Nagy Ottó

Vélemény és vita

Kalandra fel!

Álláspont. Van egy olyan gazdasági terület, amelyben a mi álláspontunkkal ért egyet az unió többsége

Ez a mezőgazdaság, közelebbről a vidékfejlesztési források témaköre. Amit Brüsszel több mint negyedével meg akar kurtítani  a következő hétéves költségvetési ciklusban. Ez persze nem újdonság, hónapok óta nyomják minden fronton, hátha sikerül meggyőzni minden tagországot, eddig úgy tűnik, kevés sikerrel. Legutóbb ugyanis tizenhét tagállam, köztük Magyarország utasította el ezt a központosított, vízfejű törekvést. Sőt ennél is tovább mentek, közös nyilatkozatukban kiálltak a vidékfejlesztési források legalább jelenlegi szinten tartása mellett.

Ez egyrészt a „legalább jelenlegi szint” miatt fontos. Másrészt azért, mert egyértelműen megmutatja, hogy nemcsak itthon fontos a vidék – legalábbis ha polgári kormány van hatalmon –, hanem más tagországokban is. És az is kitűnik belőle, hogy nem vagyunk unióellenesek, ellenben vízfejellenesek igen, főleg ha a brüsszeli, senki által meg nem választott nagykutyákról van szó. Hogy milyen presszió nehezedik az uniós agrárium egészére, azt jól mutatja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének magatartása. Juncker még tavaly júliusban vámtárgyalásokat kezdett Donald Trumppal, és többek között megígérte, növelni fogják az amerikai – génmódosított – szója behozatalát is. És most itt van az uniós határozat, amely engedélyezi az amerikai szója bioüzemanyagként való felhasználását, ami növelni fogja az importot. Erre lehetne mondani, hogy na, így néz ki a migráció a mezőgazdaságban.

Erre persze sokan felkapják a fejüket, de tegyék és figyeljenek, ne csak a génmódosított szóját emésszék, hanem azt is, hogy létezik a szintén az Európai Bizottság által gardírozott Fehérjeterv is. Miért nem annak megvalósításán dolgoznak? És akkor itt a visszacsatolás is, a magyar álláspont szerint ösztönözni kell a GMO-mentes fehérjenövény termesztését, az EU szójaimport-függőségének csökkentését. Ilyen nyomás alatt azonban nehéz lesz. És ha már nyomás, miért bioüzemanyag lesz a szójából? Talán azért, amiért az amerikaiak annyira támadják az Északi Áramlat 2 megépítését? És valóban minden szemből üzemanyag lesz, nem fog eltűnni néhány tonna, és nem használják fel azt a mennyiséget véletlenül takarmányozásra vagy élelmiszer-előállításra? Nos, ezekre a kérdésekre egyelőre maga Juncker a válasz.

Ezért ne menjünk el amellett se, hogy tegnap az Európai Számvevőszék alaposan lehúzta az úgynevezett Juncker-tervet. Az Európai Stratégiai Beruházási Alap keretében mozgósított pénzösszegeket, amelyek a gazdaság élénkítésére szolgáltak volna, a számvevők szerint túlbecsülték a beszámolókban, emellett megkérdőjelezhető a reálgazdaságban ténylegesen mozgósított többletberuházások összege is, ráadásul bizonyos támogatások csupán más hiteleket váltottak ki. Úgy tűnik, bár esetükben „csak” kampánypénzekről van szó, volt kitől tanulni a momentumosoknak, párbeszédeseknek és kétfarkú kutyáinknak is.

E pártocskáknak egyébként a vidékfejlesztésről is hiába beszélnénk, az ő véleményüket a Mécs-gyerek már megfogalmazta. Pedig nemcsak a főváros fontos, hanem az ország többi része is – legalábbis a kormánynak –, amit jelez a Magyar Falu Program, a csok kiterjesztése a falvakra, a fiatal gazdák támogatása. A miniszterelnök azt is kijelentette, a magyar jövőhöz sikeres kisvárosok kellenek, a kormánynak pedig szívügye, hogy megerősítse a magyar vállalatokat. Ha az ellenzéki pártocskáknak lenne egy csepp eszük, akkor elengednék szánalmas tüntetéseiket, és Nagy István agrárminiszterre hallgatnának, aki megmondta, aki nagy kalandra vágyik, az az agráriumban keresse.