Vélemény és vita

Kommentár nélkül

Álláspont. Nem igaz! – ez volt talán az egyetlen reakció az ellenzéki médiában arra a Magyar Hírlapban megjelent cikkre, amelyben leírtuk, sosem dolgozott még annyi orvos Magyarországon, mint tavaly

Az RTL Klub híradója az írás láttán minden bizonnyal pánikba esett, és gyorsan megkeresett egy egészségügyi közgazdászt, hogy azonnal cáfolja az állításunkat.

A szakember először azt mondta, hazudunk, majd árnyalta a dolgot és úgy fogalmazott, „a lap csúsztatott az adatokkal”, vagyis nem igaz, hogy 2017-ben 39 132 orvos dolgozott Magyarországon. Nem igaz, mert ebbe biztosan beletartozik az is, akinek orvosi végzettsége van, de nem praktizál, valamint a szülési szabadságon lévők, a nyugdíjasok és persze a külföldön dolgozók is – érvelt.

Az ominózus cikk utóélete talán érdekesebb volt, mint maga a tartalom. Mi semmi mást nem közöltünk, csupán a Központi Statisztikai Hivatal, azaz a KSH adatait. Nem állítottuk, hogy elegendő orvos dolgozik Magyarországon, hogy nincsen hiány belőlük szinte sehol az országban, hogy problémamentes az egészségügyi ellátás, sőt azt sem írtuk le, hogy mindenkinek megfelelő mértékű a fizetése az ágazatban, és minden kórház elég pénzből gazdálkodik. Csupán leírtunk egy – valóban provokatív – számadatot.

Érthető viszont, hogy ez az információ csípte egyesek szemét, a közlés napjának kontextusa ugyanis valóban kissé visszássá tette a helyzetet. Nem sokkal előtte ugyanis felmondott a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője, Zacher Gábor, akiben pár hónap alatt száznyolcvan fokot fordult a világ. Június közepén, az akkor még főorvos Zacher azt nyilatkozta lapunknak, torzított cikkek jelentek meg a Honvédkórházról a sajtóban. Akkor még úgy gondolta, az osztályán dolgozó orvosok száma lehetne több, de a többi kórházhoz képest tulajdonképpen jól állnak. Ehhez képest már úgy beszélt az osztályáról, mintha a pokol kénköves bugyrából szabadult volna, ahol „leamortizálódott a felszerelés” és olyan mennyiségű beteget kellett ellátni, amiért ő már nem tud felelősséget vállalni.

Természetesen az ellenzéki sajtó a vállán vitte Zachert, majd tömegével jelentek meg „elemzések” arról, hogy sehol nincs elegendő orvos, mindenki külföldre ment, éhbérért dolgoznak az egészségügyben (is), ennek oka pedig értelemszerűen a zsarnok és fukar Fidesz-kormány. Ilyen előzmények után találtunk rá egészen véletlenül a KSH-adatokra, amelyeket mindenfajta kommentár nélkül közöltünk. Az ellenzéki média – elenyésző kivétellel – nem vette át a hírt, inkább hamis adatokkal dobálózott a hiányzó pedagógusok számáról a Klebelsberg Központra hivatkozva, illetve megírta, hogy Zacher lefutja a félmaratont.

Az ellenzéki média öncélú kinyilatkoztatásai mellett viszont fontos tisztázni (főként, hogy az RTL Klub se maradjon muníció nélkül): 2016-ban az országos nyilvántartásban 65 320 orvost tartottak számon, amelyből – a KSH adatai szerint – 37 598-an végeztek orvosi tevékenységet, a többiek ugyanis vagy nyugdíjba mentek, vagy szülési szabadságra, vagy egyszerűen csak elhagyták a pályát. Ezeket az adatokat januárban közölte az akkor még működő Magyar Nemzet, amelynek ugye lehet hinni. A dolgozó orvosok száma 2017-re 39 132-re növekedett, való igaz, az adatsorból az nem derül ki, hogy ebből hány százalék végez munkát az állami és hány a magánszektorban. Bármennyire is nehéz lenyelni a békát, ez nem csúsztatás, hanem hivatalos adat. Másképpen fogalmazva olyasmi, amivel az ellenzék, illetve a már-már leragasztott szájú, lánglelkű újságíró barátaik sosem tudtak mit kezdeni: száraz tény.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom