Lovas István

Vélemény és vita

Helyesbítsünk?

Egy negyedszázada gúnyolódik a balliberális oldal, ha általa a nyugati médiába exportált hazugságok kiigazítására a magyar kormány helyesbítést kér.

Általában úgy, hogy a helyi nagykövet rövid levélben foglalja össze a hamis tényállításokat, amelyeket olykor le is közölnek.

Emlékeztessünk rá: 2010 augusztusában a nagykövetek feladatává tették, hogy minden hamis tényt, hazugságot, ferdítést a fogadó országukban írásban kifogásoljanak. Sőt az is elhangzott, hogy attól kezdve ennek alapján ítélik meg egy-egy nagykövet munkáját.

A balliberális újságok már régóta ismételgetik, hogy nem helyesbítést kell kérni, hanem jól kell kormányozni, és imázsalakítási kísérletek helyett legjobb a tükörbe nézés. Hogy egy tükörbe nézés esetében a néhai Antall Józsefre, Boross Péterre vagy Orbán Viktorra nem mosolygott volna vissza egy „farkasfogú” vagy „bajszos” diktátor, az persze érdektelen.

Balliberális oldalról azt is hozzá szokták tenni kellő lenézéssel, hogy egy lapban megjelent cikkért vagy elhangzott műsorért csupán elmaradt, harmadik világbeli országok diplomatái kérnek helyesbítést. Kormányoldalról a korrigáltatási szándék az utóbbi időben mintha erősbödne. Április 29-én a –2009 előtt egyébként még tisztességes és valóban független, baloldali – brit The Guardian a valóság mindenfajta ellenőrzése nélkül azt hazudta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vissza akarja állítani a halálbüntetést, és munkatáborokat akar építtetni.

A lap május 7-én volt olyan szíves, és leközölte Kovács Zoltán kormányszóvivő tényeket helyrerakó levelét. Ahelyett, hogy azt üzenték volna a feladónak, nézzen tükörbe. A kormányszóvivő kedden ezután a Der Spiegel német hetilap online kiadásában megjelent szokásos hazugságok egyikét kifogásolta, amely szintén a hasonló nyugati kereplő-témák menetrendszerű megismétlése volt. Nevezetesen, hogy a Fidesz évek óta „átveszi” a Jobbik programját. „Most a Spiegel cikkén akadt ki a kormány”, cuccogatott az Index.hu, míg a Népszava szerdai száma ezzel a hírrel hozta az elítélendő sztorit: „A kormányfő bírálja a Spie­gelt”. A magát szociáldemokratának hazudó neoliberális lap híradása belevette az említett Guardian-cikket is, mintegy megerősítve, hogy természetesen a külföldi bírálóknak van mindig igazuk. A 2. oldalra került rövidhír azzal zárul, hogy kormányoldalról „A Der Spiegelben megjelent »súlyos kijelentések és valótlanságok helyreigazítása érdekében« megteszik a szükséges lépéseket”.

Ki tudja, hány tízezredszer veti a jobboldali média balliberális „társa” szemére a kettős mércét. De a Népszava május 13-i száma újra erre ingerel. A kettős mérce olyan tárházát kínálják, ami azt mutatja, hogy a lap szerkesztése helyett a felelősök a büfében cseverésztek. Ugyanis, aki tovább lapoz az újságban, egész oldalas beszámolót talál arról, hogy az amerikai kormány visszautasítja egy amerikai újságíró oknyomozó írását, amely szerint nem úgy volt a (szaúd-arábiai) terroristavezér, Oszama bin Laden meggyilkolása, mint ahogyan azt a pakisztáni műveletet végrehajtók akciója után Washington állította. Már az alcímben is olvasható: „Visszautasítja az újságíró verzióját a Fehér Ház”.

A Népszava cikke jóval inkább a hivatalos amerikai közlés mellett áll ki, nem pedig Seymour Hersh, az ismert tényfeltáró újságíró munkája mellett. A Népszavában egyetlen szó bírálat nem hangzik el arról, hogy a Fehér Ház és a Pentagon szóvivőik útján tagadták a tényfeltárásban megjelenteket. „Hersh sztoriját kerek perec cáfolta az amerikai védelmi minisztérium is”, fogalmaz a tűzön-vízen át mindig a hivatalos Amerika mellé álló „szociáldemokrata” napilap, amely szóhasználatával is jelzi, hogy ki a kerek és ki a perec. És így természetesen felszólítás sem olvasható Obamának címezve, ajánlva neki, hogy magyar módira nézzen inkább a tükörbe, ahelyett, hogy a sajtó hitelén köszörülné nyelvét.

E lap ugyanezen száma 8. oldalán szinte reklámszerűen az éppen aktuális nyugati magatartást tálalja fel: a jobb oldalon hatalmas fotón mosolyog egymásra John Kerry amerikai külügyminiszter és Vlagyimir Putyin orosz elnök, akit az előbbi keresett fel a krími Szocsiban. Képzeljük el, ha ugyanezt a magyar miniszterelnök tenné. A cikk mellett a Népszava „Franciaország segítené a kubai nyitást” címmel megjelent információ­jában azt ünnepli, hogy Francois Hollande „történelmi látogatásra érkezett Kubába: francia államfő több mint száz éve nem járt a karibi szigetországban”. Majd hozzáteszi: ő az első nyugati elnök, aki Havannába érkezett „azóta, hogy több mint ötven év után helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államok és Kuba között”. Ugyanez a magyar miniszterelnöki látogatás esetén ilyen címeket indukálna: „Orbán a karibi kommunista diktatúrában is otthon érzi magát” vagy – a magyar és a kubai vezető mosolygós kézfogásáról készült fotójának aláírásaként – „A hasonló örül a hasonlónak”. Mint ott az Oszama-vadászat esetében a legmagasabb helyről érkező dupla amerikai sajtó-helyreigazítás is mutatja, a tényeket és hazugságokat igenis a helyükre kell rakni.

A kis Szingapúr a nyolcvanas és kilencvenes években ezt tette, igen szigorú szankciókat foganatosítva a leghatalmasabb nyugati médiabirodalmakkal szemben, ha a hivatalos szingapúri helyreigazítást akár rövidítve, akár szerkesztve közölték, illetőleg netán nem akartak helyt adni neki. Azóta Szingapúrról nem olvasható bírálat. Melyhez természetesen hozzájárult a kis ázsiai városállam szinte páratlan gazdasági teljesítménye, mert igen kínos bírálni egy nagyon sikeres országot, ugyanis egyeseknek a sikerrecept lemásolása juthat az eszébe.

És most egy sziklaszilárd tapasztalati alapon kimondott jóslat: ha a GDP-ben mért gazdasági növekedésünk idei üteme a 3,7 százalékot meghaladja, ami azt eredményezi majd, hogy negyedszázaddal a rendszerváltás után először a nyugati sajtó 2016 február–márciusától beszünteti ellenünk irányuló hazug, negatív sajtókampányát. De a helyesbítéseket továbbra is követelni kell.

 

Lovas István: Helyesbítsünk?Egy negyedszázada gúnyolódik a balliberális oldal, ha általa a nyugati médiába exportált...

Posted by Magyar Hírlap on 2015. május 14.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom