Máté T. Gyula

Vélemény és vita

Járvány

Álláspont. Rémület járja át Magyarország fővárosát.

Nem kicsi, nagy. Nem elég Falus Ferenc mérhetetlen tehetsége és városvezetői nóvuma. Az már-már szórakoztató. Már amennyiben a szórakoztatót a paródia, az öngúny és a szánalom szinonimájaként akarjuk használni. Azonban tegnap Bodnár Zoltán pártja létezésén túl is a frászt hozta Budapest lakóira: a liberálisok főpolgármester-jelöltje szerint járvány is kitörhet Budapesten a VIII. kerület tűcsereprogram leállítása miatt.

Őszintén szólva nem tudom, hogy Bodnár Zoltán mennyi időt töltött el a nyolcadik kerület valójába. Az Auróra utcai rendelő környéke finoman szólva sem úri környék. Liberálisnak csak performance-ra nem büdös. De bármilyen furcsa, ott is élnek emberek. Fiatalok és idősebbek is. Ilyenek és olyanok is, akik gyermekeiket inkább óvnák, mint biztatnák a drogok használatára.

A VIII. kerületi önkormányzat tavaly arra hivatkozva szüntette meg a Kék Pont Alapítvánnyal az együttműködést, hogy a szervezet nem teljesítette vállalását, csak tűosztást folytatott, a drogszemét begyűjtéséből azonban nem vette ki a részét.

Liberális jellegű alapítványnak ilyesmi nem dolga, kár is rá a szó.
Meg hát itt van konkurenciának Szigetvári Viktor az Együtt-PM szövetség társelnöke. Ő nagyon liberális, annyira, hogy el sem hinné a Kedves Olvasó. Most abba kezdenek, hogy sorozatban mutatják be „Tarlós István öt fő bűnét”. Az első vétek az lenne, hogy a főpolgármester támogatja „Orbán Viktor luxusberuházásait” a fővárosban. Mert tény és való, hogy egyfelől van hihetetlen összegbe kerülő villamos, másfelől végre méltóságot adó Budapest.

S van valami, ami még mindig baloldalnak nevezi magát. Az MSZP budapesti elnöke tegnap lendületből a Fidesz–KDNP-s városvezetőknek rótta fel az iskolák, a kórházak államosítását. Kunhalmi Ágnes „szocialista és baloldali” politikus mond nemet az államosításra? Tényleg az a baloldali alapeszme, hogy minden eladó? Többek között a már említett iskola, kórház és aztán a haza? Az említett úrelvtársakat csak ez készteti vitára?

Járvány lenne a libszoc oldal nyilvánvaló hazugsága? Falus Ferenc komolyan kimondja és úgy is gondolja, hogy Orbán Viktor azt akarja, hogy a „budai Várba való költözése után ne legyen több önkormányzati választás”. Ezt tényleg és komolyan?

A fent említettek „célszemélye”, Tarlós István amúgy szintén tegnap frappánsan, Falus megnevezése nélkül mondta: van jelölt, aki az újonnan felújított aquincumi tornyok előtt kérte azok felújítását, s a korrupció megszüntetését ígérte, miközben az ő politikai közösségének idejében az egész város a korrupciótól volt hangos. „Ha valaki olyan konkrétumot megígér, hogy meg fogja akadályozni, hogy a Miniszterelnökség a Várba költözzön, az vigyázzon azzal, mit beszél, mert kiderül, hogy nincs tisztában sem a tulajdonviszonyokkal, sem pedig azzal, hogy mi egy főpolgármester kompetenciája.” Eléggé nyilvánvaló szavak.

Az egymást nyúzó libek és szocik nem tudnak nyerni októberben. Nincs értelmezhető válaszuk Budapest gondjaira, Magyarországról nem is beszélve. Nem csak az a baj, hogy nem tudják azt sem, hogy miképp kell javítani a város működésén, az igazi probléma, hogy nem is akarják, nem érdekük, nem hasznuk ezt megtenni. A Városliget például számukra csak egy ürügy és messze nem szakmai kérdés. Nem az a baj, hogy ott múzeumokat építenek, az a zavaró, hogy nem ők építik.

Az ő játékuk ilyen.
Mert egyébként milyen lehetne, amikor egymással is képtelenek bármilyen értelmes egyezségre jutni.