Vélemény és vita

Keskenyék

Álláspont. Van a világban egy washingtoni központú civil szervezet, amely már 1941 óta a demokrácia, a politikai és emberi szabadságjogok kutatásával foglalkozik

A szabadság keskeny házának irodáiban vékony gondolkodású hivatalnokok osztályozzák az országokat. Idén közzétett világjelentésükben 195 országot vizsgáltak meg. Ők erről úgy nyilatkoznak: felmérték a demokratikus rendszer állapotát.

Képzeljünk el egy ilyen műveletet! Jön egy vagy több ember, a kutya se kérte meg őket arra, hogy kérdezősködjenek, nyilvánvalóan komoly történelmi hagyományokkal rendelkező, demokratikus mivoltukat ezerszeresen már bizonyított országokban mászkálnak a teljes mivoltukban demokráciaellenes civil szervezetek képviselői, megállítják a polgárt, mélyen a szemébe néznek, és azt kérdezik: mondja, ön szerint demokrácia van a hazájában? Van itt valahol szabadság? Kijárási tilalom? Mit szól ön ahhoz, hogy hisztérikus, ám törvényesen megválasztott parlamenti képviselők provokatív módon megszegik például Magyarországon a bejárási tilalmat a köztelevízióban?

A civil szervezeti kérdező már felemelt mutatóujjal oktatja a megkérdezettet. A hivatásos civil vörös fejjel ordít, hadonászik, már a földön van videófelvételre állított mobiltelefonja. Azt üvölti, hogy itt tűrhetetlen a diktatúra, a demokratikus rendszer állapota a béka feneke alatt van, itt semmit sem szabad, amit szabad, korlátozzák a demokratikus intézmények működését, satuba fogták az ellenzéket, a médiát, a vallási csoportokat, méghozzá a civil társadalom korlátozásával, annak totalitárius ellenőrzésével. A freedomos ember ellentmondást nem tűrőn közli a semmivel – a megkérdezett polgár már régen legyintett rá, és elsétált a felmérés helyszínéről –, hogy mindez 2010, Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP kormányának hatalomra kerülése óta van így. Sőt éppen ettől az évtől kezdve sérültek Magyarországon a felsőoktatási intézmények, a civil szervezetek, a magánszektor és a menedékkérők jogai is.

A washingtoni keskeny épület szűk szobáiban ülő, lapos gondolkodású főcivilek az efféle felmérések alapján pontozzák a világot. Felmondják a szélsőliberális leckét, és legalább akkora ostobasággal faragnak mocskos vádakat a világ ellen, mint ahogyan a rafinált és pénzügyekben legalábbis igen ügyes George Soros már több alkalommal tett tönkre országokat. Keskenyék tehát 2019-es világjelentésükben megállapították, hogy 195 országból 86 szabad, 59 részben szabad, 50 pedig nem szabad. Túl azon, hogy erre a gazdáikon kívül a kutya sem kérte őket, pontozásuk eredménye sem nagyon befolyásolja a világot. A magyar liberális sajtó, amely ugye ebben a diktatúrában rikoltozhat a jelentést lobogtatva, diadalmasan közölte, hogy Magyarország már csak hetven pontot kapott az elérhető százból. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szabad kategóriából lecsúszott a részben szabadnak mondottba. Keskenyék ezt az általános szabadságjogok, a politikai szabadságjogok és a civil társadalmat érintő minősítések miatt tudták így kiszámolni.

A részben nem normális, ebből következően részben mégiscsak épelméjű civil szervezet jelentésére a magyar kormány a következő módon válaszolt: „A Freedom House a Soros-birodalom tagja, Soros pénzeli, és most Soros választási kampányát szolgálja, a többi Soros-szervezettel együtt azért támadja Magyarországot, mert a magyarok úgy döntöttek, nem akarják, hogy hazánkból is bevándorlóországot csináljanak.”

A józan gondolkodású magyar polgárok pedig okkal gondolják és mondják egyre többen, hogy nekünk semmi dolgunk nem lehet ezekkel a zavaros, részben vagy tán egészen hülye szervezetekkel.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom