Nagy Ervin

Vélemény és vita

Jogvédők és migráció

Nem kell váteszi képesség ahhoz, hogy megjósoljuk: az illegális bevándorlás lesz a következő évek legégetőbb dilemmája Európában.

Jogi választ kell adnunk az unión kívülről érkező migráció okozta problémákra – ezt csak a valóságérzetüket teljesen elveszített liberális jogvédők gondolják másképp. De rajtuk – ha nem képesek a valósággal szembenézni – úgyis lassan átlép a történelem. Vagy a jólét okozta mámorból felébredő európai polgárok zavarják majd el őket. Jobban tesszük, ha az emberiesség hazug mázával felkent liberális jogvédőkre most kevésbé hallgatunk. Inkább magunkra, gyermekeink jövőjére és Európa fennmaradására ügyeljünk!

Aki tiltott határátkelést hajt végre, mindegy, milyen indokkal teszi, azonnal őrizetbe kell venni – fejezte ki ennek kapcsán véleményét Orbán Viktor a Kossuth rádió műsorában. Pontosítsuk a jogvédők által zavarossá tett terminológiát: a migrációnak létezik illegális, azaz törvénytelen változata. Ezek azok az esetek, amikor valaki a hatóságok elől bujkálva megpróbál „átszökni” a határon. Törvényes migráció az, amikor a jogszabályok betartása mellett érkezik kívülről valaki; letelepszik, munkát vállal, tanul, beilleszkedik. Ezen túl létezik még egy nehezebben kibogozható megkülönböztetés is, amely szerint van gazdasági és politikai menekült. A második esetben valamilyen halálos veszély elől menekül az illető. Erre senki sem mondta, hogy őket kriminalizálni kellene. Sőt: a gazdasági menekülteket sem. (Más kérdés, hogy Európának már nem nagyon van szüksége legálisan érkező gazdasági bevándorlókra.) Azt kell őrizetbe venni – és minél előbb eldönteni, hogy gazdasági vagy politikai menekült-e –, aki törvénytelen módon lépte át a határt. Ugyanez a szándék már létező gyakorlattá vált a nyitottságára oly büszke Ausztriában és Németországban is. Tehát egyik ország sem akarja kriminalizálni a bevándorlás kérdését, csak szigorítani az illegális oldalának kezelését. Szemben azzal a hazugsággal, amit a „jogvédők” terjesztenek.

Nagyon izzadságszagú azoknak az aggodalma, akik az elmúlt évtizedben a határon túli magyarsággal egyáltalán nem törődtek, most meg sikítoznak a koszovói illegális menekültek miatt. A legnagyobb politikai gazemberséget azok a szocialista, és a velük többször összebútorozó liberálisok (vagy mi a csodák?), a PM, a DK vagy az Együtt politikusai követik el, akik idegengyűlölet szításával vádolják a kormányt. Ők azok, akik korábban huszonhárommillió román „bevándorlóval” riogatták a jónépet, s mondtak olyat is, hogy családonként húszezer forintba „fáj” a kettős állampolgárság.

Hogy is állunk most a problémához, kedves „jogvédő civilek”? Azt vallják, hogy szükség van a bevándorlókra? Az illegális migránsok ezrei most éppen nem terhelik túl a magyar államháztartást, nem veszik el a magyaroktól a munkahelyeket? Kettős mérce ez, vagy van esetleg valamiféle értelmes válaszuk erre?

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom