Vélemény és vita

Gyurcsány, a főbukméker

Álláspont. Ha elmondom a véleményemet, Bokros meg fog ölni – ezt mondta Gyurcsány Ferenc csütörtök este, ferencvárosi lakossági fórumán, amelyen a devizahitelesek megmentésével hitegette választóit

Egy nappal korábban a devizahitel-károsultak képviselői a Rózsadombra látogattak, a bukott miniszterelnök házához, hogy az „ősbűnösök” felelősségre vonásáért és méltányos kárrendezésért lépjenek fel.

Azért kezdték itt demonstrációjukat, mert szerintük a „fő ősbűnös” Gyurcsány Ferenc. Ő az a politikus, aki az első helyen felelős emberek százezreinek kifosztásáért, otthonaik elvesztéséért, családok tízezreinek széteséséért, az öngyilkosok számának drasztikus növekedéséért. Gyurcsány és társai egy kölcsönnek álcázott fogadási csalással, amelyre áldásukat adták, több mint egymillió embert ejtettek csapdába és löktek adósrabszolgaságba.

A történet a Medgyessy-kormány idején kezdődött. Az MSZP–SZDSZ-kormánynak nem tetszett, hogy az Orbán-kabinet állami kamattámogatást nyújtott a lakásvásárlóknak, ami évente kétszázötvenmilliárd forint terhet jelentett a költségvetésnek. Ezért ezt a konstrukciót gyorsan megszüntették, nekik ennyit nem ért, hogy magyar családok emberi léptékű kölcsönt kapjanak otthonteremtéshez. Emellett száznapos programjukkal – amit kezdetben a Fidesz-kormány által bespejzolt háromszázötvenmilliárd forintnyi tartalékból, később pedig hitelből fedeztek – eladósították a büdzsét, 2003 decemberében emiatt egekbe szökött a jegybanki alapkamat, s így forintkölcsönhöz jutni csak uzsorakamatokkal lehetett.

Ekkor húzták elő a sublótból a devizahitelt, dübörögjön a gazdaság, száguldjon a pannon puma. Miután 2006-ban Gyurcsányék a tízszázalékos államháztartási hiány eltitkolásával megnyerték a választást, a lakosság lépre csalásával csúcsra járatták a devizahitelezést. Róna Péter professzor, aki Gyurcsány tanácsadója volt, 2007-ben azzal a javaslattal állt elő, hogy a kormány terjesszen a parlament elé törvényjavaslatot, amely megtiltaná, hogy a devizahitelekre jelzálogot lehessen bejegyezni. A megbeszélésen Gyurcsány mellett Bajnai Gordon és Veres János pénzügyminiszter képviselte a kormányt, Simor András elnök és Király Júlia alelnök a jegybankot, és persze ott voltak a bankvezetők is. A javaslat ellen a legharsányabban Simor tiltakozott, a bankvezérek pedig közölték, ők a törvény elfogadása esetén azonnal beszüntetik a hitelezést. Erre Gyurcsány a javaslatot lesöpörte az asztalról. „Pusztuljanak” inkább az emberek, fő, hogy ő a hatalmát megtarthassa. Másfél évvel később, 2008 októberében – a pénzügyi válság kitörésekor – a kormány olyan paktumot kötött a Magyar Bankszövetséggel, hogy azoknak az ügyfeleknek, akik december 31-ig kérik, forintosítják a hitelét. Ekkor a svájci frank árfolyama még száznyolcvan forint körül járt. Milliók húsba vágó gondját egy pillanat alatt meg lehetett volna oldani. Ám Gyurcsányék eltitkolták a megállapodást, a bankárok meg bolondok lettek volna azt reklámozni.

Most ez a politikai szélhámos próbál a devizahitelesek megmentőjeként feltűnni. Járai Zsigmond volt jegybankelnök 2011-ben a parlamenti albizottsági meghallgatásán azt mondta: „Számos előadásban igyekeztem felhívni a figyelmet, hogy aki svájcifrank-hitelszerződést ír alá, az tulajdonképpen két szerződést köt egy időben. Egy hitelszerződést, másrészt pedig egy fogadást köt. Én a magam részéről elmondtam, a lóversenyt tisztességesebb fogadásnak tartom, mint a devizaárfolyamra való spekulációt.”

Jó, ha mindenki tudja: a főbukmékert Gyurcsánynak hívják.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom