Csizmadia László

Vélemény és vita

Köd előttem, köd utánam?

Lassan a politikai feledés homályába merül, hogy az Együtt–PM-nek nevezett pártot annak idején civilnek álcázott szervezetek vezetői alakították

Lassan a politikai feledés homályába merül, hogy az Együtt–PM-nek nevezett pártot, amely jól láthatóan nem más, mint a DK szatellitje, annak idején civilnek álcázott szervezetek vezetői alakították. Pár száz főnyi tagságukhoz képest is hihetetlen hatékonysággal dolgoznak. Szinte a teljes médiafelületet teleüvöltik, feljelentenek, diktátort kiáltanak, lemondásra szólítanak fel és Magyarország ellen hergelik a nemzetközi sajtót. Fő lózungjuk szerint kis hazánkban „megszűnt a jogállamiság”! Nézzük meg közelebbről a jogállamiság bajnokait! Kik ők, milyen szervezeteket képviselnek?

Bajnai Gordon – volt bábminiszterelnök, a Bilderberg csoport kedvence; Szigetvári Viktor – hazugsággyáros és „gyurcsányi” kampánytanácsadó; Juhász Péter – a köddé vált Milla vezére; Kónya Péter, aki a regnáló miniszterelnök habszivacs szobrának meggyalázását célzó rendezvény előkészítésében szerzett elévülhetetlen érdemeket.

Vajon miért csinálják? A hatalomszerzés megszállottjai, akiknek semmi sem drága, és gátlástalanul próbálnak beszennyezni bárkit, aki az útjukban áll? Elsősorban a fő ellenlábasokat: a Civil Összefogás Fórumot és alapítványát, a CÖF-CÖKA-t, a hozzá köthető Békemenetet és Szellemi Honvédelmi Mozgalmat.
Légből kapott vádakra hivatkozva követelik a sajtóban a CÖF-CÖKA elszámolását, és nem vesznek tudomást arról, hogy ez a törvényes rendelkezéseknek megfelelően, határidőben megtörtént. Közben viszont a saját pénzügyeikről hallgatnak, mint nyuszi a fűben, bár az legalább csendben van, mert nem akarja, hogy észrevegyék. Nem így a fent említett néhány „független” és „civil” szervezet, amely gátlástalanul veri az asztalt, telekürtöli a médiát, hogy a CÖF-CÖKA lop, csal, hazudik és közpénzeket „nyúl le”. Komolyan azt gondolják ezek az urak, hogy rajtuk senki nem kéri majd számon az éves pénzügyi beszámoló nyilvánosságát? Azt a bizonyos mérleget, amelyet a törvény értelmében minden civilszervezetnek legkésőbb a tárgyévet követő május 31-ig letétbe kell helyeznie az őt nyilvántartó bíróságon, és a saját honlapján is közzé kell tennie?

Akár hiszi a jóhiszemű civil társadalom, akár nem: az elmúlt évben a CÖF-CÖKA-t folyamatosan sározó Haza és Haladás Egyesület és Alapítvány, valamint a Szolidaritás Egyesület honlapján a mai napig – pedig már szeptembert írunk - nem található meg a pénzügyi beszámoló.

A már elnevezésében is milliós tábort magáénak valló Milla pedig - minden képzeletet felülmúlóan - még egyetlen esetben sem nyújtott be a bíróságra pénzügyi mérleget. A Juhász Péter vezette szervezet tehát – amely elnöke állítása szerint újabban már nem is létezik -, több éves nyilvános működése során még soha nem számolt el a gazdálkodásával! Bevételeit és kiadásait csak az érintettek ismerik, és talán a köddé vált egymilliós támogatótábor. A jelek szerint a szabadságharcos Juhász Péter, a jogállamiság és pénzügyi átláthatóság elkötelezett bajnoka, teljesen természetesnek tartja, hogy egy olyan szervezet vezetője, amely a semmiből jött, működött pár évig, és most elenyészik a semmiben, anélkül, hogy létezésének jogi és gazdasági értelemben nyoma lenne.

Csak találgathatunk, miből gazdálkodtak ezek a (elszámolási kötelezettségtől legalábbis) magukat függetlennek tartó civilszervezetek. Hogy kinek és mire futotta a Soros-féle adományokból, a Norvég Civil Alap támogatásaiból. Vajon milyen formában dotálták a bértollnokokat és az úgynevezett „oknyomozókat”, akik az internetes portálokon ontották a hazugságokat a CÖF-CÖKA elszámolásainak állítólagos hiányáról, miközben a legkevésbé sem szorgoskodtak megbízóik pénzügyeinek felderítése érdekében.

A magyar civil társadalom joggal követeli annak ellenőrzését, hogy a külföldről érkező támogatások és közpénzek felhasználása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak. Az a tény, hogy a pénzügyi beszámolók benyújtása és/vagy nyilvánosságra hozatala nem történt meg, önmagában is súlyos jogsértés, amelyet egyetlen civilszervezet sem engedhet meg magának. Amint attól sem zárkózhat el, hogy az erre illetékes hatóságok és ellenőrző szervek (NAV, ÁSZ, Kehi) megvizsgálják a pénzügyi elszámolásokat és részleteiben is ellenőrizzék az adó- és számviteli szabályok betartását.


Juhász Péter mint politikussá vedlett társelnök azonban nem így gondolja. Ő a jelek szerint nem zavartatja magát, főként nem jogi és erkölcsi kérdésekben. Legalábbis erre utal az Origón megjelent vele készített interjú, amelynek címe: „Link mozgalmár – Milla-vezér”. Juhász Péter – aki mellesleg Budapest V. kerületének polgármesteri pozíciójára pályázik – az interjúban nem átallja kijelenteni: „A legnagyobb hibám, hogy iszonyú link csávó voltam, és a könyvelésen buktam el mindig.”

Hogyan? Jól hallottuk? Az Együtt-PM társelnöke – figyelembe véve a Milla „könyvelési buktáját” is – valószínűleg nemcsak a múltban, hanem ma is „link csávó”, és ezt nyíltan kijelenti. Talán büszke is rá! Szíve joga, teheti, viselje a következményeket. De ne a mi pénzünkön és a mi bőrünkre! Az V. kerületi polgárok remélhetőleg nem bízzák a büdzsét olyan polgármesterre, aki „mindig a könyvelésen bukik el”.

A civilszervezetek elszámoltatása nem lezárt kérdés. A CÖF-CÖKA elszámolt. De ez nem elég, az ellenzéki szervezeteknek is fel kell tárniuk lapjaikat és nyilvánossá kell tenniük a teljes elszámolást, és nyitottaknak kell lenniük a törvényes adó- és pénzügyi ellenőrzésekre is.