Bayer Zsolt

Vélemény és vita

HAT/HET

Álláspont. Azt írja az Index nevű kloáka valamelyik senkiházija, hogy a jobboldaliak menekülnek Orbán szavai elől, és senki sem meri elemezni azokat.

Nos, akkor íme: Az a liberális demokráciának csúfolt csődtömeg, amelyet az utolsó harminc évben összehoztatok, a végóráit éli. És ezt rajtatok, a liberális demokrácia és a szabad versenyes kapitalizmus Pangloss mesterein kívül már mindenki tudja. Már csak ti hiszitek és hirdetitek azt, hogy ez a létező világok legjobbika.

Nem az. A szabad versenyes kapitalizmus utolsó szimbóluma Detroit. A szellemvárossá lett egykori ipari centrum, az amerikai autógyártás fellegvára. Ahol ma a hajléktalanokon kívül csak a pusztulás és a romok leltek otthonra. A semmi közepe, a semmi ága - a szabadversenyes kapitalizmus vége, az Detroit.
A szabad versenyes kapitalizmus másik szimbóluma a Lampedusa szigetéhez érkező menekülők mindennapi tragédiája. Ahogy vízbe fúlnak az ígéret földjének partjainál, vagy ahogy bejutnak Európába, és részeivé, előidézőivé válnak Európa végromlásának.


A tőke a hatékonyság nevében egyre keletebbre hurcolja a munkát és a termelést, mert még mindig akadnak a földön százmilliók, akik egy tál rizsért elvégzik azt a munkát a szalag mellett, amelyért már a kelet-európai rabszolgák is „túl sokat” kérnek. Megy a munka, megy a termelés, megy a tőke keletre, keletről és délről pedig özönlik a munkaerő és a nyomor és a feldolgozhatatlan, elviselhetetlen idegenség nyugatra. Igazi haláltánc. De annak idején a haláltánc résztvevői tudták, mi a vég. A mai haláltáncban forgó nyomorultak viszont mind-mind azt hiszik, megoldást leltek az életükre.

Nincsen megoldás. Már nincs. Olyan keretek között, ahogy Pangloss mesterék elképzelik, már nincs.
Erről beszélt Orbán Viktor. Hogy így nem megy tovább. Igen. És a munkaalapú társadalom az élősködő társadalom ellentéte, nem pedig a liberális szabadságjogok felszámolása. Azt itt nem számolta fel senki, és nem is gondolt ilyesmire. Amúgy pedig ti bármikor felszámoljátok, zárójelbe teszitek a liberális szabadságjogokat. Amerika hosszú évek óta leköpi az összeset. Amikor megfigyeli, lehallgatja nemcsak a saját állampolgárait (az is égbekiáltó bűn!), hanem bárkit a világon. Az maga a liberális szabadságjogok felszámolása. Amikor tárgyalás és ítélet nélkül tart embereket fogva leírhatatlan körülmények között Guantánamón, az a liberális szabadságjogok felszámolása. Amikor megengedi, hogy kínozzák a foglyokat, az a liberális szabadságjogok felszámolása. De ezért soha nem pofáztok, nem hisztériáztok ti kretének, fizetett rettegők, ti hétpróbás gazemberek. Olyankor kussoltok, és megmagyarázzátok: hogy mert harcolni kell a terroristák ellen. Ó, hát persze! Mindig kell harcolni valaki ellen, ez a diktatúrák lényege.
A ti liberális demokráciátok és szabadversenyes kapitalizmusotok a diktatúra maga. Csak szabadságnak és demokráciának becézgetitek, és elhitetitek az általatok irányított és fizetett tudatipar segítségével, hogy a szabadság lényege nem más, mint a „melegek” házasodása.

Ennyi maradt a szabadságból. Pfuj.

Ennyi maradt, és a lerohasztott, önmaga karikatúrájává tett oktatás, ahol ma annyit ér egy diploma, mint ötven éve egy érettségi. Vagy kevesebbet. És ha valaki ezt szóvá teszi, azt mindjárt megvádoljátok elitizmussal. Nincsen már a nyugati társadalmaknak egyetlen olyan szegmense sem, ami ne lenne fertőzött, ne lenne elviselhetetlen, ne rohadna, ne lenne pusztulásra ítélve. És eközben ti a diktatúrától rettegtek, ami nincsen ugyan, de legalább muszáj a falra festeni, másként miből tartanátok fenn a nyomorult, semmirevaló és teljesen felesleges létezéseteket?

Mondom még egyszer Canettivel: „A meztelen tömeg mindent Bastille-nak lát”. Ha pedig magától mégsem venné észre, hát azért vagytok ti, hogy a megfelelő irányba tereljétek a gondolatait. Bármi áron, bármekkora hazugsággal, az mindegy. Orbán azt mondja Tusnádon, hogy az Egyesült Államok elnökét elítélték hatáskörtúllépésért, ráadásul ez már többször előfordult, és képzelje el mindenki, mi történne, ha őt ítélNÉK el ezért, akkor ő meddig maradhatNA hivatalban. Ez annyit jelent, hogy az Egyesült Államok az igazi következmények nélküli ország (az), a kirakatdemokrácia, bezzeg, ha ő lépné túl a hatáskörét, és ezért elítélnék, azonnal mennie kéne. Ebből a gazemberek médiahada legyártja a következő értelmezést: Orbán ezzel azt akarta mondani, hogy ellentétben az Egyesült Államok elnökével, őt nem lehet elítélni. Az Index nevű kloáka ezt hosszan fejtegeti, a Népszabadságnál rafináltabb és aljasabb disznók vannak, ők egyszerűen belehamisítanak Orbán szövegébe, hogy eladhatóbb legyen a koncepció. Ők az orbáni feltételes módot (elítélne) megfejelik egy hat/het deverbális verbum képzővel (elítélhetne), hogy ezzel tegyék lehetővé önmaguk számára a hazudozást. Így készül a cinikus diktátor arcképe a kretének, a fizetett rettegők és a hétpróbás gazemberek világában.

De mindez igazából mellékes.

A lényeg, hogy a világotok a végét járja. És vagytok olyan idióták, hogy erről nincs fogalmatok. Mert még Az ember tragédiáját sem ismeritek. De mi vagyunk annyira jók, kegyesek és liberálisok, hogy lesz helyetek az új világban is. Legfeljebb majd a hazudozást kell befejeznetek. Cserébe lehettek ti is szabadok, és ha dolgoztok, kapHATtok enni. Coki.