Vélemény és vita
Ízvilág
Mint minden csütörtökön, ott ültek törzsasztaluknál a Fáradt Menyétben és miközben sörüket, fröccsüket kortyolgatták, azon spekuláltak, mit rendeljenek
Nem voltak nagyigényűek, hetven felé az ember ne kergessen nagy álmokat, a Menyét házias étlapja, kockás abrosza éppen megfelelt számukra. Nem mintha nem ettek volna életükben puccosabb helyeken választékosabb ételeket – sok mindent rágott, kipróbált gasztronauta volt valamennyiük –, de már letettek a konyhai hívságokról, nem ültek fel az össznépi látvány-főzőcskézésnek, a forradalmi ételkészítés divathullámainak. A tűzdelt lóhomlok málnahabos tüdővel ugyanúgy nem hozta lázba őket, mint a korai kabócaleves, amelyet jobb helyeken tippanos feltéttel szervíroznak.
Kifutó modellek voltak, olyanok, akiknek zsebében – még elhinni is nehéz – butatelefon lapult, amolyan lassan a régmúlt ködébe vesző főzőemberek, akik a tévében ellesett receptek nélkül egykoron negyven emberre főztek bográcsban mesés marhapörköltet, hogy aztán húsleveseikről, halászleveikről, székelykáposztáikról egyenesen legendák szülessenek. Olyanok, akik még emlékeztek olyan egyszerű, ám mára elfeledett kulináris sziporkákra, mint a konzervben árult füstölt marhanyelv, melyet egy kissé megvajazott kenyéren fogyasztva, már-már a mennyországban érezte magát az ember. De meghatottan gondoltak arra a tubusban kiszerelt kolbászkrémre is, amelynek valami rejtélyes okból olyan volt az ízesítése, hogy az ember nem tudta abbahagyni, amíg az utolsó csíkot ki nem préselte belőle.
Szóval ültek a Menyétben, gusztálták az étlapot – kispörkölt, szalontüdő, túrós csusza pörccel – mint megannyi deresedő Szindbád, és lesték Sanyit, a pincért, hogy felvegye a rendelést. Hogy teljen az idő, egyikük elővette zsebéből az összegyűrt aktuális bulvárt, a Rózsaszín Sikolyt és rámutatott a címlapra.
– Olvastátok? VV Gizda megtörte a csendet és elárulta: csipetkével eszi a zöldborsólevest.
Percekig senki sem tudott megszólalni a döbbenettől. Ezt azért egyikük sem gondolta volna.