Jobbágyi Zsófia

Vélemény és vita

Kínos Momentum

Álláspont. Hogy milyen is volt a Budapest Pride 2017 záróvonulása?

Egy árva sztorink nincs: idén az égvilágon nem történt semmi – kezdi tudósítását az egyik on­line médium a szombaton lezajlott menetről, ahol szokásosan az LMBTQ-közösségek tagjai, illetve az őket támogatók lejtettek végig Budapest belvárosán. A mondat azért érdekes, mert az eseményt lázas munka előzte meg: a külső szemlélő számára úgy tűnt, mintha a szervezők és a farvizükön elevickélni próbáló politikai pártocskák azon igyekeznének, hogy mindenképpen legyen valamilyen balhé, így utána el lehet majd mondani, hogy „a jobboldal homofób, a konzervatív értékektől eltérőknek pedig nincsenek jogaik, és folyamatos kitaszítottságban kell élniük”. Ékes példa erre a tavalyelőtti eset is, amikor a szintén gond nélkül lezajlott vonulás után arról indult hosszas polémia a balliberális sajtóban és a lelkes melegvédő civil szervezetek között, hogy szándékosan trágyázták meg az Andrássy út mentén – ott haladt ugyanis a menet – a fákat, hogy ürülék szagában vonuljanak a jogaikért küzdő kisebbségek. Nem volt ez másképp idén sem, hetekkel a Pride előtt habzó szájjal tiltakoztak a szervező civil szervezetek és az akciótól politikai hasznot remélő, néhány százalékos, tapadós piócapártok is a szólamhoz: ne legyen kordon a menet mellett, mert az elnyomó, ezért, ha a rendőrség mégis „karámba zárja” a vonulókat, akár kordonbontás is lehet. Végül pedig az égvilágon nem történt semmi, leszámítva, hogy végső soron mégiscsak kibújt a szög a zsákból.

Az eseményről ugyanis nem győzik hangsúlyozni évről évre az azt propagáló civilek, hogy semmi köze a politikához. De persze ők is tudják, hogy van, nagyon is van. Példa erre a mostanában egyre erőtlenebbül próbálkozó Momentum Mozgalom, amelynek a Pride-lelkesítő, esemény előtti videójában az egyik pillanatban Fekete-Győr András arról beszél, hogy „a melegkérdés nem jobb- vagy baloldali ügy”, majd három mondattal később cselesen közli, hogy „Orbán Viktor kormánya kirekesztő”, ezért meg kell neki mutatni, hogy a Momentum mennyire nem az. Jól jelzi, hogy a mostanában mindig erősen melléfogó Momentum mekkora pofonba szaladt, hogy kinyilatkoztatását ízekre szedte a homoszexuális közösség két képviselője a Kettős Mérce blogon és arra kérték Fekete-Győrt, inkább ne képviselje őket.

Visszatérve arra, hogy mennyire „politikamentes” a Pride, a Kossuth téri lelkesítő beszédekben azért csak nekitámadtak a Fidesz-kormánynak, ekképp: „Orbán rászabadította az országra a suttyó buzizást.” Mondta ezt a Pride szervezője, Schilling Árpád egy olyan vonulás vezérszónokaként, amit, a rendező civil szervezetek minden kérését figyelembe véve erőnek erejével biztosított a rendőrség, nagyobb részt kordonok nélkül. A tőlük megszokott módon a se veled se nélküled kapcsolatban élő, egyre jobban vergődő MSZP és DK is képviseltette magát, ott volt az Együtt, a Momentum és a Párbeszéd is, illetve Fodor Gábor is feltűnt a menetben, hátha ettől tíz fölé emelkedik majd a Magyar Liberális Párt tagsága.

Az identitászavarban szenvedő, gárdista énjére vissza-vissza kacsintó Jobbik pedig közölte, betiltaná a Pride-ot, hogy védje a magyar családokat.

A baloldallal mára édes egységbe összefonódó civil szervezetek tehát mindent, tényleg mindent megtettek annak érdekében, hogy botrány legyen, és fotókkal dokumentálva lehessen szétküldeni az uniós szélrózsa nyugati irányába, hogy itt bizony az elnyomó Orbán-rezsim diktatúrákhoz hasonló jogtiprást folytat. Annak ellenére, hogy minden bizonnyal sok pénzt öltek bele, nem így lett. Kínos.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom