren alapuló uniós megoldását. Azaz a migránsok befogadásának előre meghatározott, számszerű elosztását a tagországok között, ami pontosan leírja azt, hogy kinek mennyi menekültet kell letelepítenie hazájában. De vajon miért nem áll érdekünkben ez a fajta összeurópai válságkezelés? Mi a problémája számos kisebb tagországnak, köztük Magyarországnak is, a „nagyobbak”, valamint az európai (és a magyar) baloldal által is szorgalmazott kötelező „kvótákkal”?

A válasz pofonegyszerű, csak először a számok, majd az uniós döntéshozatal mögé kell néznünk! Valójában számos okot fel lehet sorolni, amit a magyar kormány, a diplomácia kényes szabályai miatt nem tehet meg, de pontosan tudja, hogy milyen hátrányokkal járna, ha „hűbelebalázs” módjára, a mások által kiötlött válságkezelést elfogadná.

Először is, ha már van kvóta, vannak számok; tehát pontosan le lett fektetve, hogy melyik tagországnak mennyi politikai menekültet kell befogadnia, akkor annak arányain bármikor lehet változtatni. A módszerhez minden ország beleegyezése kell, de a későbbi változtatásához már nem. Azaz, ha Magyarország megkapja „ukázba”, hogy évente mondjuk nyolcszáz politikai menekültet kell befogadnia (ami az első évben nem járna nehézségekkel), azzal kellene szembenéznie, hogy a számokon bármikor változtathatnak. Az unió döntéshozatali mechanizmusa bonyolult ugyan, de az a fajta logika egyértelműen kirajzolódik belőle, hogy a „nagyobb”, az „erősebb” országok akarata könnyebben érvényesül. Ebből következően, ha elfogadja Magyarország a kvótarendszert, mint a migránsprobléma kezelésének kizárólagos módját, akkor semmi nem garantálja, hogy egy-két év múlva sokszorosára nő majd a „kötelezően befogadásra” kijelölt politikai menekültek száma.

Ha hozzátesszük, hogy az eredeti, még a tavasszal meghatározott számok, amelyekhez valamilyen furcsa ok miatt még mindig ragaszkodik például Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, már réges-régen „idejétmúlttá” váltak, hisz az a bevándorlók mennyisége meghaladta azokat a számokat, amelyekkel akkoriban a kvótarendszer támogatói számoltak, akkor még inkább aggódhatnak a „kisországok”.

Továbbá komoly kételyeket vet fel az a leendő gyakorlat is, hogy a tervezett kvótarendszer alapján kit jelölünk majd ki felelősnek, hogy „osztogatni” kezdje a szerencsétlen migránsokat a különböző gazdasági helyzetben lévő tagországok között. Mert, ha ezt a nagy befolyással rendelkező tagországok kezébe adjuk, vagy a bizottság lesz erre hivatott, akkor megjelenhet a mennyiségi elosztás mellett a „minőségi válogatás” is. Tehát: Németország például, ahol a politikai menekültek majd száz százaléka „kiköt”, azt fogja mondani, hogy „te maradsz, mert mérnök, orvos, tanár vagy, te pedig mész Prágába vagy Budapestre, mert vagy írástudatlan, vagy beazonosíthatatlan vagy”. Ami agyrém, de könnyen gyakorlattá válhat!

És végül, ami miatt a kvótarendszer ebben a formájában csupán politikai mellékcselekvés, nem pedig valódi megoldás, az a kérdés, hogy ki fogja majd rákényszeríteni azokat a migránsokat, akiknek Magyarország, vagy Szlovákia „jut”, hogy tényleg itt is maradjanak? Teljesen életidegen az a felvetés, hogy az „unió urai” képesek lennének a kvótarendszer alapján arra kényszeríteni egyetlen bevándorló családot is, hogy Svédország, Franciaország vagy Németország helyett Magyarországon, Szlovákiában, esetleg Bulgáriában telepedjen le. És ezzel nem az utóbbi országokat kívántam megbántani. De akkor is nehezen elképzelhető, hogy miközben a politikai menekültek több mint kilencven százaléka Németországba tart, rájuk lehetne erőltetni egy olyasfajta akaratot, hogy kezdjenek pakolni, mert nekik Budapest, Bukarest, Pozsony vagy éppen Riga „jutott”. És nekik – a kvóták szerint – ott kell letelepedniük.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom